• Οικονομία & Επιχειρήσεις

    Αυτοί είναι οι μισθοί στην ΑΑΔΕ

    • Βασίλης Τσεκούρας
    myData: Τέλος από σήμερα στα χάρτινα τιμολόγια

    myData: Τέλος από σήμερα στα χάρτινα τιμολόγια


    Νέο μισθολόγιο για τους εργαζόμενους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων φέρνει νομοσχέδιο του ΑΑΔΕ Υπουργείο Οικονομικών που ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

    Η διάταξη περιλαμβάνει αυξημένη ωριαία αποζημίωση υπερωριακής εργασίας, ενώ εισάγεται και μια ειδική αμοιβή θέσης που ξεκινά από τα 100 ευρώ και φτάνει έως και τις 2.200 ευρώ.

    Συγκεκριμένα το νέο Μισθολόγιο προβλέπει ότι:

    Το σύνολο των αποδοχών των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ είναι συντάξιμο.

    Κανείς υπάλληλος δεν θα λαμβάνει χαμηλότερες πληρωτέες αποδοχές από αυτές που λαμβάνει την προηγούμενη ημέρα της ισχύος του.

    Οι νέοι υπάλληλοι, που δεν λαμβάνουν σήμερα την «προσωπική διαφορά», αμείβονται πλέον με μισθό αντίστοιχο με τα καθήκοντά τους, όπως και οι παλαιότεροι συνάδελφοί τους.

    Λαμβάνεται μέριμνα, ώστε η μισθολογική ωρίμανση και εξέλιξη (έτη υπηρεσίας, νέοι τίτλοι σπουδών) να είναι πλέον πραγματική και να μην συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά.

    Χορηγούνται σημαντικά κίνητρα για θητεία σε υπηρεσίες της παραμεθορίου (λ.χ. χερσαία και θαλάσσια συνοριακά Τελωνεία), υπό τον όρο ελάχιστης και μέγιστης παραμονής σε αυτές.

    Θεσμοθετείται κίνητρο επίτευξης στόχων, με συγκεκριμένο πλαίσιο και τρόπο πληρωμής, για ποσοστά επίτευξης στόχων από 95% έως και 110%.

    Ειδική αμοιβή θέσης

    Εισάγεται η έννοια των «Βαθμών Θέσης Εργασίας» (προβλέπονται 13 βαθμίδες θέσης) με κλιμάκωση της χορηγούμενης ειδικής αμοιβής από 100 ευρώ για τον 12ο βαθμό έως 2.200 ευρώ για τον 1ο βαθμό.

    Παρέχεται η δυνατότητα προσαύξησης του χορηγούμενου επιδόματος απομακρυσμένων – παραμεθορίων περιοχών, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει – με την προσαύξηση – το ποσό των 500 ευρώ μηνιαίως.

    Ο δόκιμος υπάλληλος λαμβάνει το 75% της ειδικής αμοιβής κατά το πρώτο έτος υπηρεσίας και το 90% κατά το δεύτερο έτος. Μετά τη μονιμοποίησή του ο υπάλληλος λαμβάνει το σύνολο της ειδικής αμοιβής.

    Όσοι υπηρετούν στο Γραφείο του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., οι οποίοι κατατάσσονται στους βαθμούς ένα έως πέντε, λαμβάνουν το 70% της ειδικής αμοιβής.

    ΒΑΘΜΟΣ ΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ ΘΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    1 2.200 Ευρώ
    2 1.750 Ευρώ
    3 1.600 Ευρώ
    4 1.450 Ευρώ
    5 1.250 Ευρώ
    6 1.100 Ευρώ
    7 980 Ευρώ
    8 850 Ευρώ
    9 600 Ευρώ
    10 370 Ευρώ
    11 150 Ευρώ
    12 100 Ευρώ
    13 0 Ευρώ

    Υπερωρίες

    Για κάθε υπάλληλο αυξάνονται οι ώρες απασχόλησης – καθ’ υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου για απογευματινή υπερωριακή εργασία – σε μέχρι 150 ώρες ανά εξάμηνο, από 120 ώρες που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, προσαυξάνεται κατά 25% η ωριαία αμοιβή μετά την 22η ώρα, για υπερωριακή εργασία απογευματινών ωρών, πέραν του πενθημέρου.

    Συγκεκριμένα:

    Η ωριαία αποζημίωση υπερωριακής εργασίας των υπαλλήλων που απασχολούνται σύμφωνα με την παρούσα ορίζεται ως εξής:

    α) Για υπερωριακή εργασία απογευματινών ωρών και μέχρι την 22η ώρα, ίση με το ωρομίσθιο.

    β) Η ωριαία αμοιβή για εργασία πέραν του πενθημέρου, είναι ίδια με αυτή που παρέχεται για υπερωριακή εργασία απογευματινών ωρών και μέχρι την 22η ώρα, προσαυξημένη κατά 25%

    γ) Για νυκτερινή εργασία εργάσιμων ημερών που παρέχεται από την 22η ώρα μέχρι την 6η πρωινή, ίση με το ωρομίσθιο αυξημένο κατά 30%.

    δ) Για εργασία ημερήσια ή νυκτερινή, που παρέχεται Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες:

    * Από την 6η πρωϊνή μέχρι την 22η ώρα, ίση με το ωρομίσθιο αυξημένο κατά 40%.
    * Από την 22η ώρα μέχρι την 6η πρωινή, ίση με το ωρομίσθιο αυξημένο κατά 45%.

    Το ωρομίσθιο ορίζεται στο 1/280 του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου της εκπαιδευτικής κατηγορίας του κάθε υπαλλήλου. Ο υπολογισμός πραγματοποιείται με βάση το μισθολογικό κλιμάκιο που αντιστοιχεί στα έτη υπηρεσίας, σε συνάρτηση με τα τυπικά προσόντα.

    Προσλήψεις 242 εργαζόμενων

    Το νομοσχέδιο προβλέπει την πρόσληψη 242 ατόμων στην Α.Α.Δ.Ε., με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών σε προσωπικό, χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με διάρκεια απασχόλησης 36 μηνών.

    Βασικός μισθός

    Ο μηνιαίος βασικός μισθός του πρώτου Μισθολογικού Κλιμακίου της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (Υ.Ε.) ορίζεται σε 780 ευρώ, ενώ ο μηνιαίος βασικός μισθός των λοιπών κλιμακίων της κατηγορίας αυτής διαμορφώνεται από τον πολλαπλασιασμό των 780 ευρώ με το συντελεστή 0,0551.

    Οι βασικοί μισθοί των μισθολογικών κλιμακίων των κατηγοριών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.) και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) προσδιορίζονται με βάση το ποσό των 780 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενο με τους παρακάτω συντελεστές, στρογγυλοποιούμενοι στην πλησιέστερη μονάδα ευρώ:

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ
    Δ.Ε. 1,1
    Τ.Ε. 1,33
    Π.Ε. 1,4

    Οικογενειακές παροχές

    Για την ενίσχυση της οικογένειας των υπαλλήλων χορηγείται μηνιαία παροχή, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των υπαλλήλων, ως εξής:

    Για υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή με τέκνα με αναπηρία ποσοστού τουλάχιστον 50% που τα καθιστά ανίκανα για την άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος, η παροχή ορίζεται σε:

    * 50 ευρώ για ένα τέκνο,
    * 70 ευρώ για δύο τέκνα,
    * 120 ευρώ για τρία τέκνα,
    * 170 ευρώ για τέσσερα τέκνα,
    * προσαύξηση 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιοι δεν θα πληρώσουν τη ρύθμιση της εφορίας και το Φεβρουάριο

    Lamda: Πρόδρομες εργασίες στο Ελληνικό για τη δημιουργία τμήματος του πάρκου σε 70 στρέμματα – Nέα συμφωνία με το δημόσιο

    Τράπεζες: Μόνο για τους αποδεδειγμένα πληττόμενους από την πανδημία τα προγράμματα step up



    ΣΧΟΛΙΑ