• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Το Brexit σκοτώνει την πολυτέλεια 


    Το τσουνάμι πωλήσεων που ακολούθησε μετά το δημοψήφισμα του Brexit έχει κάνει τον δείκτη Savigny Luxury να εκτραπεί πλήρως της πορείας του. Ο δείκτης Savigny Luxury (SLI) σημείωσε επιπλέον πτώση αυτό το μήνα κατά 2%. Τον ακολούθησε ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, ο οποίος σημείωσε πτώση κατά 1% αυτό το μήνα. Το τσουνάμι πωλήσεων που χτύπησε τις μετοχές την ημέρα του Brexit άφησε το δείκτη SLI χαμένο στη θάλασσα.

    LBB1

    Μεγάλα Νέα

    Μετά την απόφαση του δημοψηφίσματος οι αγορές βυθίστηκαν παγκοσμίως. Ενδεικτικά, ο δείκτης FTSE κατέγραψε την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από αυτή της κρίσης του 2008. Αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο στο δείκτη SLI, ο οποίος τώρα διαπραγματεύεται 9% χαμηλότερα από την αρχή του χρόνου.

    Σε εταιρικό επίπεδο, η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη αυτό το μήνα. Οι γνωστοί κολοσσοί μόδας Kors, Gucci και Mulberry εντυπωσίασαν τις αγορές σημειώνοντας ισχυρές αποδόσεις και έχοντας καλύτερες προοπτικές. Παρόλα αυτά, η Ralph Lauren θα αναδιοργανωθεί και θα κάνει περικοπές στις θέσεις εργασίας. Ο οίκος Ferragamo προειδοποίησε πως αυτή τη χρονιά η εταιρία θα επικεντρωθεί στη διαχείριση κινδύνου αντί για την ανάπτυξη. Η ελβετική ωρολογοποιία συνέχισε την καθοδική της πορεία σε σημείο που οι πρώτες ύλες για την κατασκευή ρολογιών που κάποτε βρίσκονταν σε έλλειψη, τώρα να πλεονάζουν.

    Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές αυξήθηκαν κάπως αυτό το μήνα, με το γαλλικό οίκο μόδας Balmain να προστίθεται στον όμιλο Mayhoola, σε τιμή περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ.

    • Η Investcorp εξαγόρασε το 55% του ιταλικού ανδρικού οίκου Corneliani, ύψους περίπου στα 90 εκατομμύρια ευρώ.
    • H Revlon αγόρασε την εταιρία ομορφιάς Elizabeth Arden για περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ.
    • Η Castic Capital αγόρασε τον ελβετικό κατασκευαστή εξαρτημάτων ρολογιών Groupe Acrotec. Το κόστος εξαγοράς ανήλθε περίπου στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

    Άνοδος

    • H Michael Kors έκανε comeback αυτό το μήνα, σημειώνοντας την ισχυρότερη αύξηση σε τριμηνιαία βάση για το 2016. Η μετοχή της σημείωσε άνοδο της τάξης του 16% για τον Ιούνιο.
    • Ο οίκος Burberry ήταν ένας από τους λίγους οίκους πολυτελείας που επωφελήθηκαν από το Brexit. Καθώς η υποτίμηση της στερλίνας είχε άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση των πωλήσεων αντισταθμίζοντας την πιθανή αύξηση του κόστους για τους Ευρωπαίους προμηθευτές.

    Πτώση

    • Οι ιταλικές μετοχές σημείωσαν πτώση μεταξύ του 5 και 11% στον απόηχο του Brexit. Οι μετοχές blue chip απέτυχαν στο άνοιγμα την ημέρα που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Να σημειωθεί πως ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει πως το Brexit θα επηρέαζε αρνητικά την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας.
    • H μετοχή της LVMH επίσης επηρεάστηκε αρνητικά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καταγράφοντας πτώση 9%, όμως σημείωσε άνοδο 5% προς το τέλος του μήνα.
    • Η Ralph Lauren έχασε το 5% της μετοχικής της αξίας αυτό το μήνα μετά την ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης της εταιρίας. Η εταιρία πρόκειται να προχωρήσει στο κλείσιμο 50 καταστημάτων και να κάνει περικοπές τουλάχιστον 1000 θέσεων εργασίας.

    Τι να προσέξετε!

    Το Brexit θα συνεχίσει να επηρεάζει τους πολυτελείς οίκους μόδας στο άμεσο μέλλον. Σε μία πρώτη φάση θα επηρεαστούν από τις διακυμάνσεις του νομίσματος, οι οποίες θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για κάποιες μάρκες, ειδικότερα Βρετανικές, αλλά στην πραγματικότητα θα επιδεινωθεί κι άλλο η ήδη ασταθής κατάσταση. Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κρίση τα τελευταία χρόνια, και το Brexit έχει δημιουργήσει πολλαπλές επιπτώσεις μεταξύ των εθνικιστικών παρατάξεων, οι οποίες έχουν κερδίσει περισσότερο έδαφος όσο πλησιάζουν εκλογές σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Αυτή η αβεβαιότητα δεν αποτελεί καλό οιωνό για την Ευρώπη γενικότερα.

    2luxury

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/marinopoulos-den-polounte-ta-starbucks/58712

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ath-kefalas-i-exoriktikes-epichirisis-simvaloun-stin-katapolemisi-tis-anergias/58774



    ΣΧΟΛΙΑ