• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Παρατείνεται για μία εβδομάδα το πρόγραμμα ανταλλαγής προνομιούχων μετοχών της Navios Holdings – αλλά με μία αλλαγή

    αγγελικη φραγκου

    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc


    Παράταση μίας εβδομάδας, μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, στους μετόχους της για να ανταλλάξουν προνομιούχες μετοχές με απλές μετοχές ή μετρητά δίνει η Navios Maritime Holdings, συμφερόντων της Αγγελικής Φράγκου, μετά την επιτυχία που είχε μέχρι σήμερα το πρόγραμμα ανταλλαγής μετοχών.

    Σύμφωνα με την εισηγμένη στη Νέα Υόρκη ναυτιλιακή εταιρεία, μέχρι τώρα έχουν επιστραφεί από μετόχους προνομιούχες μετοχές συνολικής αξίας 17,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Ειδικότερα, έχουν επιστραφεί σχεδόν 552.000 προνομιούχες μετοχές σειράς G (με μέρισμα 8,8%), έναντι 7,18 δολαρίων ή 6,29 κοινών μετοχών η καθεμιά, και περίπου 1,97 εκατομμύρια προνομιούχες μετοχές σειράς H (με μέρισμα 8,6%) έναντι 7,06 δολαρίων ή 6,19 κοινών μετοχών η καθεμιά. Σημειωτέον ότι η Navios είχε βελτιώσει τις αρχικές της προσφορές, που ήταν στα 5,85 δολάρια ή 4,77 κοινές μετοχές για κάθε προνομιούχο μετοχή σειράς G και στα 5,75 δολάρια ή 4,69 κοινές μετοχές για κάθε προνομιούχο μετοχή σειράς H.

    Ωστόσο, η παράταση που δίνει η Navios έχει μία σημαντική διαφορά, καθώς οι μέτοχοι που θα ανταλλάξουν μέχρι τις 7 Νοεμβρίου τις προνομιούχες μετοχές τους δεν θα είναι υποχρεωμένοι να συναινέσουν στις αλλαγές που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από μερίδα μετόχων, ενώ παράλληλα αίρεται και το ελάχιστο όριο για την πραγματοποίηση της ανταλλαγής.

    Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο ότι ο μέτοχος της Navios Maritime Holdings Norman Roberts έχει κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της ναυτιλιακής εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι η προσφορά της εταιρείας για ανταλλαγή των δύο αυτών σειρών μετοχών παραβιάζει τα δικαιώματα των επενδυτών.

    Οι δικηγόροι του Roberts υποστηρίζουν πως, μετά από δύο πληρωμές μερισμάτων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί προς τους κατόχους των εν λόγω προνομιούχων μετοχών (καθώς έχουν ανασταλεί από τον Φεβρουάριο), στόχος της εταιρείας είναι να αναγκάσει τους κατόχους των μετοχών να χάσουν τα συσσωρευμένα μερίσματά τους, σε περίπτωση που τουλάχιστον τα δύο τρίτα των κατόχων συμμετάσχουν στην προσφορά.

    Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν συμπληρωθούν έξι διαδοχικά μερίσματα που δεν έχουν καταβληθεί, τότε οι κάτοχοι των μετοχών αυτών θα έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, και οι δικηγόροι του Roberts υποστηρίζουν πως και αυτό είναι κάτι που η Navios θέλει να αποφύγει με την επίμαχη προσφορά.

    «Η μεγαλύτερη μέτοχος και το διοικητικό συμβούλιο της Holdings προσπαθούν να εκδιώξουν τους κατόχους προνομιούχων μετοχών μέσω εξαιρετικά καταναγκαστικών προσφορών ανταλλαγής που επιχειρούνται παραβιάζοντας σκανδαλωδώς τα συμβολαιακά και καταπιστευματικά δικαιώματα των επενδυτών σε προνομιούχες μετοχές», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αγωγή που έχει υποβάλει η δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί τον Roberts.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παραμένει η αγωνία για τον CEO της Πειραιώς. Πρόεδρος ο Γ. Χατζηνικολάου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ