• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    HSBC: Πόσα «κόκκινα δάνεια» αντέχουν να πουλήσουν οι ελληνικές τράπεζες;

    • NewsRoom
    κόκκινα δάνεια δανειολήπτες


    Δύο σενάρια για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των ελληνικών τραπεζών παρουσιάζει σε ειδική έκθεσή της η HSBC.

    Και στα δύο σενάρια, η HSBC ξεκινά με βάση τα μεγέθη του β’ εξαμήνου των τραπεζών για τα κεφάλαια, τα NPEs και τις καλύψεις και υποθέτει ότι: α) οι τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τουλάχιστον 12%, β) η πώληση των NPEs οδηγεί σε μείωση του σταθμισμένου έναντι κινδύνου ενεργητικού (RWA) ισοδύναμη με την καθαρή έκθεση μόνο για το σκέλος του πακέτου που υπόκειται σε τυποποιημένα μοντέλα, με τη διανομή μεταξύ τυποποιημένων και IRB για τα NPEs που πωλούνται να είναι ανάλογη με τα συνολικά μεγέθη του ομίλου για τον πιστωτικό κίνδυνο.

    Σενάριο 1

    Στο πρώτο σενάριο, η HSBC εξετάζει την ελάχιστη τιμή πώλησης που πρέπει να διατηρήσουν οι τράπεζες για να μην αντιμετωπίσουν κεφαλαιακά προβλήματα, στην περίπτωση που καλούνταν να πουλήσουν το σύνολο των NPEs. Οσο χαμηλότερη είναι η τιμή, τόσο πιθανότερο είναι να μπορεί να γίνει μια τέτοια συναλλαγή. Κατά μέσο όρο, διαπιστώνει η HSBC, οι ελληνικές τράπεζες «αντέχουν» μία τιμή της τάξης των 39 σεντς ανά ευρώ, πολύ πάνω από τα επίπεδα που έχουμε δει σε άλλες περιπτώσεις.

    Σενάριο 2

    Το δεύτερο σενάριο ξεκινά από την πώληση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού στα 15 σεντς ανά ευρώ. Σε αυτό το σενάριο εκτιμώνται τα NPEs που μπορούν να πωληθούν σε αυτήν την τιμή, στην οποία υπολογίζεται ότι θα πουλήσει η Unicredit στη συναλλαγή «Fino». Υπό αυτό το σενάριο, οι τράπεζες θα μπορούσαν αθροιστικά να πουλήσουν το πολύ το 24% των NPEs που έχουν στην κατοχή τους.

    Τι γίνεται με τα κέρδη

    Στα παραπάνω δεν λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να δημιουργήσουν κεφάλαιο μέσω κερδοφορίας. Στην πράξη, σημειώνει η HSBC, αν οι τράπεζες προχωρήσουν σε μια σημαντική συναλλαγή -πώληση για τη μείωση των NPEs-, πιθανότατα θα τους επιτρεπόταν να πέσουν σε επίπεδο κεφαλαίων κάτω από τους επιμέρους στόχους, αν παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο για την αναπλήρωση των κεφαλαίων. Θα υπάρχουν πολλές μεταβλητές στη δυνατότητα παραγωγής κεφαλαίου, καθώς μια ευρεία πώληση NPEs θα είχε αντίκτυπο στα έσοδα, στα κόστη και στις προβλέψεις.

    Στην πράξη, η HSBC αναμένει από τις τράπεζες να δημοσιεύσουν υψηλότερα κέρδη από τις εκτιμήσεις της, καθώς η απώλεια εσόδων από τόκους θα αντισταθμίζεται από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, τα λειτουργικά έξοδα και, το σημαντικότερο, από τις χαμηλότερες προβλέψεις.

    Επομένως, η ικανότητα των τραπεζών να μειώσουν τα NPEs θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι δείχνει η εκτίμησή της.

    Αξίζει τον κόπο;

    Δεδομένης της υψηλής τιμής που υπονοείται στο πρώτο σενάριο, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ρεαλιστικά δεν μπορεί να ξεφορτωθεί όλα τα NPEs που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Η μείωση κατά 24% με βάση το 2ο σενάριο δεν δείχνει, σύμφωνα με την HSBC, αρκετή, καθώς οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να έχουν μεγάλη έκθεση στα NPEs και με χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαίου. Αυτά ενισχύουν την άποψη της HSBC ότι η σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι το πιο πιθανό σενάριο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.



    ΣΧΟΛΙΑ