• First Top Stories

    Siemens: Μετά το φιάσκο, ξεκινά η δίκη στις 24 Φεβρουαρίου

    Πλήρης και ασφαλής πρόσβαση στη Δικαιοσύνη


    Εδώλιο ξανά για την πολύπαθη υπόθεση της Siemens στις 24 Φεβρουαρίου του 2017. Χρειάστηκε να περάσουν 4,5 μήνες από το φιάσκο της αναβολής με το αμετάφραστο βούλευμα, για να προσδιοριστεί εκ νέου η εκδίκαση μιας υπόθεσης που σέρνεται 11 χρόνια σε εισαγγελικά – ανακριτικά γραφεία και πλέον στις δικαστικές αίθουσες. Με τις επιμέρους παραγραφές αδικημάτων να «τρέχουν» θα περάσουν ακόμα 3 μήνες πριν ο πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων –ξανά- εκφωνήσει το «άρχεται η συνεδρίασις».

    Η Εισαγγελία Εφετών προσδιόρισε εκ νέου τη δίκη για τις μίζες που φέρεται να έδωσε η γερμανική εταιρία προκειμένου να εξασφαλίσει τη σύμβαση ψηφιακοποίησης του ΟΤΕ. Η 24η Φεβρουαρίου του νέου έτους μοιάζει μία μακρινή ημερομηνία (εάν θυμηθούμε το «κάθε μέρα που περνάει παραγράφεται κι ένα αδίκημα» που ήταν η προειδοποίηση του εισαγγελέα του Δικαστηρίου που ένα χρόνο πριν άρχισε να εκδικάζει την υπόθεση), ωστόσο, από τη μία, ο φόβος μήπως δεν επιδοθούν σωστά και στην ώρα τους τα μεταφρασμένα βουλεύματα και οι κλήσεις στους κατηγορουμένους και από την άλλη, η έλλειψη κατάλληλων αιθουσών για να δικαστούν υποθέσεις με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, κάνει δικαστικές πηγές να λένε ότι ο προσδιορισμός της δίκης για τα τέλη Φεβρουαρίου ήταν μονόδρομος.

    «ΧΑΜΕΝΟΙ» ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ 

    Μετά από μία πολύχρονη δικαστική διαδρομή, η δίκη για μία υπόθεση που χαρακτηρίστηκε από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς και είχε γίνει στο παρελθόν αντικείμενο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης, είχε πρωτοξεκινήσει το Νοέμβριο του 2015. Λόγω της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων αλλά των ενστάσεων που ακολούθησαν, φτάσαμε στις 12 Ιουλίου του 2016 για να «σκάσει» σαν βόμβα η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων: οι ενστάσεις των 13 Γερμανών κατηγορουμένων και του Γαλλοελβετού Ζαν Κλωντ Οσβαλντ έγιναν δεκτές. Το βούλευμα δεν είχε μεταφραστεί στη μητρική τους γλώσσα και το δικαστήριο ανέβαλε επ’αόριστον την εκδίκαση της προκειμένου να γίνει η μετάφραση και να επιδοθεί μεταφρασμένο και εμπρόθεσμα στους αλλοδαπούς κατηγορουμένους.

    Ακολούθησαν παρεμβάσεις από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραγγελίες για αναζήτηση ευθυνών δικαστικών λειτουργών για τη μη έγκαιρη μετάφραση, νέα πολιτική αντιπαράθεση για προσπάθεια «κουκουλώματος του σκανδάλου» αλλά κι ένα νέο νομικό οπλοστάσιο που δόθηκε σε αλλοδαπούς κατηγορουμένους πολύκροτων υποθέσεων να επικαλούνται μη μετάφραση του βουλεύματος τους για να αιτούνται την αναβολή της δίκης τους (πρόσφατα αναβλήθηκε με ανάλογη ένσταση η υπόθεση των υπερκοστολογημένων ορθοπεδικών υλικών της

    Τελικά, πρόσφατα, το πολυσέλιδο βούλευμα της Siemens μεταφράστηκε στα γερμανικά και τα γαλλικά και η δίκη προσδιορίστηκε να αρχίσει ξανά από την αρχή.

    Στον εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων καλούνται να καθίσουν 64 κατηγορούμενοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και δωροδοκία από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρίας για τη σύμβαση 8002 μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και γερμανικού κολοσσού.

    Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι, ο άλλοτε επικεφαλής της Siemens Ελλάδος Μιχάλης Χριστοφοράκος (αναμένεται να είναι ο μεγάλος απών και το Φεβρουάριο), ο άφαντος Χρήστος Καραβέλας, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, ο Θεόδωρος Τσουκάτος που εμπλέκεται στην υπόθεση για το ένα εκ μάρκα που κατά τον ισχυρισμό του κατέληξε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και 13 Γερμανοί στελέχη της γερμανικής εταιρίας.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς να επιβιώσω το 2017: Όλες οι δύσκολες αλλαγές σε περιουσιολόγιο και χρέη προς την εφορία

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΑΣΑ: Εκτυπώνονται 11 εκατ. πλαστικές κάρτες – Τι γίνεται με τους άνεργους, όλες οι λεπτομέρειες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ομαδικές απολύσεις: Πως ακριβώς θα γίνονται-Όλες οι λεπτομέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ