• First Top Stories

    Καθεστώς Αρσενικής Δημοκρατίας

    • Λώρη Κέζα


    Το υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από 49 πρόσωπα. Από αυτά τα 8 είναι γυναίκες. Για τον Αλέξη Τσίπρα αυτό είναι μια πρόοδος. Στην προηγούμενη σύνθεση είχε επιλέξει 6 γυναίκες. Και αυτό θεωρείται νορμάλ, θεωρείται σύνθεση της Αριστεράς και της προόδου.

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας να θυμηθούμε τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος μαχητής υπέρ της γυναικείας συμμετοχής, χωρίς να καταφέρει να εφαρμόσει τα όσα πίστευε. Σε αγόρευσή του το 1925 είχε πει τα αυτονόητα για την εποχή μας, αδιανόητα για την εποχή του:

    «…Θα ήτο εντελώς άδικον από απόψεως ανθρωπίνων δικαιωμάτων να διαμφισβητηθεί απολύτως εις το ½ του πληθυσμού το δικαίωμά του να εκφέρη γνώμην επί των πολιτικών πραγμάτων, καθ’ ην στιγμήν προσφέρει και αυτό μεγάλας υπηρεσίας και υφίσταται μεγάλα βάρη και εν καιρώ ειρήνης και εν καιρώ πολέμου. Και όχι μόνον τούτο, αλλ’ ακριβώς, λόγω της ιδιοσυστασίας των γυναικών, η ανάμιξις αυτών ήθελε πολύ συντελέσει εις την διαφώτισιν ως προς τας αντιλήψεις της ζωής εις πολλά ζητήματα, ιδίως εις μερικά μέτρα αφορώντα την οικογένειαν, την μόρφωσιν και περίθαλψιν των παιδιών, κ.λ.π.».

     

    Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα. Δημοσιογράφος

    Σε πρώτη φάση το 1934 οι εγγράμματες γυναίκες άνω των 30 ετών άσκησαν το δικαίωμα του εκλέγειν στις δημοτικές εκλογές. Απέκτησαν το καθολικό δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε εθνικές εκλογές το 1952. Έκτοτε παραμένουν δευτεραγωνίστριες  και κανείς δεν φαίνεται να ανησυχεί για τούτο. Ο Νόμος 3636/2008, με υπογραφές Παυλόπουλου/ Χατζηγάκη προέβλεπε ότι το ποσοστό των υποψηφίων ενός φύλου πρέπει να είναι τουλάχιστον το 1/3 του συνόλου των υποψηφίων. Ακόμη και σε αυτή το ενθαρρυντικό μέτρο καταγράφονται απόψεις περί εξαγκασμού, απόψεις που βρίσκουν ευθύβολες απαντήσεις, ευτυχώς.

    Αντιγράφουμε την απάντηση από τη Βάσω Κιντή, καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε τοποθέτηση εναντίον της ποσόστωσης.

    «Ποιος εξαναγκάζεται; Οι γυναίκες υποψήφιες; Μας τις βάζουν υποχρεωτικά; Δεν τις ρωτούν αν θέλουν; Οι ψηφοφόροι; Εξαναγκάζονται να ψηφίζουν γυναίκες; Πού το είδε αυτό; Οι μόνοι που εξαναγκάζονται από τον νόμο είναι τα κόμματα που πρέπει να φροντίσουν να βγάλουν από τη σκιά και την αφάνεια στην οποία τις έχουν καταδικάσει γυναίκες που διακρίνονται στη δουλειά τους και στη δημόσια ζωή, που δεν παρεπιδημούν στους κομματικούς διαδρόμους ούτε διαγκωνίζονται για να προβληθούν».

    Σήμερα με ειδική συνεδρίαση η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων θα τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στη συνεδρίαση, θα προεδρεύσει η Αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Θα μιλήσουν εκπρόσωποι των κομμάτων και της Κυβέρνησης, ενώ θα παρίστανται γυναίκες που αναδείχθηκαν σε υψηλά θεσμικά αξιώματα. Από αύριο η πολιτική ζωή γίνεται κανονική, δηλαδή ανδροκρατούμενη και φαλλοκρατική.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απόφαση Energa-Hellas Power: Επιστρέφουν σε Δημόσιο-Δήμους 88 εκατομμύρια, «κλεμμένα» από χαράτσια και τέλη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξαφνικός πόλεμος στο λιανεμπόριο: Καρυπίδης vs Σπυρόπουλου – Τι απαντά ο Απ. Σπυρόπουλος στο mononews

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ποιες μεγάλες εταιρίες αναδιάρθρωσαν οι τράπεζες. Όλα τα ονόματα



    ΣΧΟΛΙΑ