• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Δάκης Ιωάννου: Η επιστολή του Trump, το διαμέρισμα με την συγκλονιστική θέα και τα κεραμικά καβούρια


    Ο κ. Δάκης Ιωάννου μιλάει πολύ σπάνια σε περιοδικά ή εφημερίδες για την ιδιότητά του ως συλλέκτης έργων τέχνης, ακόμη σπανιότερα σε ελληνικά. Δεν αρνήθηκε όμως να δώσει μια συνέντευξη στο έγκριτο Αμερικανικό περιοδικό «Interview», από το άβατο του εκπληκτικού διαμερίσματός του στην Νέα Υόρκη, το οποίο βρίσκεται στον πύργο του Τραμπ, ή όπως είναι ευρύτερα γνωστό, στο Tramp Tower.

    dakis lietta

    Η δημοσιογράφος Λίντα Γιαμπλόνσκι, μάλλον έμεινε άφωνη όχι μόνο από την εξαιρετική αισθητική που διέπει το διαμέρισμα, αλλά και την εκπληκτική του θέα, τόσο πολύ μάλιστα που το ανέφερε στην αρχή του κειμένου της.

    Απευθυνόμενη στον Δάκη Ιωάννου του λέει «αυτή είναι η καλύτερη θέα του Central Park που έχω δει ποτέ μου. Για την ακρίβεια, αυτές είναι οι τρεις καλύτερες θέες της Νέας Υόρκης που έχω δει ποτέ μου από ένα δωμάτιο».

    Η απάντηση του συλλέκτη κλείσθηκε μέσα σε δύο λέξεις: «Είναι μοναδική», μην θέλοντας να επεκταθεί περισσότερο στο περίφημο διαμέρισμα, η αξία του οποίου υπολογίζεται σύμφωνα με πληροφορίες σε κάτι παραπάνω από δέκα πέντε εκατομμύρια δολάρια.

    Στην συνέντευξη του αποκαλύπτει ότι όταν έκανε την έκθεση Skin Fruit με έργα της συλλογής του στην Νέα Υόρκη, έλαβε μια επιστολή από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος του έλεγε πόσο περήφανος αισθάνεται που άνθρωποι σαν αυτόν, μένουν στον πύργο του.

    Όλως τυχαίως όπως παρατήρησε η δημοσιογράφος, η τηλεόραση το δωμάτιο εκείνη την στιγμή μετέδιδε έναν λόγο του Τραμπ, αλλά χωρίς ήχο. Είχε φροντίσει γι’ αυτό ο συλλέκτης με το ιδιαίτερο γούστο, που ανέδειξε καλλιτέχνες σαν τον Τζεφ Κουνς και τον Μαουρίτσιο Κατελάν.

    dakis

    Ο κ. Ιωάννου αναφέρεται ίσως για πρώτη φορά στην Τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974, όταν αναγκάστηκε να μετακομίσει οικογενειακώς στο Λονδίνο.

    «Ταξίδευα συνέχεια. Γύριζα στο Λονδίνο να δω την οικογένεια για δυο- τρεις ημέρες και μετά πίσω στην Λιβύη, το Λίβανο και το Ντουμπάι για δουλειά».

    Μιλάει για την εμπλοκή του με την Τέχνη στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στην Ελλάδα, το ίδρυμα «DESTE» και το πρώτο έργο που αγόρασε, την περίφημη μπάλα μπάσκετ του Τζεφ Κουνς που αιωρείται μέσα σε ένα ενυδρείο.

    Τονίζει ότι πριν αγοράσει οποιοδήποτε έργο πρέπει να γνωρίσει προσωπικά τον καλλιτέχνη και θυμάται πως υπήρχε ένας σπουδαίος καλλιτέχνης από την Κίνα, ο οποίος τον ενδιέφερε.

    Επειδή όμως δεν κατάφερε να τον συναντήσει δεν αγόρασε ποτέ κανένα έργο του, ξεκαθαρίζοντας ότι η συλλογή του είναι πολύ προσωπική, αφού πολλά έργα της κοσμούν την κατοικία του στο Ψυχικό.

    γιοτ

    γιοτ

    Στην συνέντευξη υπάρχει αναφορά στον φίλο του Πέτρο Κωστόπουλο και την συνεργασία τους στην Imako αλλά και στο εστιατόριο που άνοιξαν μαζί, ενώ δεν απουσιάζει από την συνέντευξη η αγαπημένη του Ύδρα.

    Το νησί, που κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια ζει μεγάλες στιγμές χάρη στα εικαστικά event του Δάκη Ιωάννου στα Σφαγεία του νησιού, που περιλαμβάνουν από το άνοιγμα κουτιών που είχαν θαφτεί από τους καλλιτέχνες στον βυθό της θάλασσας για μήνες, μέχρι το συμβολικό ψήσιμο ενός καρχαρία στην σούβλα!

    γιοτ

    Φέτος την τιμητική του είχε ο Ιταλός Ρομπέρτο Κουόγκι, που με το project «Putiferio» και χρησιμοποιώντας υλικά όπως το ξύλο, οι εφημερίδες, ακατέργαστο πηλό κ.α. για να δημιουργήσει περίεργα κεραμικά καβούρια, και ένα δικό του μικρό σύμπαν, στο οποίο έβαλε φωτιά!!

    Διαβάστε επίσης: 

    http://www.mononews.gr/o-thanatos-tis-meseas-taxis-ke-stin-ellada/61300

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/ta-12-pio-entiposiaka-yacht-tou-kosmou/61250

     



    ΣΧΟΛΙΑ