• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Δικαίωση της στρατηγικής Φραγκιαδάκη στη γενική συνέλευση της Εθνικής – Όλο το παρασκήνιο

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας.


    Την κάλυψη του 90% των δεσμεύσεων του σχεδίου αναδιάρθρωσης και την υπερκάλυψη του στόχου για τα κόκκινα δάνεια θα παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, στη συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, ο οποίος πιστώνεται και με σημαντικές εσωτερικές αλλαγές στη λειτουργία της τράπεζας.

    Η συνέλευση των αρχών του καλοκαιριού είναι σημαντική καθώς παρουσιάζονται οι επιδόσεις ενός κρίσιμου δωδεκαμήνου για την Εθνική. Ήδη, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της πολιτικής δικαιώνουν τον CEO της τράπεζας, ο οποίος στη διάρκεια του έτους συνάντησε αντιδράσεις και δυσκολίες στην υλοποίηση της στρατηγικής του: με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής καλύπτεται το 90% των δεσμεύσεων του σχεδίου αναδιάρθρωσης ενώ το 2016 καταγράφηκε η επίτευξη των δύο τρίτων του στόχου μείωσης των προβληματικών δανείων που έχει ορίζοντα το τέλος του 2019.

    Η ελληνοκινεζική μάχη για την Εθνική Ασφαλιστική που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την τράπεζα που με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί κεφαλαιακά και θα συνεχίσει να αποκομίζει προμήθειες από την μακροχρόνια σύμβαση τραπεζοασφαλειών με τον αγοραστή.

    Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι Κινέζοι ενδιαφερόμενοι, δηλαδή η Fosun που έχει ενεργό παρουσία σε εξαγορές ασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρώπη, και δύο λιγότερο γνωστές εταιρείες, η Gongbao και η Wintime, και από την άλλη το ελληνοαμερικανικό σχήμα που αποτελούν ο γνωστός επενδυτής John Calamos και η Exin Group που έχει παρουσία στην Ελλάδα μέσω της AIG.

    Fosun και Calamos φαίνεται ότι θα μονομαχήσουν και οι προσφορές αξιολογούνται ώστε εντός των επόμενων ημερών να υπάρξει η δυνατότητα ανακοίνωσης προτιμητέου επενδυτή από πλευράς της τράπεζας.

    Το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει αποτιμηθεί από τους δύο συμβούλους σε ένα εύρος μεταξύ 800 εκ. και 1 δισ. ευρώ ενώ στα βιβλία της τράπεζας, η εταιρεία έχει γράφεται για 750 εκ.ευρώ. Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για ελάχιστο προσφερόμενο τίμημα της τάξης άνω των 700 εκ.ευρώ με το ανώτατο εκτιμώμενο εύρος να κινείται σε λίγο πάνω από τα 800 εκ.ευρώ.

    Έχοντας σε κάθε περίπτωση το όφελος από την απομόχλευση που θα επιτευχθεί με την πώληση, η τράπεζα μπορεί να πωλήσει ακόμη και με κάποια κεφαλαιακή ζημία χωρίς αρνητική κεφαλαιακή επίπτωση, σύμφωνα με αναλυτές. Μάλιστα, ένα ουδέτερο κεφαλαιακά τίμημα θα ενισχύσει το βασικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 70 μονάδες βάσης στο 17%.

    Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης με την πώληση θυγατρικών – καταρχάς της Finansbank που επέτρεψε την αποπληρωμή των coco΄s – αλλά και με εσωτερικές κινήσεις έχει διανύσει το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης, ώστε καλύπτοντας τις δεσμεύσεις να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα.

    Εξίσου σημαντικές είναι οι επιδόσεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων αφού η διοίκηση υπό τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη πέτυχε το ένα τρίτο του συνολικού στόχου μείωσης των προβληματικού χαρτοφυλακίου ως το 2019.

    Η Εθνική κατέγραψε μείωση των NPEs κατά 2,8 δισ. ευρώ το 2016, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

    Στόχος της Εθνικής είναι να μειώσει περαιτέρω τα NPEs κατά 1,2 δισ. ευρώ ακόμη μέσα στο 2017, στόχο που η διοίκηση θεωρεί εφικτό.

    Η διοίκηση της Εθνικής θα παραμείνει στο μίγμα κινήσεων για την υλοποίηση των στόχων, και συγκεκριμένα στο σχεδιασμό που προβλέπει το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων και των ρευστοποιήσεων να γίνει προς το τέλος της τριετίας.

    Το ποσοστό των δανείων που «θεραπεύονται» φθάνει στο 50% και άνω για το σύνολο του χαρτοφυλακίου, με το ποσοστό στα δάνεια λιανικής θα είναι υψηλότερο του 50% και το αντίστοιχο των επιχειρηματικών δανείων χαμηλότερο του 50%. Το ποσοστό των ρυθμισμένων δανείων που επιστρέφουν στο «κόκκινο» διαμορφώνεται στο 25%, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων πραγματοποιήθηκαν μετά το 2015 με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εικόνα.

    Η Εθνική διαθέτει ισχυρή ρευστότητα και είναι έτοιμη να στηρίξει τη ζήτηση για χρηματοδοτήσεις και με τον τρόπο αυτό την ανάκαμψη της οικονομίας, έχοντας ως budget τουλάχιστον μισό δισ. ευρώ για το 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Έμφραγμα» από τις νέες συντάξεις – Τα ποσά σοκ που θα προκύπτουν από τον υπολογισμό με βάση τον τιμάριθμο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται εξελίξεις: Μετά το Μetropolitan ακολουθεί το Υγεία και το Ερρίκος Ντυνάν;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: The Wise Man: Όταν ο Σταθάκης έλεγε ότι θα προχωρήσει η υπόθεση της Βεύης



    ΣΧΟΛΙΑ