• First Top Stories

    Η πολύπλοκη αδελφική σχέση της Jackie Kennedy με τη Lee Radziwill

    jackie


    Γεννημένες για να θαμπώνουν τον κόσμο, ήταν οι δυο πιο διάσημες αδελφές παγκοσμίως, τα κορίτσια Bouvier, δηλαδή η Jacqueline (Jackie) και η Caroline Lee. Η Jackie ήταν φιλομαθής, μελαχρινή, αθλητική και επιφυλακτική. Η Lee ήταν 3.5 χρόνια νεότερη, με ανοιχτόχρωμα μαλλιά, παχουλή, άτακτη και περιπετειώδης. Ως νέα κορίτσια, αποκαλούσαν η μία την άλλη “Jacks” και “Pekes». “Όταν ήμουν επτά χρονών και ζούσαμε στη Νέα Υόρκη, το έσκασα. Πήρα το σκύλο μου και διέσχισα τη γέφυρα του Brooklyn. Δεν κατάφερα να πάω πολύ μακριά… Είναι αρκετά δύσκολο να προσπαθείς να ξεφύγεις από κάπου, φορώντας τα τακούνια της μαμάς σου”, λέει η Lee, που σήμερα είναι 83 ετών και παραμένει υπέροχη.

    Μεγαλωμένες σε ένα διώροφο διαμέρισμα 12 δωματίων, στο 740 Park Avenue στο Μανχάταν, οι αδελφές περνούσαν τα καλοκαίρια τους στο οικογενειακό κτήμα, Lasata, στο Ανατολικό Hampton. Λάτρευαν τον πατέρα τους, John Vernou Bouvier III, γνωστός ως «Black Jack», με ένα ιδιαίτερο βαθύ μαύρισμα και μια ακαταμάχητη φήμη. Ένας χρηματιστής και γυναικάς, που έμοιαζε με τον Clark Gable, τόσο πολύ που συχνά τον πλησίαζαν και του ζητούσαν αυτόγραφο. Η ασυγκράτητη έφεσή του στις γυναίκες, το ποτό και οι μειώσεις στην περιουσία του συνέβαλαν στον εκτροχιασμό του γάμο του με την Janet Lee Bouvier. Βέβαια, πάντα ενθάρρυνε τις κόρες του όχι μόνο να δουλεύουν σκληρά, αλλά να είναι άψογες σε όλα.

    Όμως, αυτή τη θέση μπορούσε να την έχει μόνο μια εκ των δύο. Η Lee αγαπούσε τη μεγαλύτερη αδερφή της, αλλά της ήταν δύσκολο να ζει με τα επιτεύγματα της Jackie. Για παράδειγμα, η Jackie είχε κερδίσει βραβείο στην ιππασία και παραπάνω βαθμούς στο σχολείο της Miss Porter στο Farmington, του Connecticut. Η Jackie θα μεγάλωνε και θα θεωρούταν από όλους ως η πιο όμορφη και σικάτη γυναίκα στον κόσμο. Αλλά ανάμεσα σε αυτούς που ήξεραν τις δυο αδερφές, η Lee ήταν εξίσου – αν όχι και περισσότερο – όμορφη και περιποιημένη, με ενθουσιασμό για τη μόδα, τα χρώματα και το σχέδιο.

    Όταν ρωτήθηκε αν η αγάπη για την  ομορφιά είναι πιθανώς ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό, η Lee απάντησε: “Νομίζω ότι είναι ένας σπόρος. Αν τον έχεις και έχεις και τα μέσα να ζεις με αυτόν τον τρόπο, οι άνθρωποι που αγαπούν την ομορφιά, είμαστε στην πραγματικότητα μια φυλή.”

    Η Lee συνειδητοποίησε από νωρίς ότι η Jackie ήταν η αγαπημένη κόρη του πατέρα τους. “Ήταν ξεκάθαρο για μένα αυτό, αλλά δε δυνασχετούσα, γιατί καταλάβαινα ότι είχε τους λόγους του. Όχι μόνο είχε πάρει το όνομά του, αλλά του έμοιαζε κιόλας, γεγονός που τον έκανε πολύ περήφανο”, έγραφε η Lee στο βιβλίο της Happy Times, το 2000.

    Μετά από ένα πικρό διαζύγιο, όταν η Jackie και η Lee ήταν 10 και 7 χρονών αντίστοιχα, η Janet, η μητέρα τους, παντρεύτηκε έναν αντιπαθητικό, αλλά πολύ πλούσιο επενδυτή, τον Hugh D. Auchincloss. Όπως είχε μάθει να κάνει και με τον πατέρα της, James Thomas Aloysius Lee, η Janet ήξερε πως να χειρίζεται τους πλούσιους και πως να αναρριχάται κοινωνικά. Γι΄αυτό και παντρεύτηκε την δεύτερη φορά. Ενώ τα χρήματα του Bouvier είχαν εξανεμιστεί, λόγω κακών επενδύσεων, η περιουσία του Auchincloss αυξανόταν, από τη Standard Oil. Η Janet μετακόμισε με τα κορίτσια της στον ποταμό Potomac, στη Βόρεια Virginia, περνώντας τα καλοκαίρια τους στο κτήμα Hammersmith, μια έκταση 50 στρεμμάτων στο Newport, του Rhode Island.

    Jackie Kennedy Onassis and Lee Radziwill'sΞαφνικά, η Jacqueline και η Caroline Lee βρέθηκαν σε μια οικογένεια με τέσσερα θετά αδέλφια (ο Auchincloss, είχε έναν γιο, το Hugh, από τον πρώτο του γάμο με την Maya de Chrapovitsky, ένα γιο και μια κόρη, Thomas and Nina, από το δεύτερο γάμο του με τη Nina Gore, η οποία είχε έναν δικό της γιο, τον Gore Vidal) και έπαψαν να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής της Janet.

    Ο Gore Vidal είχε περιγράψει τον θετό του πατέρα ως βαρετό σε βαθμό θανάτου, αλλά ο “θείος Hughdie”, όπως τον αποκαλούσαν τα δυο κορίτσια απέδειξε ότι ήταν ένας σταθερός σύζυγος και καλός πατέρας για τις ίδιες. Ιδίως η Lee είχε μαγευτεί από τη φάρμα Hammersmith: “Το να φτάνεις εκεί ως παιδί ήταν κάτι σαν παραμύθι”, είχε δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της στους New York Times.

    Παρ ‘όλα αυτά, τα δύο κορίτσια γνώριζαν ότι είχαν έλθει σε μια υπάρχουσα οικογένεια και άγνωστες συνθήκες. “Ήταν σαν μικρά ορφανά. Η Lee και η Jackie ήταν πολύ δεμένες μεταξύ τους, όπως είναι τα αδέρφια όταν δεν αισθάνονται ασφάλεια”, ανέφερε η συγγραφέας Helen Chavchavadze, που ήταν στο ίδιο σχολείο με τη Lee.

    Μετά το διαζύγιο, ο πατέρας τους Bouvier μετακόμισε σε ένα μικρό, ανήλιο διαμέρισμα, με ένα υπνοδωμάτιο στην οδό East 74th. Όταν τον επισκέφθηκαν οι κόρες του, θα τους σέρβιρε το δείπνο σε ένα τραπέζι, όπως η τραπεζαρία είχε μετατραπεί σε ένα μικρό υπνοδωμάτιο για αυτές. Η οικονομική καταστροφή του πατέρα τους άφησε στις αδερφές μια δια βίου συνείδηση της οικονομικής τους ασφάλειας.  Σύμφωνα με τη βιογράφο Sarah Bradford, η Jackie κάποτε είχε αναφέρει στον μουσικό Peter Duchin, ο οποίος είχε μεγαλώσει κάτω από παρόμοιες συνθήκες: “Ξέρεις, Peter και οι δύο ζούμε πολύ καλά σε αυτόν τον κόσμο των σφηκών και του παλιού χρήματος…. Αλλά εσύ και εγώ δεν είμαστε πραγματικά έτσι.”

    Η  αντιπαλότητα μεταξύ των δύο κοριτσιών δεν είχε μειωθεί παρά τις νέες συνθήκες ζωή τους. Στο πάρτι ενηλικίωσης της Jackie, στο clambake club του Newport, τον Αύγουστο του 1947, η Lee βρήκε έναν τρόπο για να κλέψει τη δόξα της Jackie, εμφανιζόμενη με ένα τολμηρό ροζ στράπλες φόρεμα πασπαλισμένο με στρας. (Η Jackie δεν φάνηκε να ενδιαφέρεται και στην πραγματικότητα χρησιμοποίησε και η ίδια το φόρεμα αυτό σε μια άλλη περίσταση.)

    Στην εφηβεία τους, κάθε αδελφή ανέπτυξε το δικό της στυλ. Η Lee, πιο αδύνατη τώρα από τη μεγαλύτερη αδελφή της, είχε περισσότερη χάρη. Αγαπούσε το χρώμα και της άρεσε να κάνει εντύπωση. Η Jackie έβλεπε πώς τα αγόρια συνέρρεαν για τη Lee, θαυμάζοντας τα χαρακτηριστικά και τη θηλυκή της μορφή. (Η Jackie, αν και ήταν όμορφη είχε επίπεδο στήθος και πεταχτά κόκκαλα.) Ένα πράγμα που είχαν κοινό, όμως, ήταν ο μαλακός και ψιθυριστός τρόπος που μιλούσαν. Η φωνή της Lee ήταν ελαφρώς πιο βαθιά, ενώ της Jackie λίγο πιο λαχανιασμένη, σαν μια μικρή Μέριλιν Μονρόε, της οποίας την εξυπνάδα μάλιστα αμφισβητούσε έντονα.

    Το μεγάλο ταξίδι

    jackie
    H Jackie, συνοδευόμενη από την αδερφή της Lee και τον βιομήχανο Gianni Agnelli, στο Ravello της Ιταλίας το 1962.

    Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά από μήνες καλοπιάσματος, η Janet συμφώνησε να αφήσει τη 18χρονη Lee να ταξιδέψει στην Ευρώπη, το καλοκαίρι του 1951, με την Jackie, η οποία είχε

    ήδη ζήσει στο Παρίσι, αφού σπούδαζε στη Σορβόννη. Το ταξίδι ήταν το δώρο αποφοίτησης της Lee, αλλά είχε έναν ακόμη λόγο: ως παρηγοριά για τη Jackie, αφού η μητέρα και ο πατριός της την είχαν αναγκάσει να απορρίψει το βραβείο από τη Vogue Prix de Paris, για ένα δοκίμιο που είχε γράψει εκείνο το χρόνο. Όποιος κέρδιζε το βραβείο, θα μπορούσε να εργαστεί στα κεντρικά γραφεία της Vogue στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη.

    Με την 21χρονη Jackie, ως συνοδό της  και “οπλισμένες” με γράμματα του Auchincloss  σε πρέσβεις  σε όλη την Ευρώπη, οι δύο νεαρές γυναίκες έκαναν με γύρο της Ευρώπης με ένα αυτοκίνητο Hillman Minx. Τι θα μπορούσε να είναι πιο ευχάριστο για μια όμορφη νεαρή κοπέλα το 1951, από τις χαλαρές διακοπές της στην Ευρώπη;

    Οι δύο αδελφές κρατούσαν ημερολόγιο των ταξιδιών τους, που διάνθιζαν με εντυπωσιακά σκίτσα και ποιήματα. Οι καθησυχαστικές επιστολές τους προς τη μητέρα τους (“Κουμπώνουμε όλα μας τα κουμπιά και φοράμε γάντια”) έχουν διαψευσθεί από τα στιγμιότυπα που δείχνουν τα κορίτσια στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, με τη Jackie να φοράει παντελόνι και πέδιλα και η Lee μια κοντή φούστα και δετά μέχρι τον αστράγαλο παπούτσια. “Κοιτάξτε μας” είπε η  Lee αργότερα στους The New York Times σχετικά με τις φωτογραφίες, μισό αιώνα παλιά. “Πώς μας άφησαν οι χώρες αυτές να περάσουμε τα σύνορα; Μοιάζουμε με δύο εγκληματίες που φθάνουν με το καράβι. “

    Οι περιπέτειες τους ήταν πολλές: κρυφή είσοδος σε δείπνο first class σε πλοίο και η άτυχη στιγμή της Lee, που της έπεσε το εσώρουχο τη στιγμή που συστηνόταν σε έναν πρέσβη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης. Στο ταξίδι, η Lee συνάντησε έναν από τους ήρωές της, τον  ιστορικό τέχνης Bernard Berenson, όταν η ίδια και η Jackie επισκέφθηκαν τη Villa Ι Tatti, στη Φλωρεντία. Εν μέρει, χάρη στον Berenson, θα γεννηθεί στη Lee ένα ακαταμάχητο ενδιαφέρον για την ιστορία της τέχνης, ιδιαίτερα την αναγεννησιακή: “Ένιωσα σαν να είχα συνάντησε το Θεό.”

    Jackie Kennedy Onassis and Lee Radziwill's

    Μετά την επιστροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Jackie βρήκε δουλειά, το φθινόπωρο του 1951, ως φωτογράφος και δημοσιογράφος στην εφημερίδα Washington Times – Herald για $42,50/εβδομάδα και κατάφερε να πάρει συνέντευξη από τον Ρίτσαρντ Νίξον και τον John F. Kennedy. Αντί να πάει στη σχολή Vassar όπως η Jackie, η Lee έκανε αίτηση στο κολλέγιο Sarah Lawrence, αλλά έμεινε εκτός. Βέβαια, την περίμεναν περισσότερο συναρπαστικά πράγματα. Εργάστηκε ως ειδικός βοηθός στο Diana Vreeland, ως συντάκτρια μόδας στο Bazaar Harper και παντρεύτηκε τον Michael Temple Canfield, νικώντας τη μεγαλύτερη αδελφή της.

    Στις 18 Απριλίου 1953, η  Lee παντρεύεται τον ντροπαλό και όμορφο γόνο εκδοτικής οικογένειας, τον οποίο γνώριζε από τότε που ήταν 15. Ο Auchincloss φιλοξένησε τη γαμήλια δεξίωση στο αρχοντικό σπίτι του στο Merrywood. Ο Auchincloss είχε μικρούς ενδοιασμούς σχετικά με το γάμο αυτό. Όχι εξαιτίας της μικρής ηλικίας της Lee – ήταν μόλις 20 – αλλά επειδή “ο ίδιος δεν θα ήταν  σε θέση να τον αντέξει οικονομικά”, εκμυστηρεύτηκε σε ένα φίλο, σύμφωνα με το βιβλίο της Diana DuBois, In Her Sister’s Shadow.

    Ο γαμπρός Michael είχε υιοθετηθεί από τον Cass Canfield, τον πλούσιο και διακεκριμένο εκδότη του Harper & Row (που θα γίνει ο εκδοτικός οίκος των Kennedys), αλλά φημολογείται ότι ήταν νόθος γιος του Δούκα του Κεντ και της Kiki Preston. Η Kiki Preston είχε συναντήσει για πρώτη φορά το δούκα στην Κένυα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, τον έθισε στην κοκαΐνη. Η Lee είπε αργότερα ότι ένας λόγος που την έκανε να τον παντρευτεί τόσο νωρίς είναι ότι δεν μπορούσε να περιμένει μέχρι να γίνει δική του. Το ζευγάρι μετακόμισε σε ένα μικροσκοπικό ρετιρέ στη Νέα Υόρκη, το οποίο η Lee διακόσμησε με μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά λίγο αργότερα μάζεψε τα πράγματά του και πήγε στο Λονδίνο. Εκεί πήγαν για να  εργαστούν στα γραφεία της Harper & Ro, αλλά ο Canfield αντ ‘αυτού προσεγγίστηκε από τον Αμερικανικό πρέσβη, Winthrop Aldrich, με σκοπό να αναλάβει τη θέση του ειδικού συνεργάτη του.

    Αλήθειες παγκοσμίως γνωστές

    Με το να παντρευτεί πρώτη, η Lee επισκίασε τη μεγαλύτερη αδελφή της, αλλά εντός δύο μηνών, η Jackie της την έφερε για ακόμα μια φορά, όταν αρραβωνιάστηκε με τον πιο περιζήτητο εργένη της Αμερικής, τον John F. Kennedy. Όχι μόνο ήταν εξαιρετικά όμορφος, αλλά ήταν και πνευματώδης, ευφυής και ζάμπλουτος.

    Ο γάμος τους έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου 1953 και ο Τύπος  τον χαρακτήρισε γεγονός της χρονιάς. Το gala υποδοχής, που διοργανώθηκε από τη Janet, πραγματοποιήθηκε στο Newport. Για άλλη μια φορά,ο Jack Bouvier είχε προσκληθεί ως ο πατέρας της νύφης. Όμως, μετά από χρόνια απογοήτευσης και παρακμής, δεν μπορούσε πλέον να εμφανίζεται σε κοινωνικές εκδηλώσεις και πέρασε το γάμο της κόρης του μεθυσμένος σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου Viking.  Η παράδοση της νύφης στο γαμπρό έγινε από τον Auchincloss.

    Στο Λονδίνο, η Lee απολαμβάνε μια εξαιρετική κοινωνική ζωή, αλλά ο γάμος της δεν ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος. Ο σύζυγός της ήταν πότης και το γεγονός ότι δεν έκαναν παιδί επιβάρυνε την κατάσταση. Όταν η Jackie επισκέφτηκε την αδελφή της στο Λονδίνο, ο Canfield τη ρώτησε πώς θα μπορούσε να κρατήσει τη Lee για πάντα. Η Jackie του απάντησε, “Βγάλε περισσότερα χρήματα, Michael”. Όταν εκείνος της απάντησε ότι έχει ήδη ένα καλό μισθό, η Jackie εξήγησε, “Όχι, Michael. Εννοώ πραγματικά χρήματα”. Ο γάμος τους έληξε λίγο αργότερα, όταν η Lee γνώρισε τον αριστοκράτη Stanislaw “Stas” Radziwill.

    Η πολωνική οικογένεια Radziwill είχε εξαθλιωθεί από τη γερμανική εισβολή. Ο Stas διέφυγε στο Λονδίνο στο τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, σχεδόν απένταρος, Η γοητεία του, ο τίτλος του (πρίγκιπας) και το μυαλό του τον οδήγησαν σε έναν πλούσιο γάμο με μια κληρονόμο από την Ελβετία και έτσι δημιούργησε μια τεράστια περιουσία ακινήτων. Τη στιγμή που η Lee τον γνώρισε, ήταν παντρεμένος με τη δεύτερη σύζυγό του, την κληρονόμο Grace Kolin. Ο James Symington, τότε ακόλουθος στην αμερικανική πρεσβεία, θυμήθηκε μια τηλεφωνική συνέντευξη για το πάρτι που διοργάνωσε για τους Canfields, το Radziwills, το Λόρδο και τη Λαίδη Dudley στις 26 Μαρτίου 1957: “Θυμάμαι την ημερομηνία. Μετά τα διαζύγια τους, η Lee παντρεύτηκε τον Radziwill, η Grace τον Λόρδο Dudley, και ο Michael τη Λαίδη Dudley. Ήταν απίστευτο!”

    Η Lee και o Stas έκαναν το πρώτο τους παιδί, Anthony, σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά το γάμο τους. Ζούσε μια ζωή, που ακόμα και η Jackie θα μπορούσε να ζηλέψει. Έμενε σε ένα όμορφο σπίτι στο 4 Buckingham Place (κοντά στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ) και είχαν στην ιδιοκτησία τους το Turville Grange, περίπου 50 στρέμματα με κήπους, στάβλους και αυλές, μια ώρα με το αυτοκίνητο από το Λονδίνο. Συνεργαζόταν στενά με τον σκηνογράφο Renzo Mongiardino, προκειμένου να μετατρέψει τα δύο σπίτια σε showplaces.

    H Jackie ήταν μόλις 31 ετών, όταν μετακόμισε στο Λευκό Οίκο, για να γίνει η Πρώτη Κυρία (ένας όρος που ποτέ δεν της άρεσε, γιατί πάντα ακουγόταν υπερβολικός). Εκείνα τα χρόνια ήταν τα πιο ευτυχισμένα της Jackie. Ο Kennedy ήταν ιδιαίτερα περήφανος για τη γυναίκα του και την κουνιάδα του. Τα μάτια του έλαμπαν όταν μίλησε για  τη Jackie, και σύμφωνα με τον φωτογράφο Cecil Beaton, ο ίδιος είπε κάποτε στη Lee, “Την αγαπώ βαθιά και θα κάνω τα πάντα γι ‘αυτήν. Δεν θέλω να την απογοητεύσω”. Για περίπου έξι δεκαετίες, η Lee παρέμεινε σιωπηλή για τον Kennedy και τις απιστίες του με τις Marilyn Monroe , Marlene Dietrich και Judith Campbell Exner.

    Οι Kennedys απογοητεύτηκαν όταν οι Lee και Stas έμειναν στο Λονδίνο και έχασαν την ορκομωσία του John, γιατί τον περασμένο Αύγουστο η Lee είχε γεννήσει πρόωρα το δεύτερο παιδί της , Anna Christina “Tina” Radziwill, γεγονός που προκάλεσε προβλήματα υγείας τόσο στην ίδια, όσο και στο βρέφος.

    Αλλά υπήρχε και κάτι άλλο. Σύμφωνα με τον John H. Davis, ένας ξάδελφος του Bouvier, γράφει στο βιβλίο του The Bouviers (1969): “Η  είσοδος της Jackie στο Λευκό Οίκο μεγένθυνε ένα πρόβλημα που υπήρχε μεταξύ των δύο αδελφών. Η Lee έπρεπε πάλι να επισκιαστεί από την αδερφή της και μάλιστα αυτή τη φορά η επισκίαση αυτή απείλησε την ίδια της την ταυτότητα”.

    Jackie Kennedy Onassis and Lee Radziwill'sΠαρ ‘όλα αυτά, τα 2.5  χρόνια της Jackie στον Λευκό Οίκο έφεραν τις αδελφές πιο κοντά. Αγχωμένη από το νέο καθεστώς και τις ευθύνες της, η Jackie στηριζόταν στη Lee. “Έπρεπε να ταξιδεύει πολύ και μου άρεσε να με έχει μαζί της. Εκτός από την αμοιβαία αγάπη μας, νομίζω ότι περισσότερο μας ένωνε η αίσθηση του χιούμορ.””, έχει πει η Lee. Η Lee και ο Stas έκαναν συχνές επισκέψεις στον Λευκό Οίκο. Τα δυο ζευγάρια πέρασαν τρία ευτυχισμένα Χριστούγεννα στο Palm Beach μαζί με όλα τα παιδιά τους.

    Η Jackie φιλοξένησε έναν χορό στο Λευκό Οίκο για τους Radziwills. Και οι δύο αδελφές ήταν εκθαμβωτικές. Η Jackie φορούσε ένα λευκό φόρεμα και η Lee μια κόκκινη μπροκάρ τουαλέτα. Στην πραγματικότητα, η Jackie συχνά ζητούσε τη γνώμη της αδερφής της  για θέματα μόδας. Η Lee ήταν πιο τολμηρή και πιο κοντά στο ευρωπαϊκό στυλ, φορώντας δημιουργίες του Γάλλου σχεδιαστή Courrèges και Givenchy φορέματα στο Λευκό Οίκο. Μπορεί η Jackie να λάτρευε το Παρίσι, στο ντύσιμό της όμως ήταν Αμερικανίδα.

    Ο σχεδιαστής μόδας Ralph Rucci, που ήταν κοντά με τη Lee  συμφωνεί. “Η Lee ήταν πάντα πιο πρωτότυπη. Η  Jacqueline Kennedy δημιουργούσε νέες τάσεις στο στυλ στην Αμερική, αλλά είχε μεγάλη βοήθεια και τους καλύτερους δασκάλους. Η Lee, αντίθετα, ό,τι έκανε, το έκανε μόνη της. Καταλάβαινε τα ρούχα. Μπορούσε να βάλει ένα παλτό και ήξερε πώς να στρέψει τον ώμο της και το κεφάλι της και το χέρι της και να κρατήσει το παλτό έτσι ώστε να είναι τέλεια.”

    Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες

    lee
    Η Lee Radziwill στο εξώφυλλο του περιοδικού LIFE, Ιούλιος 1967.

    Η θεαματική επιτυχία της Jackie σε ένα ταξίδι στο Παρίσι το 1961, τη μετέτρεψε  σε ένα διεθνές fashion icon. Ο Kennedy σύστησε περήφανα τον εαυτό του στο γαλλικό Τύπο ως “ο άνδρας που συνοδεύεται από τη Jacqueline Kennedy στο Παρίσι” και το περιοδικό Time βάφτισε τη Jackie “Πρώτη Κυρία της μόδας”. Στην πραγματικότητα, η Lee είχε καθοριστικό ρόλο στις ενδυματολογικές επιλογές της Πρώτης Κυρίας. Στην ιστορική επίσημη επίσκεψη των αδελφών στην Ινδία και το Πακιστάν, το Μάρτιο του 1962, πάνω από 100.000 άνθρωποι παρατάσσονταν το δρόμο ως αυτοκινητοπομπή για τη Jackie, καθώς πήγαινε στο Νέο Δελχί, ​​φωνάζοντας , “Ζήτω η Κυρία Kennedy” και η Lee κάθισε σιωπηλά δίπλα της.

    Οι αδελφές ανέβηκαν ακόμα και σε καμήλα, φορώντας αμάνικα καλοκαιρινά φορέματα, μαργαριτάρια και ψηλά τακούνια. Μάλιστα, ένα από τα παπούτσια της Lee έπεσε και χάθηκε. Εκείνη ήταν μπροστά, κρατώντας τα ηνία, μέχρι τη στιγμή που η Jackie τη διέταξε να της δώσει τα ηνία, σύμφωνα με το βιβλίο του πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας Clint Hill, Mrs. Kennedy and Me (2012). Η Lee υπάκουσε.

    Το επίκεντρο της προσοχής ήταν πάντα στην Jackie. Έγινε η πιο φωτογραφημένη γυναίκα στον κόσμο, αφού ήταν μια από τις πιο φωτογενείς γυναίκες παγκοσμίως, απείρως περισσότερο από την εξίσου πανέμορφη αδερφή της, Lee Radziwill.

    Εκείνη την εποχή, ο γάμος της Lee περνούσε μια άσχημη φάση και τότε γνώρισε τον Έλληνα πλοιοκτήτη Αριστοτέλη Ωνάση. Aμέσως γοητεύτηκε από την παρουσία του, όμως, πολλοί λένε πως ο μόνος λόγος που ο Ωνάσης είχε προσσεγίσει τη Lee ήταν για να κερδίσει μια θέση στο Λευκό Οίκο. Φυσικά, να αναφερθεί πως εκείνη την περίοδο ο Έλληνας κροίσος ήταν παντρεμένος με τη Μαρία Κάλλας.

    Στις 7 Αυγούστου 1963, η Jackie γέννησε ένα αγοράκι, τον Patrick, που πέθανε όταν ήταν μόλις 39 ωρών. Λίγους μήνες μετά, στις 22 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, ο σύζυγός της, Πρόεδρος Κennedy δολοφονείται και η Jackie δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει. Η σχέση των δυο αδερφών αρχίζει να περνά κρίση και σε μια στιγμή αδυναμίας, η Jackie χαστουκίζει τη Lee. Η τελευταία είχε πει τότε πως η αδερφή της αντέδρασε έτσι επειδή ζήλευε το γεγονός πως εκείνη έχει σύζυγο και παιδιά, ενώ η Jackie όχι.

    jacqueline-kennedy
    Η Lee και η Jackie, ψωνίζουν στην αγορά του Capri στην Ιταλία, το 1970.

    Μετά από τα χτυπήματα της μοίρας, η Jackie αποφάσισε να σταθεί ξανά στα πόδια της, όμως, τότε ήταν η εποχή της Lee να λάμψει. Ξεκίνησε να γράφει άρθρα για το περιοδικό Ladies’ Home Journal και έγινε φίλη με τον Truman Capote, ο οποίος την ερωτεύτηκε, σύμφωνα με τα λεγόμενά της.

    Στις 20 Οκτωβρίου 1968, η Jackie παντρεύεται τον Ωνάση και το χάσμα μεταξύ των δυο αδερφών βαθαίνει ακόμα περισσότερο. Η Lee ξεσπάει. Τέσσερα χρόνια μετά έρχεται και επίσημα το διαζύγιό της με τον Stas.

    Στις αρχές του 1994, η Jackie, 64, διαγνώστηκε με καρκίνο του λεμφικού, και σε λίγους μήνες είχε προσβάλλει το συκώτι της, το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο.

    Στο νεκροκρέβατο της, σύμφωνα με τον Bradford, συμβούλεψε τα παιδιά της να πουλήσουν τα πάντα γιατί έτσι θα έβγαζαν χρήματα. Όταν η Lee άκουσε για πρώτη φορά για την ασθένεια της Jackie, έσπευσε στο πλευρό της αδελφής της. Όταν πέθανε, ήταν απαρηγόρητη.

    Αλλά η Jackie είχε αφήσει μια τελευταία “έκπληξη” στη διαθήκη της. Μετέφερε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της στα παιδιά της, μετρητά και πολύτιμα αναμνηστικά για την οικογένεια, τους φίλους και τους εργαζόμενους, εκτός από την Lee, επειδή είχε ήδη πράξει πολλά στη διάρκεια της ζωής της για εκείνη. Η Lee ήταν βαθιά πληγωμένη.

    Έτσι, έφυγε από τη ζωή η διάσημη και πολύ αγαπημένη από τον κόσμο Jackie Onassis, πληγώνοντας για ακόμα μια φορά την αδερφή της. Ήταν και οι δύο τόσο ίδιες, αλλά και τόσο διαφορετικές. Η Lee πάντα πίστευε ότι ζει στη σκιά της μεγαλύτερης αδερφής της και έκανε τα αδύνατα δυνατά για να την ξεπεράσει. Μολονότι σε πολλές στιγμές της ζωής τους ήταν αγαπημένες, τελικά ο χωρισμός τους ήταν πικρός. Έτσι χειριζόντουσαν τη ζωή, τη φήμη και το θάνατο οι αδερφές Bouvier.



    ΣΧΟΛΙΑ