• First Top Stories

    Λάθη του ΕΣΠΑ

    • Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα

    Λώρη Κέζα. Δημοσιογράφος


    Ατυχείς όροι στο πρόγραμμα νεοφυών επιχειρήσεων και άνεργων πτυχιούχων καθιστούν αμφίβολη την υλοποίηση των προγραμμάτων.

    Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος άνθρωπος της πιάτσας, ανδρωμένος στο εμπόριο και τις επιχειρήσεις για να καταλάβει ότι τα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν πρόκειται να υλοποιηθούν με τους όρους που έχουν τεθεί. Τα προγράμματα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την ενίσχυση των άνεργων πτυχιούχων στερούνται απλής λογικής.

    Ας πιάσουμε το παράδειγμα μιας start up με αντικείμενο κάτι ψηφιακό. Ο χώρος που χρειάζεται αντικειμενικά είναι ο χώρος για να ακουμπήσει ένας υπολογιστής. Πρακτικά η δουλειά μπορεί να γίνεται σε μια κουζίνα ή σε καναπέ ή σε γκαράζ_ για να θυμηθούμε τις απαρχές μεγάλων εταιριών. Η σύσκεψη των συνεργατών μπορεί να γίνει σε μπαρ, σε πλατεία, σε κάποιο σπίτι. Εντούτοις το πρόγραμμα για την ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων, για τις οποίες η επιδότηση φτάνει το 100%, απαιτεί ρητά μια έδρα. Ως βασικό έξοδο, δηλαδή ως επιλέξιμη δαπάνη, θεωρείται το ενοίκιο και οι λογαριασμοί, φως, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα.

    Σε αληθινά νούμερα, ένα επιχειρηματικό σχέδιο που επιδοτείται δυνητικά με 60.000 ευρώ έχει τη δυνατότητα να δαπανήσει 36.000 ευρώ στα λειτουργικά έξοδα. Δεν μπορεί όμως να πληρώσει έναν συνεργάτη, έναν developer για υπηρεσίες με μπλοκάκι. Δηλαδή μια νεοφυής επιχείρηση στον τομέα της τεχνολογίας αναμένεται με φέρει ανάπτυξη αν έχει γραφειάρες για δυο χρόνια αλλά δεν μπορεί να αξιοποιήσει το έμψυχο δυναμικό της χώρας. Στο ίδιο επιχειρηματικό σχέδιο δίνεται η δυνατότητα να αγοραστεί εξοπλισμός αλλά δεν δεν θεωρείται επιλέξιμη δαπάνη ένα αεροπορικό εισιτήριο. Εξοπλισμός θεωρείται και ο καναπές, το φωτιστικό μέχρι του ποσού των 24.000.  Δεν θεωρείται ότι προάγει την επιχείρηση η συμμετοχή σε ένα διεθνές συνέδριο.

    Πέρα από αυτά τα λάθη στην αντίληψη και τους περιορισμούς, τίθεται ένα πρακτικό ερώτημα, που αν δεν απαντηθεί θα οδηγήσει στην απαξίωση και την αποτυχία των προγραμμάτων. Από πού θα βρει ο άνεργος το κεφάλαιο της τάξης των 15.000 τουλάχιστον, εφόσον διατηρεί την ιδιότητα του ανέργου επί 1 χρόνο; Οι φάκελοι με τις υποψηφιότητες κατατέθηκαν πέρσι το Πάσχα. Κάποιος λοιπόν που δεν έβρισκε δουλειά για τόσο καιρό καλείται να ιδρύσει την εταιρία, να αρχίσει να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδα, τις ασφαλιστικές εισφορές, να αγοράζει εξοπλισμό και να έχει κέρδη που να του εξασφαλίζουν εισόδημα.

    Για να καλυφθεί το κενό ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού (Εscrow Αccount). Μια ακόμα αυταπάτη. Υποτίθεται ότι ο δικαιούχος θα πάει στο Ταμείο Παρακαταθηκών τα τιμολόγια, έχοντας πληρώσει τον ΦΠΑ και το κράτος θα εξοφλήσει απευθείας τον προμηθευτή. Ας το δούμε πρακτικά. Ο νέος επιχειρηματίας μπαίνει στο Πλαίσιο ή στο Public, ζητεί ένα mac book pro, το οποίο έχει καταχωρηθεί στις προβλεπόμενες δαπάνες στο φάκελο της υποψηφιότητας. Στο ταμείο λέει «τυλίξτε μου το εργαλείο, θα πληρώσω μόνο τον ΦΠΑ, στείλτε τον λογαριασμό στο υπουργείο». Πόσες ελπίδες έχει να φύγει χωρίς ζουρλομανδύα;

    Κανένας προμηθευτής ή συνεργάτης δεν θα εμπιστευτεί ένα σύστημα που εξοφλεί τις υποχρεώσεις του με καθυστέρηση 3 ετών. Δεν είναι εικασία, τόσο καιρό πήραν τα προηγούμενα προγράμματα να εξοφληθούν. Αν ο άνεργος δημιουργός νεοφυούς επιχείρησης δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ενοίκια, λογαριασμούς, εισφορές για τουλάχιστον 1 χρόνο, αν δεν μπορεί ταυτόχρονα να πληρώσει ΦΠΑ για τον εξοπλισμό, αν δεν μπορεί να δώσει μια προκαταβολή για έξοδα διαφήμισης και προβολής (που προβλέπονται), δεν θα ξεκινήσει. Αυτές οι πρώτες δαπάνες είναι προϋπόθεση για να πάρει προκαταβολή από το Εscrow Αccount, το οποίο είναι το πρώτο και απαραίτητο βήμα για την εξόφληση.

    Θα μπορούσε να τεθεί εδώ ένα άλλο ερώτημα: και γιατί να πάρει 100% επιδότηση κάποιος για επιχείρηση; Αυτό είναι άλλο θέμα. Εφόσον όμως αποφασίστηκε να υλοποιηθεί τέτοιο πρόγραμμα, καλό θα ήταν οι όροι να είναι τέτοιοι ώστε να υπάρξει απορρόφηση των κονδυλίων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:«Κόβουν» την Ελλάδα στη μέση οι αγρότες – Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με νέα μπλόκα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλλαγή σκηνικού στον καιρό με βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τόσα χρόνια κόβει η φτώχεια από τη ζωή μας – Επιστημονική μελέτη



    ΣΧΟΛΙΑ