• First Top Stories

    Τι συμβαίνει στο Ραδιομέγαρο;

    • NewsRoom
    Παππάς

    Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς


    Σε σήριαλ εξελίσσεται η κατάσταση στην ΕΡΤ, με καθημερινές παραιτήσεις στελεχών, καταγγελίες για «παραδιοίκηση» και αλληλοκατηγορίες για τις αμοιβές. Τελευταίο επεισόδιο οι παραιτήσεις του γενικού διευθυντή ενημέρωσης, Βασίλη Ταλαμάγκα και της προέδρου της ΕΡΤ-3 κ. Κατερίνας Σαρικάκη, με επιστολή από την Βιέννη. Τα καθήκοντα και των δύο αναλαμβάνει ο 80χρονος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Βασίλης Κωστόπουλος, ο οποίος πρόσφατα είχε αναλάβει και τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή Δημόσιας Ραδιοφωνίας, μετά τη δημόσια αντιπαράθεσή του με τον αναπληρωτή του και επικεφαλής της δημόσιας ραδιοφωνίας, Γιώργο Θαλασσινό.

    Ο τελευταίος, μάλιστα, με δημόσια παρέμβασή του υπό τον τίτλο «ΕΡΤ- Επιστροφή στις ρίζες» καταλόγιζε στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ παράτυπες διαδικασίες, αποκλεισμό ικανών στελεχών, έλλειψη λογοδοσίας και κυρίως έλλειψη στρατηγικού οράματος για τη Δημόσια Τηλεόραση. «Οι αρμόδιοι ας αναλογιστούν τη ζημιά που γίνεται σ’ ένα μεγάλο και έμπειρο Ραδιοτηλεοπτικό Οργανισμό σε βάθος χρόνου και τα επιχειρήματα που προσφέρονται σε όσους τον επιβουλεύονται» σημείωνε ο κ. Θαλασσινός.

    Παρακολουθώντας τις καθημερινές εξελίξεις και μπροστά σε αυτή την κατάσταση παρακμής, η ΝΔ κατέθεσε χθες στην Βουλή επίκαιρη επερώτηση, την οποία υπογράφουν 27 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Με αυτήν, η ΝΔ ζητά να χυθεί φως στις επίσημες καταγγελίες για την διοίκηση και την λειτουργία της ΕΡΤ, «καταγγελίες  οι οποίες προέρχονται μεταξύ άλλων από υψηλόβαθμα στελέχη της Δημόσιας Τηλεόρασης και επιβεβαιώνουν όσα υποψιάζονται όλοι όσοι εξακολουθούν να παρακολουθούν τις εκπομπές της και ιδίως τις ‘ενημερωτικές’. Οι καταγγελίες αφορούν εκμετάλλευση της δημόσιας τηλεόρασης για ιδιοτελή και συντεχνιακά συμφέροντα, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, κακοδιαχείριση από διάφορα εγκάθετα στελέχη της κυβέρνησης, η οποία την χρησιμοποιεί απροκάλυπτα ως όχημα για την άσκηση προπαγάνδας…».

    Τα επεισόδια στο σήριαλ είναι πολλά -σχεδόν καθημερινά τον τελευταίο καιρό- και αποτυπώνουν μια κατάσταση αποσύνθεσης του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Οι δημόσιες κόντρες δίνουν και παίρνουν: οι καταγγελίες Θαλασσινού, η περίπτωση Καψώχα και η τοποθέτησή του ότι ο αρχηγός της ΝΔ θυμίζει θεωρητικό του φασισμού, οι δημόσιες καταγγελίες του δημοσιογράφου Γιώργου Αλαφογιώργου για αδιαφάνεια στις δαπάνες, η κλήση του τελευταίου στο πειθαρχικό της ΕΡΤ, είναι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι ενδεχομένως η κορυφή του παγόβουνου.

    Αυτά ως προς τις εσωτερικές κόντρες στο Ραδιομέγαρο. Γιατί προηγήθηκε και η μεγάλη κόντρα Φίλη – Παππά, με τον βουλευτή να εγκαλεί ουσιαστικά τον υπουργό, λέγοντας ότι υπάρχει «παραδιοίκηση» στην ΕΡΤ και ότι η κυβέρνηση κωφεύει. Για να έρθει η απάντηση Παππά ότι ο κ. Φίλης δεν γνωρίζει τα εσωτερικά της ΕΡΤ και ότι οι απόψεις του ταυτίζονται με αυτές του αρχηγού της ΝΔ.

    Μέσα σε όλα αυτά υπήρξε και η ανοιχτή επιστολή – κόλαφος του εντεταλμένου συμβούλου προγράμματος της ΕΡΤ Σπύρου Κρίμπαλη, ο οποίος έλεγε για τη διοίκηση της ΕΡΤ ότι λειτουργεί«σαν ενιαίο σύστημα εξουσίας, που θυμίζει περισσότερο εμπόλεμη φατρία, παρά ορθολογική εταιρική δομή», με βασικό δόγμα «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας και άρα πρέπει να εξοντωθεί με κάθε τρόπο». Ο κ. Κρίμπαλης είχε λάβει την οργισμένη απάντηση του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Π. Καλφαγιάννη: «Όταν οι εχθροί του συνδικαλισμού, λασπολογούν και επιτίθενται στην ΠΟΣΠΕΡΤ με τέτοια χαρακτηριστικά, περιεχόμενο και ποιότητα, τότε ένα πράγμα αποδεικνύεται, ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ και το προεδρείο της είναι στο σωστό συνδικαλιστικό δρόμο που δεν είναι άλλος από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων κάθε εργαζόμενου και τη θωράκιση της ΕΡΤ από κάθε ‘πολιτικό’, ‘σουπιά’, ‘καρχαρία’ ή ‘προβοκάτορα’».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δεύτερη παραίτηση στην ΕΡΤ σε λίγες ώρες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή φέρνει η ΝΔ τη συζήτηση για την ΕΡΤ: Να αποτραπεί η διολίσθησή της σε ΣΥΡΙΖΑ-Channel



    ΣΧΟΛΙΑ