Οικονομία & Επιχειρήσεις

Επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ και 2.500 θέσεις εργασίας από την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης

  • NewsRoom


Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά στην καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της Γ. Γ. Βιομηχανίας στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Ο προϊστάμενος του τμήματος Αδειοδότησης Επιχειρήσεων και Κωδικοποίησης Διαδικασιών (Γ. Γ. Βιομηχανίας), Οδυσσέας Γεώρμας παρουσίασε την συνολική εικόνα των βημάτων που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο τομέα, ενώ εξήγησε και όλο το νομοθετικό πλαίσιο, σχετικά με τις προδιαγραφές για την αδειοδότηση, εγκατάσταση, παραγωγή, επιτήρηση και τον έλεγχο των μονάδων φαρμακευτικής κάνναβης. Παράλληλα, έδωσε την εικόνα των όσων έχουν επιτευχθεί αυτόν τον ένα χρόνο που έχει μεσολαβήσει από την χορήγηση των πρώτων αδειών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Γεώρμας:

– Έχουν εγκριθεί 25 άδειες εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με επενδύσεις συνολικού ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ. Θα δημιουργηθούν 2.250 νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα κατασκευαστούν 430.000 τμ θερμοκηπίων για την καλλιέργεια και 100.000 τμ για βιομηχανικά κτίρια για την παραγωγή των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Σύμφωνα με τον κ. Γεώρμα, η διαδικασία από την υποβολή των δικαιολογητικών μέχρι την έγκριση και δημοσίευση στο ΦΕΚ στις τελευταίες άδειες που χορηγήθηκαν μειώθηκε στον ένα μήνα.

– 7 από τις αδειοδοτημένες μονάδες βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία (τέσσερις εκ των οποίων στο Κιλκίς), 7 στην Στερεά Ελλάδα (Βοιωτία, Εύβοια, Φωκίδα, Ανατ. Αττική), 5 στην Πελοπόννησο, ενώ οι υπόλοιπες 6 είναι διάσπαρτες σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας. Εκτιμάται πως, αν αυτές οι μονάδες λειτουργήσουν πλήρως και προστεθούν και άλλες που έχουν αιτηθεί (σ.σ. συνολικά 80), οι άμεσες επενδύσεις θα ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ, οι θέσεις εργασίας θα είναι πάνω από 5.000 (εξειδικευμένο προσωπικό), οι εξαγωγές θα αυξηθούν όπως και τα κρατικά έσοδα.

H εκτίμηση αυτή βασίζεται στα στοιχεία για τις επενδυτικές προοπτικές, που δημοσίευσε το European Kannabis Report, σύμφωνα με τα οποία «η ευρωπαϊκή αγορά των 742 εκατ. πολιτών και συνολικού ακαθάριστου προϊόντος 15,3 τρισ. ευρώ το 2017 εκτιμάται ότι θα αποτελεί, το 2028, την μεγαλύτερη αγορά φαρμακευτικής κάνναβης, με μέγεθος 55,2 δισ. ευρώ, ενώ περί τα 30 εκατομμύρια θα είναι οι ασθενείς που θα λαμβάνουν φαρμακευτική κάνναβη».

Όπως ανακοινώθηκε στην εκδήλωση με θέμα «Απλούστευση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, για την προσέλκυση επενδύσεων, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προοπτικών», το 2018 περισσότερες από 6 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα δημιούργησαν νομοθετικό πλαίσιο για την νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ το 2028 η πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών κρατών θα έχει νομοθετικό πλαίσιο για την φαρμακευτική κάνναβη.

Επιπλέον, νεότερα στοιχεία και συγκεκριμένα μόλις του περασμένου μήνα προβλέπουν ότι οι επενδυτικές προοπτικές είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς εκτιμάται ότι η παγκόσμια αγορά φαρμακευτικής κάνναβης θα αυξηθεί από 7,2 δισ. δολάρια το 2017, σε 55 δισ. δολάρια το 2024, παρουσιάζοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR): 36%. Για παράδειγμα, η γερμανική αγορά φαρμακευτικής κάνναβης εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει την περίοδο 2017-2024 σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR):49,5%.

«Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν θεσπίσει νομοθετικό πλαίσιο για την φαρμακευτική κάνναβη», είπε ο κ. Γεώρμας και «αποτελεί ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις σ’ αυτήν, με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, φθηνό ενεργειακό κόστος, προσιτή αγορά γης, κλίμα και φυσικούς πόρους που ευνοούν την συγκεκριμένη καλλιέργεια σε σχέση με άλλες χώρες και, ως κράτος μέλος της ΕΕ, μπορεί να αποτελέσει για τους ξένους επενδυτές πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά».

Ο κ. Γεώρμας μίλησε επιπλέον αναλυτικά για τα οφέλη που θα προκύψουν από την λειτουργία των υποψηφίων προς αδειοδότηση μονάδων, υποστηρίζοντας ότι «θα υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας σχετικά με την καλλιέργεια και την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης από τις ξένες εταιρίες (από Καναδά, Ισραήλ, ΗΠΑ κ.α.), που θα δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Η έρευνα για τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης θα δημιουργήσει συνέργειες, με τα ελληνικά πανεπιστήμια και οφέλη για τους φοιτητές, μέσω της εκπόνησης πτυχιακών και διδακτορικών διατριβών, ενώ θα προκύψουν και οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, όπου θα λειτουργούν οι μονάδες (αύξηση απασχόλησης, έσοδα κ.ά.).

Αξίζει να αναφερθεί ότι, ως σημεία εξαγωγών για προϊόντα της φαρμακευτικής κάνναβης έχουν οριστεί μόνο το τελωνείο του Πειραιά και η Ελεύθερη Ζώνη Θεσσαλονίκης.

Οι αρμόδιες αρχές, που εμπλέκονται, βάσει της νομοθεσίας, στην αλυσίδα παραγωγής προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης είναι η Γ.Γ Βιομηχανίας για τις εγκρίσεις εγκατάστασης και λειτουργίας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εισαγωγή σπόρου, ο ΕΟΦ για τις ειδικές εγκρίσεις παραγωγής και κυκλοφορίας και η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας της ΕΛΑΣ, για την έγκριση μεταφοράς τελικού προϊόντος.


ΣΧΟΛΙΑ