• First Top Stories

    Στο μονοπάτι του 2015 βαδίζει ο Τσίπρας: Η… ηρωική διαπραγμάτευση και τα σενάρια για δημοψήφισμα και Grexit

    Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας


    Το διόλου μακρινό 2015 θυμίζει όλο και περισσότερο το σκηνικό γύρω από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να υψώνει τους τόνους απέναντι στους δανειστές (θυμάστε την… ηρωική διαπραγμάτευση Τσίπρα;), την ίδια ώρα που στο εσωτερικό αναζητά όψιμους “συμμάχους” που θα συνεργαστούν μαζί της, στο “μοντέλο” του καλοκαιριού του 2015, όταν η αντιπολίτευση είχε ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο για να μην κυλήσει η χώρα στη δραχμή – και στο βάθος… εκλογές ή δημοψήφισμα.

    Οι επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη κατά των δανειστών είναι συνεχείς, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε σερβική εφημερίδα για “παράλογες απαιτήσεις” μίας μερίδας των δανειστών, “φωτογραφίζοντας” το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και το Βερολίνο, που εσχάτως συντάσσεται με την απαίτηση του ΔΝΤ για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018.

    Την ίδια στιγμή, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης (και παλαιότερα κυβερνητική εκπρόσωπος) Όλγα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε χθες κατηγορηματικά πως οι 153 βουλευτές της πλειοψηφίας δεν θα ψηφίσουν προληπτικά μέτρα, ενώ επιτιθέμενη στην αντιπολίτευση σχολίασε: «Ευτυχώς δεν επαρκούν οι υπόλοιποι πρόθυμοι για να επιτευχθεί αυτό».

    Βέβαια, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτή η επιθετική στάση της Όλγας Γεροβασίλη εκφράζει συνολικά την κυβέρνηση, η οποία εμφανίζεται απομονωμένη από όλους σε εσωτερικό και εξωτερικό (με μόνο σύμμαχο τη Γαλλία, που τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των ελληνικών θέσεων), και είναι λογικό να αναζητά “στηρίγματα” στην αντιπολίτευση για να κρατηθεί ζωντανή, γεγονός που εξηγεί και τα σενάρια περί ψήφισης των προληπτικών μέτρων από αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών (αν και επισήμως διαψεύδονται).

    Και μέσα σε όλη αυτήν την αβεβαιότητα, ήρθε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης να ρίξει στο τραπέζι άλλη μία… φαεινή (και δοκιμασμένη, με… εντυπωσιακά αποτελέσματα( ιδέα: δημοψήφισμα!

    Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, η κοινωνία δεν μπορεί να σηκώσει καινούρια μέτρα, εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε καινούρια μέτρα, δεν πρόκειται να υπογράψουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω, και πέρα από κει υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να φτάσουμε στον ελληνικό λαό και να ζητήσουμε την άποψη του, όπως το δημοψήφισμα. Είναι μια από τις λύσεις που συζητάμε”, ανέφερε ο κ. Σιμορέλης, ανάβοντας νέες “φωτιές” και φέρνοντας ακόμα περισσότερο στη μνήμη τον εφιάλτη του 2015.

    Όμως η πιο απίστευτη παρέμβαση των ημερών ανήκει στον Νίκο Ξυδάκη: σε μία περίοδο όπου η απειλή του Grexit αρχίζει να κάνει και πάλι την εμφάνισή της πάνω από τη χώρα μας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άνοιξε διάπλατα θέμα επιστροφής της χώρας στη δραχμή!

    «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού… Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε», ανέφερε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Είχαμε δραχμή και πριν το ευρώ… Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή».

    Να είναι άραγε αυτή η προσωπική άποψη του βουλευτή; Ή υπάρχουν τέτοιες γενικευμένες σκέψεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποια… νέα μέτρα; Ξυδάκης: “Δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η συζήτηση για τη δραχμή!” (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκ από Γερμανία: Ούτε το Grexit θα έσωζε την Ελλάδα – Τουλάχιστον 10 ακόμη χρόνια σε κρίση οι Έλληνες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: POS: Από την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις – Τι λέει σχετική εγκύκλιος



    ΣΧΟΛΙΑ