• First Top Stories

    Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου

    • NewsRoom


    Θέμα ημερών είναι η υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου. Η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Φερβουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

    Το νέο προστατευτικό πλαίσιο προβλέπει επιδότηση για την δόση του κόκκινου δανείου, το ύψος της οποίας θα προκύπτει με βάση έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο που θα λαμβάνει υπόψη εισοδήματα, το ύψος του δανείου, την αντικειμενική και εμπορική αξία της κατοικίας, την εμπορική κατάσταση των μελών του, κ.ά.

    Στόχος είναι να ενισχυθούν όλοι στην αποπληρωμή του δανείου τους αλλά με αντικειμενικά κριτήρια που θα πριμοδοτούν κλιμακωτά τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα. Από το νέο πλαίσιο άλλωστε εκτιμάται πως καλύπτεται πάνω από το 80% των δανειοληπτών, καθώς θα μπορούν να ενταχθούν και επαγγελματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

    Για την ένταξη στην προστασία του νέου θεσμικού πλαισίου η αντικειμενική αξία του σπιτιού θα πρέπει να φτάνει έως τα 250.000 ευρώ και το υπόλοιπο δανείου έως τα  30.000 ευρώ.

    Ειδικότερα, το ύψος του επιδόματος ενοικίου διαμορφώνεται ως εξής:

    • Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ.
    • Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη: 105 ευρώ.
    • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 140 ευρώ.
    • Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 175 ευρώ.
    • Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 210 ευρώ.

    Όσο για τα περιουσιακά όρια για μονομελές νοικοκυριό η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και θα προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκλειστικό: Τι προβλέπει η απόφαση για το επίδομα ενοικίου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα ενοικίου: Έως 210 ευρώ και σε ιδιοκτήτες ακινήτου που πληρώνουν στεγαστικό-Τα κριτήρια



    ΣΧΟΛΙΑ