First Top Stories

Γρίπη: Συναγερμός για δεύτερο «κύμα» έξαρσης – 36 νεκροί και 168 ασθενείς

γρίπη


Με τις επικείμενες (από το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου) ψυχρές αέριες μάζες που αναμένονται από τη Ρωσία, να εντείνονται στις επόμενες ημέρες, οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση νέου κύματος γρίπης στη χώρα.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός εξάλλου δεν αφήνει περιθώριο για εφησυχασμό, καθώς 36 είναι οι νεκροί και 168 είναι οι ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) λόγω της έξαρσης της γρίπης. Παρόλο που η καταγραφή και η ανάλυση των στοιχείων συνεχίζεται μαζί με τη γρίπη, τα δεδομένα δείχνουν πως η βασική επιπλοκή της γρίπης που οδηγεί στο νοσοκομείο είναι η πνευμονία, ενώ η αναπνευστική ανεπάρκεια αναφέρεται ως αιτία θανάτου των περισσοτέρων θυμάτων.

Το ψύχος αποτελεί κλασικό σύμμαχο της γρίπης, σημειώνουν οι επιστήμονες ενώ καταγράφουν τις μετεωρολογικές αναφορές για τις καιρικές συνθήκες των επόμενων εβδομάδων, και ιδίως για τις επικείμενες – από το Σάββατο – ψυχρές αέριες μάζες που αναμένονται από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα της νόσου, και όπως αυτά αποτυπώνονται στις εβδομαδιαίες επιδημιολογικές εκθέσεις, το κύμα της γρίπης είχε μια έντονη ανοδική πορεία τον μήνα Ιανουάριο, φτάνοντας σε υψηλά επίπεδα το τελευταίο δεκαήμερο. Ο αριθμός των περιστατικών (μέχρι και τις 26 Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 26 θάνατοι)  κατέδειξε την υψηλή δραστηριότητα της γρίπης. Μάλιστα, οι ειδικοί παρατήρησαν πως με βάση τα στοιχεία το κύμα της γρίπης έφτασε στην κορύφωσή του και άρχισε να υποχωρεί ελαφρά.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ένα νέο peak της γρίπης μέσα στον Φεβρουάριο και μέχρι τα μέσα Μαρτίου που ουσιαστικά η γρίπη βρίσκεται σε αποδρομή – τυπικά η περίοδος της γρίπης λήγει τον Μάιο κάθε έτους.

Μάλιστα, ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν αποκλείουν -εκτός από νέο κύμα γρίπης- και νέο κυρίαρχο στέλεχος της νόσου. Το βασικό στέλεχος που απομονώνεται τώρα στις εργαστηριακές εξετάσεις των ασθενών και των θανόντων είναι το Α(Η3Ν2). Αναφέρουν όμως ότι έχει καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν να επικρατήσουν δύο στελέχη της γρίπης την ίδια περίοδο, σε διαδοχικό χρονικό διάστημα, το Α(Η3Ν2) και το Β.

Εμβόλια τέλος, «όπλο» τα αντιικά

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός, το βασικό όπλο που έχουν στη διάθεσή τους οι πολίτες για να θωρακιστούν απέναντι στη γρίπη, έχει ολοκληρωθεί. Μπορεί οι ειδικοί να συνιστούν τον εμβολιασμό με αντιγριπικό κατά την έναρξη της περιόδου γρίπης, δηλαδή τον Οκτώβριο, και πριν από το μεγάλο κύμα, δηλαδή τον Ιανουάριο, όμως εφέτος η κατάσταση έχει διαμορφωθεί διαφορετικά λόγω της διάθεσης όλων των εμβολίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, εφέτος εισήχθησαν και διατέθηκαν 1,8 εκατ. δόσεις αντιγριπικού εμβολίου. Πρακτικά είναι δύσκολο έως ανέφικτο να εξασφαλιστεί πια αντιγριπικό εμβόλιο για τυχόν ενδιαφερόμενο πολίτη ομάδας υψηλού κινδύνου.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει πως το μόνο «όπλο» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι πολίτες για να μη νοσήσουν είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής και εάν νοσήσουν, σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, η άμεση λήψη αντιικών φαρμάκων ώστε να προλάβουν τυχόν επιπλοκές της γρίπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Charlie Hebdo: Εξώφυλλο – πρόκληση με τη Μέρκελ τρομοκράτισσα να «αποκεφαλίζει» τον Σουλτς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Ημερήσεις προβλέψεις (Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υποχρεωτικά POS σε 12 κλάδους μέχρι τις 30 Ιουνίου


ΣΧΟΛΙΑ