• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Οριστικό τέλος σε ένα από τα 4 «εμβληματικά» και… μοναδικά έργα πληροφορικής του Νίκου Παππά

    • Της Τέτης Ηγουμενίδη


    Η αποτυχία στην προώθηση έργων πληροφορικής καθ΄ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επισφραγίστηκε από την κατάληξη ενός εκ των 4 «εμβληματικών», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, έργων, που ήταν και τα μοναδικά που προώθησε ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού.

    Ο λόγος για το Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Κυκλοφορίας Εντύπων (Barcode) προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ. Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έκανε δεκτή την ένσταση του αναδόχου κατά της απόφασής του που ακύρωνε το έργο.

    Σύμφωνα με το Ελεγκτικό, οι προδιαγραφές της διακήρυξης του διαγωνισμού έχουν τεθεί κατά παράβαση του ν. 4412/2016, καθώς και «των θεμελιωδών αρχών του κοινοτικού δικαίου των δημοσίων συμβάσεων, ιδίως δε της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης και της προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού, με περαιτέρω συνέπεια τον περιορισμό του κύκλου των δυνητικών υποψηφίων προμηθευτών…».

    Με άλλα λόγια, οι όροι της διακήρυξης του σχετικού διαγωνισμού θεωρήθηκαν φωτογραφικοί και την ίδια στιγμή έντονη ήταν αμφισβήτηση της σκοπιμότητας του έργου, τη στιγμή που το δημόσιο έχει ανάγκη από δεκάδες άλλα έργα προκειμένου να διευκολυνθεί η ζωή των πολιτών.

    Να σημειωθεί ότι από τα 4 μοναδικά έργα που προώθησε ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής μόνον τα δύο έχουν προχωρήσει. Εκκρεμούν οι αποφάσεις για το τέταρτο που αφορά την εφαρμογή ψηφιακής τεχνολογίας στη γεωργία.



    ΣΧΟΛΙΑ