• First Top Stories

    Σταυρόλεξο για γερούς λύτες η Θεσσαλονίκη: Τρικυμία στον Θερμαϊκό από τις υποψηφιότητες και τα αντάρτικα

    • Νένα Σώκου


    Σε πολιτική σκακιέρα για δυνατούς παίκτες εξελίσσεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπου η απόσυρση του Γιάννη Μπουτάρη ήταν η θρυαλλίδα εξελίξεων. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ φαίνεται πως έχουν καταλήξει στους υποψηφίους τους, όμως η αλλαγή συσχετισμών που φέρνουν τα νέα πρόσωπα, αλλά και τα αντάρτικα, κυρίως από τα δεξιά, διαμορφώνουν ένα περίπλοκο σκηνικό.

    Το πρωί της Δευτέρας η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι κατεβάζει υποψήφιο τον στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκο Ταχιάο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξε στον κ. Ταχιάο, αφού δεν προχώρησαν οι υποψηφιότητες του Κώστα Γκιουλέκα και του Ιγνάτιου Καϊτετζίδη.

    Η κίνηση του Γιώργου Ορφανού

    Λίγη ώρα αργότερα παρουσίασε στους δημοσιογράφους τις επόμενες κινήσεις του εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών ο εκ δεξιών προερχόμενος Γιώργος Ορφανός, υπουργός στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά. «Δεν υπάρχει κάτι να μας σταματήσει. Θα είμαστε εκεί την ημέρα των εκλογών και πιστεύω ότι ο πολίτης θα μας αντιμετωπίσει θετικά» είπε χαρακτηριστικά, σε μια έμμεση αναφορά στην υποψηφιότητα Ταχιάου.

    «Από την μέρα που είπα ότι κατεβαίνω υποψήφιος, δεν περίμενα τίποτα και δεν ήθελα να είναι το κυρίαρχο στην προεκλογική μου εκστρατεία» είπε σε ερώτηση εάν περίμενε υποστήριξη από τη ΝΔ. «Οι πολίτες απαντούν μακριά από χρίσματα. Αυτό που επιχειρώ έχει σκοπό να ενώσει την πόλη. Για πολλά χρόνια έχουμε διχαστεί σε ομάδες και ομαδούλες» συμπλήρωσε.

    Ο κ. Ορφανός, αναλύοντας τις επόμενες κινήσεις του, είπε πως στις 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» όπου θα ανακοινώσει το πρόγραμμα και το λογότυπο της παράταξης του. Για τους υποψηφίους που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο του είπε πως «έχουμε εξαιρετικά στελέχη, τεχνοκράτες, επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς, ανθρώπους του αθλητισμού, του πολιτισμού, φρέσκα πρόσωπα. Μια παράταξη με υψηλή αξιοπιστία».

    Αυτό το διάστημα ο κ. Ορφανός «τρέχει» συναντήσεις για θέματα της πόλης, όπως τα απορρίμματα, το Μετρό, την ασφάλεια των πολιτών, τον αθλητισμό, το περιβάλλον και την υγεία. Από τις αρχές του 2019 θα ξεκινήσουν οι επισκέψεις στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

    ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

    Γυναίκες φαίνεται πως θα ρίξουν στην αρένα της Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, παρά το γεγονός ότι και οι δύο υποψήφιες θα ήθελαν να αποφύγουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και να παραμείνουν στα πόστα τους, η μία στο Μακεδονίας-Θράκης, η άλλη να εξασφαλίσει την επανεκλογή της στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Παρά τις επιθυμίες, στην Κουμουνδούρου φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου, καθώς μετά τον Γιάννη Μπουτάρη αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλη ορατή λύση. Εξάλλου, η ταχεία ανέλιξή της στον κομματικό μηχανισμό της έχει προσδώσει αναγνωρισιμότητα, κάτι που ελπίζουν ότι θα μεταφραστεί και σε ψήφους στις εκλογές του Μαΐου.

    Την Εύα Καϊλή προκρίνει η Χαριλάου Τρικούπη, προσδοκώντας αφενός να εκμεταλλευτεί τη δημοφιλία της στην πόλη -έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας των Πρεσπών- αφετέρου να ανοίξει μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο.

    Στον χώρο του Κέντρου κινείται και η υποψηφιότητα των Βούγια – Νυφούδη, που προαναγγέλθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η ανακοίνωση του συνδυασμού, καθώς και τα πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου θα γίνει σε εκδήλωση στο τέλος Νοεμβρίο.

    «Όχι» από Μπόλαρη για Περιφέρεια

    Άλλος πονοκέφαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόσωπο που θα κατεβάσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αφού σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης δήλωσε απρόθυμος να δοκιμαστεί στο αυτοδιοικητικό πεδίο.

    «Δεν θα είμαι υποψήφιος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονία» δήλωσε στο ΑΠΕ προσθέτοντας ότι με την εμπειρία που διαθέτει -ήταν δύο φορές υποψήφιος και απέτυχε- αναλαμβάνει πρωτοβουλία να υπάρξει διάλογος, από τον οποίο να προκύψει η καταλληλότερη υποψηφιότητα.

    «Κάνουμε διαδικασίες, για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή πρόταση. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια της ελληνικής περιφέρειας από μόνη της, με πληθυσμό δύο εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες. Το ένα πέμπτο του ελληνικού πληθυσμού συνιστά μια πολιτική και αναπτυξιακή πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Μπόλαρης σημείωσε ότι δεν προκρίνεται η εκδοχή να υποδειχτεί κάποιο πρόσωπο κεντρικά από την Αθήνα, αλλά υιοθετείται η άποψη της ανάδειξης της καταλληλότερης υποψηφιότητας μέσα από επαφές που διενεργούνται σε πνεύμα αλληλοσεβασμού, εντιμότητας και ειλικρίνειας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΔ: Ο Νίκος Ταχιάος υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγώνας δρόμου για τον ΣΥΡΙΖΑ οι υποψηφιότητες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά



    ΣΧΟΛΙΑ