• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Μείωση των αναστολών συμβάσεων τον Φεβρουάριο

    Πότε χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών -Τι ισχύει για την ετήσια άδεια

    Κωστής Χατζηδάκης, Yπ. Εργασίας


    Περιορίστηκαν κατά 12% οι αναστολές συμβάσεων εργασίας κατά την διάρκεια του προηγούμενου μήνα σε σχέση με τον Ιανουάριο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, χωρίς να υπάρχουν ακόμη τα οριστικά στοιχεία, η μείωση οφείλεται στην προαναγγελία των αναστολών, στην λειτουργία εποχικών επιχειρήσεων που λειτουργούν μέσω e-shop, αλλά και στις σύγχυση που υπήρχε σε κάποιους εργοδότες ότι μπορούν να προχωρήσουν στο τέλος του μήνα σε ορθές επαναλήψεις.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργαζόμενοι που δηλώθηκαν σε αναστολή τον Φεβρουάριο υπολείπονται κατά περίπου 75.000 από τους μισθωτούς που ήταν σε αναστολή τον Ιανουάριο του 2021. Περίπου ένας στους 8 εργαζόμενους που είχε δηλωθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Ιανουάριο βρέθηκε εκτός αναστολής τον Φεβρουάριο, πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου συστήματος της προαναγγελίας.

    Τον περασμένο Ιανουάριο δηλώθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας 623.557 εργαζόμενοι. Για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των συγκεκριμένων μισθωτών καταβλήθηκαν 306,43 εκατομμύρια ευρώ.

    Αντίστοιχα τον περασμένο Φεβρουάριο δηλώθηκαν σε αναστολή σύμβασης – σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία – περίπου 548.400 εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει πως οι αναστολές Φεβρουαρίου ήταν κατά 75.000 λιγότερες, αν και μέχρι χθες το βράδυ δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι.

    Αναστολές Φεβρουαρίου

    Την ερχόμενη Παρασκευή 5 Μαρτίου θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού σε όλους τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή τον Φεβρουάριο, με βάση τα 534 ευρώ για 28 ημέρες αναστολής.

    Όσοι δηλώθηκαν σε αναστολή ολόκληρο τον Φεβρουάριο θα λάβουν 534 ευρώ. Αντίθετα όσοι ήταν σε αναστολή μόνο ορισμένο χρονικό διάστημα, θα λάβουν 19,07 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

    Για παράδειγμα:

    • Εργαζόμενος που δηλώθηκε σε αναστολή από 11 Φεβρουαρίου – όταν ξεκίνησε το νέο lockdown – έως και 28 Φεβρουαρίου θα λάβει 343,26 ευρώ από το κράτος. Πρέπει να πληρωθεί από τον εργοδότη του αναλογία του μισθού του για τις πρώτες 10 ημέρες του Φεβρουαρίου.

    • Εργαζόμενος που δηλώθηκε σε αναστολή από 11 Φεβρουαρίου – όταν ξεκίνησε το νέο lockdown – έως και 28 Φεβρουαρίου, αλλά είχε εγκαίρως προδηλωθεί σε αναστολή και για το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου θα λάβει 534 ευρώ

    • Εργαζόμενος που προδηλώθηκε σε αναστολή από 15 Φεβρουαρίου έως και 28 Φεβρουαρίου θα λάβει 267 ευρώ από το κράτος. Πρέπει να πληρωθεί από τον εργοδότη του αναλογία του μισθού του για τις πρώτες 14 ημέρες του Φεβρουαρίου.

    Μαζί με τις αναστολές συμβάσεων Φεβρουαρίου, την ερχόμενη Παρασκευή θα πληρωθούν από το υπουργείο Εργασίας:

    • οι αναστολές συμβάσεων εργασίας παρελθόντων μηνών για τις οποίες έχουν υποβληθεί συμπληρωματικές δηλώσεις,

    • μονομερείς δηλώσεις τουρισμού κλπ. παρελθόντων μηνών,

    • επίδομα αδείας και η οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας για εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό “Συν – Εργασία”.

    Διαβάστε επίσης:

    Άδεια ειδικού σκοπού: Όλες οι προθεσμίες υποβολής Εντύπου Ε.11.1

    Ποιοι κόβονται και ποιοι δικαιούνται την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6

    Κουγιουμτζής (ΕΣΑ): Μία στις δύο επιχειρήσεις ενδεχομένως να κλείσει



    ΣΧΟΛΙΑ