• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Η ώρα της αλήθειας για τις τράπεζες – Ποιοι εγκαταλείπουν το πλοίο; Το «ραβασάκι» της Spenser Stuart


    Το παιχνίδι της καρέκλας έχει φουντώσει στα Διοικητικά Συμβούλια όλων των τραπεζών που βλέπουν την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει ταχύτατα και να φέρνει καταιγιστικές εξελίξεις. Όπως και στα πρόσφατα stress test έχει ξεκινήσει μια πλειοδοσία διαρροών για το ποιa στελέχη φεύγουν και κυρίως ποιοι ξένοι έρχονται να καταλάβουν θέσεις.

    Αυτή τη στιγμή ένα είναι το δεδομένο: οι τράπεζες έχουν λιγότερους από τρεις μήνες στη διάθεσή τους ώστε να συμμορφωθούν με την αξιολόγηση που έγινε στα διοικητικά συμβούλια και τις βασικές επιτροπές.

    Το ΤΧΣ παρέδωσε την έκθεση για τις δομές εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και τη σύνθεση των Διοικητικών τους Συμβουλίων και επιτροπών με βάση την αξιολόγηση που πραγματοποίησε η Spencer Stuart.

    Η ίδια έχει υποβληθεί σε κυβέρνηση και θεσμούς από την προηγούμενη εβδομάδα στο σύνολό της, ενώ κάθε τράπεζα έλαβε το κομμάτι που την αφορά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες την καλύτερη βαθμολογία είχε η Eurobank, ακολουθεί η Alpha Bank με πολύ καλή αξιολόγηση και στην συνέχεια η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική.

    Η αξιολόγηση περιλαμβάνει το μέγεθος, τη δομή και την κατανομή των αρμοδιοτήτων εντός του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών τους, σύμφωνα με τις επιχειρηματικές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων ενώ περιλαμβάνει προτάσεις για βελτιώσεις στην εταιρική διακυβέρνηση όπου χρειάζεται.

    Εντός του Ιουλίου οι τράπεζες θα καταθέσουν τον σχεδιασμό τους για τις προσαρμογές, με βάση την αξιολόγηση και τις προτάσεις και θα τον υλοποιήσουν ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

    Η ΤτΕ και ο SSM είναι αρμόδιοι βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου, να ελέγξουν τον βαθμό προσαρμογής των τραπεζών, είτε απευθείας, είτε προσλαμβάνοντας αξιολογητή, πιθανότατα τη Spencer Stuart που διενήργησε και την αρχική αξιολόγηση, ενώ το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει τη συμμόρφωση

    Ειδικότερα το Ταμείο έχει τη δυνατότητα να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση (σ.σ. ανεξαρτήτως του ποσοστού που κατέχει στην τράπεζα) για να ενημερώσει τους μετόχους και αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του το σκέλος της έκθεσης που αφορά στην τράπεζα που δεν συμμορφώνεται, μαζί με τα ονόματα των μελών που δεν πληρούν τα κριτήρια.



    ΣΧΟΛΙΑ