• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Πώς και πότε θα επαναλειτουργήσει ο κλάδος της εστίασης – Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης

    • NewsRoom


    Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από την κυβέρνηση στην επαναλειτουργία του κλάδου της εστίασης, κάτι που τόνισε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους αρμόδιους υπουργούς και τους δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

    Πάντα υπό την αίρεση ότι η πορεία της επιδημίας είναι ελεγχόμενη, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο η εστιάση να ανοίξει λίγο νωρίτερα από τον προγραμματισμό, δηλαδή στα τέλη Μαΐου. Όπως τόνισε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν γύρω στο τέλος του δεύτερου δεκαήμερου του Μαΐου.

    Δεδομένο θεωρείται ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει χείρα βοηθείας στον συγκεκριμένο κλάδο, ο οποίος πλήττεται βαρύτατα από την πανδημία, τηρώντας πάντα όλους τους κανόνες υγιεινής και τις αποστάσεις, για να αισθάνονται και οι πελάτες ασφαλείς να ξανακαθήσουν στα τραπέζια εστιατορίων, μπαρ και καφετεριών.

    «Θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις τις δυνατότητες να μπορούν να επαναλειτουργήσουν, σεβόμενοι απόλυτα τις υγειονομικές υποδείξεις των ειδικών, αλλά μη βάζοντάς τους και τόσο αυστηρούς περιορισμούς που στο τέλος θα καταστήσει ανέφικτη την ίδια την επιχειρηματική δραστηριότητα.

    » Έχω μιλήσει με αρκετούς από εσάς για το πώς θα μπορούμε μέσα από νομοθετικές παρεμβάσεις να δώσουμε επέκταση στους ανοιχτούς χώρους εστίασης. Πάντα με κανόνες που θα σέβονται τα δικαιώματα των πεζών στους δημόσιους χώρους, αλλά δίνοντας ταυτόχρονα και τη δυνατότητα στους καταστηματάρχες να μπορούν να σερβίρουν περισσότερο έξω και πολύ λιγότερο μέσα, τηρώντας τις αποστάσεις που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί» ανέφερε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Έτσι, οι λύσεις που προκρίνονται είναι να δοθούν από τους δήμους στις επιχειρήσεις εστίασης περισσότερα τετραγωνικά για τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς όπως επιβάρυνση στα δημοτικά τέλη, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο λειτουργίας και εσωτερικών χώρων, υπό προϋποθέσεις, όπως οι ημιυπαίθριοι.

    Στόχος είναι να μην υπάρξουν αδικίες και ανισότητες για αυτούς που έχουν μικρό εξωτερικό χώρο και άρα περιορισμένες δυνατότητες να διατηρήσουν τον τζίρο τους και τις θέσεις εργασίας που είχαν πριν την κρίση.

    Οι βασικές κατευθύνσεις πάνω στις οποίες θα επαναλειτουργήσει ο κλάδος είναι πέντε:

    1. Τα όποια μέτρα για την επέκταση στους ανοικτούς χώρους θα είναι έκτακτα και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
    2. Η ευθύνη θα πρέπει να περάσει στους Δήμους, οι οποίοι θα έχουν ευελιξία σχετικά με την εφαρμογή του νέου, προσωρινού πλαισίου
    3. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν κυρίως υπαίθριους χώρους, ωστόσο θα υπάρχουν προβλέψεις και για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων
    4. Η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων θα γίνει χωρίς αύξηση των δημοτικών τελών και
    5. Δεν θα εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.

    Η επαναλειτουργία του κλάδου της εστίασης θεωρείται δεδομένο ότι θα δώσει ώθηση και στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος επίσης πλήττεται βαρύτατα. Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το πακέτο στήριξης για τον τουρισμό μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει προβλέψεις και κίνητρα για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ