• First Top Stories

    Συγκλονιστικές οι υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη – Θα συμφωνήσουν οι Θεσμοί;


    Πάμε καλά…δια στόματος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι “δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα”. Όμως άφησε και ένα “παράθυρο”, ενόψει και της επίσκεψης των Θεσμών σήμερα, τονίζοντας ότι “εάν θα υπάρξουν ελαφρύνσεις σε αυτό το διάστημα θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης και την πορεία των εσόδων”. Πρόσθετα μέτρα απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ που μπορεί να φτάνει και το 100% για ορισμένες περιπτώσεις, αναζητεί το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, αφού η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα προς τους δημοσιογράφους στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης “έσπευσε” να δεσμεύσει την Κυβέρνηση για επιπλέον απαλλαγές μέσα στο 2017.  Όμως, σαν άλλη Πυθεία οι υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα έφτασαν μέχρι και το 2018. Τα πάντα βέβαια θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της συζήτησης με τους Θεσμούς για τα 15 προαπαιτούμενα, η συνάντηση με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί στις 3.30 μ.μ.

    ‘Όπως είναι γνωστό ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες, στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι “μέσα στο ’17 σχεδιάζουμε τη διεύρυνση των απαλλαγών. Ο ΕΝΦΙΑ, π.χ. για εισόδημα ως 9.000 ευρώ και για μέχρι 150 τ.μ. με αντικειμενική 250.000, αφορά 1 εκατ. ανθρώπους, έχουν απαλλαγή 50%. Αυτό αν έχουμε τη δυνατότητα θα το κάνουμε 100%” επισήμανε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι “ο ΕΝΦΙΑ για το 30% των πολιτών μένει το ίδιο, για το 37% λιγότερο, για το 25% η επιβάρυνση θα είναι ως 10 ευρώ και υπάρχει και ένα 8% που επιβαρύνεται. Επανακαθορίστηκε ο ΕΝΦΙΑ γιατί θέλαμε να ελαφρύνουμε τους μη έχοντες”.

    Κατόπιν αυτών το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης έχει επιδοθεί στην ανεύρεση μέτρων που θα οδηγήσουν στις απαλλαγές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, εξετάζοντας, σε πρώτη φάση, διάφορα σενάρια.

    tsakalwtos

     Το πρώτο σενάριο αφορά στην επέκταση των απαλλαγών είτε μέσω τη διεύρυνσης των υφιστάμενων για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα είτε μέσω θέσπισης απαλλαγών και για νέες κατηγορίες οικονομικά ευάλωτων φορολογούμενων.

    Το δεύτερο σενάριο αφορά στη θέσπιση του νέου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές και θα προβλέπει ελαφρύνσεις για τις μικρές ιδιοκτησίες μέσω της μεταφοράς του φορολογικού βάρους στις μεγάλες περιουσίες. Το σενάριο αυτό, αν δεν καταστεί εφικτό να εφαρμοσθεί από το 2017, σε κάθε περίπτωση θα τεθεί σε εφαρμογή το 2018, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

    Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει έκπτωση 50% ή ακόμη και απαλλαγή σε ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

    Εν τω μεταξύ, στις συζητήσεις με τους Θεσμούς, θα τεθούν και οι δυο εκκρεμότητες του υπουργείου Οικονομικών. Το πρώτο αφορά σε νομοσχέδιο για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επαγγελματιών, με τον οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να συνδεθούν οι συναλλαγές τους μέσω POS, προκειμένου να καταστεί η εφικτή η επέκταση των πληρωμών με κάρτες σε όλη την αγορά. Ο ακατάσχετος λογαριασμός είναι η μόνη εκκρεμότητα που απομένει προκειμένου το υπουργείο να καταθέσει το νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο όπως διευκρίνισε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων τους επόμενους μήνες.

     Το δεύτερο θέμα εκκρεμότητας του υπουργείου Οικονομικών είναι η οριστικοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη του αδήλωτου χρήματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/h-lori-keza-anakrini-se-10-erotisis-ton-antidimarcho-athinas-andrea-varela/73286



    ΣΧΟΛΙΑ