• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Μπαράζ διακοπών ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ σε 300.000 οφειλέτες

    • NewsRoom
    ΔΕΗ


    Εντολές για διακοπές ρεύματος ανήγγειλε η ΔΕΗ σε εκπρόθεσμους οφειλέτες λογαριασμών ρεύματος, οι οποίοι πέρυσι ανήλθαν στους 300.000.

    Σε 150.000 απο τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, είτε υπήρξε ανάκληση απο τους προμηθευτές λόγω διακανονισμών, είτε ο ΔΕΔΔΗΕ παρεμποδίστηκε. Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως κάποιοι απο τους εκπρόθεσμους αυτούς οφειλέτες λογαριασμών, κατάφεραν να επανακτήσουν τη σύνδεσή τους με παράνομα μέσα, χωρίς να εντοπιστούν.

    Τις 10.616 άγγιξε ο αριθμός των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών μέσα στο 2016, ενώ έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα 3.500 μηνύσεις σε παραβάτες. Η διαδικασία συνεχίζεται και για τους υπόλοιπους, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζει τις απώλειες σε ρεύμα στο 3,2% της κατανάλωσης. Η ζημία για την ΔΕΗ ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που δεν επιβεβαιώνει ο Διαχειριστής.

    ΔΕΗ

    Το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ μέσω των απλήρωτων λογαριασμών, έγινε γνωστό στη Βουλή κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκαναν τα στελέχη και ο πρόεδρος του Διαχειριστή Νίκος Χατζηαργυρίου στους βουλευτές της διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Το συνολικό ύψος ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ ανέρχεται στα 2,6 δισ. ευρώ. Αρκεί να αναφερθούν τα διαχρονικά στοιχεία των αποκοπών που εκτελέστηκαν για κακοπληρωτές κατόπιν εντολών της ΔEΗ: Το 2012 έγιναν 315.000 διακοπές, το 2013 ανήλθαν σε 290.000 και σε 222.000 το 2014. Το 2015 κατακρημνίσθηκαν στις 17.254.

    Κύρια αιτία του παραπάνω ζητήματος είναι η οικονομική ύφεση και φυσικά η επακόλουθη πτώση των εισοδημάτων, καθώς και οι πολιτικές εντολές που έλαβε η ΔEΗ για περιορισμό των εντολών διακοπών ηλεκτροδότησης.

    Ο Γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου Ηρακλής Μενεγάτος, στην πληθώρα ερωτήσεων που δέχτηκε απο βουλευτές ως προς την αντιμετώπιση των οφειλετών αναφέρθηκε στην δυσκολία του εγχειρήματος των διακοπών αλλά και στο μέγεθος του προβλήματος των ρευματοκλοπών:

    «Όλοι οι προμηθευτές διαβίβασαν (σ.σ. το 2016) περίπου 300.000 αποκοπές. Εμείς, το σύνολο των αποκοπών αυτών προσπαθούμε να το ολοκληρώσουμε, άλλες πάμε και κόβουμε το ρεύμα κανονικά, άλλοι με το που μας βλέπουν τρέχουν και πληρώνουν και διακανονίζονται, κάποιοι μπορεί να μη μας αφήσουν και μπορούμε να επανέλθουμε μετά για να το κάνουμε. Σε περιπτώσεις που κόβουμε το ρεύμα και το επανασυνδέουν, γίνονται και επανέλεγχοι και προσπαθούμε με πιο δραστικό τρόπο να κάνουμε την αποκοπή».

    Συνεχίζοντας υπογραμμίζει: «Δεν μπορούμε να “παίξουμε ξύλο” με τον πελάτη, οπότε θα πρέπει να επανέλθουμε είτε με αστυνομία, η οποία θα μας βοηθήσει σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις, αλλά και εκεί πάλι όλες τις φορές δεν είναι διαθέσιμη, οπότε δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Δηλαδή, υπάρχουν καταυλισμοί, Ρομά, υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις που κλέβουν από το δίκτυο. Επομένως εκεί οι μεταβάσεις που θα κάνουμε είναι κάποιες φορές με τη βοήθεια της αστυνομίας, γιατί μετά μόνοι μας δεν μπορούμε να επέμβουμε ξανά…»

    Κείμενο: Ιωάννα Κατσίμπα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οικονομικός εισαγγελέας: Στη Χάγη για τα Panama papers και αίτημα στην Εισαγγελία του Παναμά για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τζανακόπουλος: Αν όλα πάνε καλά στο Eurogroup, μπορούμε να κλείσουμε την β’ αξιολόγηση μέχρι τέλος Απριλίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΝΤ: Έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις – Παραμένουν ανοιχτά σημαντικά θέματα

     



    ΣΧΟΛΙΑ