• First Top Stories

    Εργαζόμενοι ΔΟΛ: Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το χαρτί και η υπομονή μας

    ΔΟΛ


    Μέχρι εξαντλήσεως του χαρτιού αλλά και των ψυχικών τους αποθεμάτων, οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ αποφάσισαν να παραμείνουν αμετακίνητοι και να συνεχίσουν να εργάζονται, παρά το ναυάγιο του πρόσφατου σχεδίου να βρεθεί επενδυτής για τον Οργανισμό.

    Στη δίωρη συνέλευση το απόγευμα της Δευτέρας στα «ΝΕΑ», οι παρευρισκόμενοι διευθυντής των «Νέων» Παναγιώτης Λάμψιας, του «Βήματος της Κυριακής» Αντώνης Καρακούσης, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος και ο Δημήτρης Τσαλαπάτης, αποκάλυψαν για πρώτη φορά στους εργαζομένους τα σχέδια που εκπονήθηκαν για τη διάσωση του ΔΟΛ με αυτό που προέβλεπε την συγχώνευση ΔΟΛ-ΠΗΓΑΣΟΥ να είναι το ισχυρότερο.

    Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, μάλιστα, η πρόταση έκανε λόγο για προσφορά 20 εκατομμυρίων ευρώ από τον Ιβάν Σαββίδη και 5 από τον όμιλο Μπόμπολα με σημαντικό κούρεμα των δανείων των δύο ομίλων, κάτι που δεν αποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών, οι οποίοι με τη σειρά τους απαίτησαν πολύ υψηλότερο τίμημα από αυτό των 25 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ωστόσο, ακόμη και γαι το σχέδιο που αφορούσε μόνο την διάσωση του ΔΟΛ, η συμφωνία σκόνταψε κυρίως στα προσωπικά δάνεια και τις εγγυήσεις του Σταύρου Ψυχάρη και της οικογενείας του καθώς ούτε οι τράπεζες ούτε ο εν δυνάμει επενδυτής Ιβάν Σαββίδης προτίθεντο να τα αναλάβουν. Επόμενο ήταν να ματαιωθεί σε αυτή τη φάση ο εν λόγω σχεδιασμός, χωρίς την πλευρά Σαββίδη ωστόσο, να αποκλείει μελλοντική ενασχόλησή του με τον ΔΟΛ.

    Μετά και το ναυάγιο αυτού του σχεδίου δεν βρέθηκε ούτε άλλη πρόταση αλλά ούτε και κάποιος επενδυτής με αποτέλεσμα πλέον οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ να αναμένουν την κατάθεση μίας τροπολογίας για ενδιάμεση χρηματοδότηση μέχρι να οριστεί εκκαθαριστής από τις τράπεζες.

    Το νέο ραντεβού των εργαζομένων έχει προγραμματιστεί για αύριο, Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου, όπου θα επανεκτιμηθούν τα δεδομένα. Μέχρι τότε οι ίδιοι αποφάσισαν να παραμείνουν στα γραφεία τους με στόχο την συνέχιση της κυκλοφορίας των εφημερίδων και των περιοδικών αλλά και την λειτουργία των ηλεκτρονικών σελίδων και του ραδιοφώνου.

    Στο μεταξύ θέση για τις δραματικές εξελίξεις στον ΔΟΛ πήρε, με διαδικτυακή του ανάρτηση, ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς, στρέφοντας τα βέλη του τόσο εναντίον της διεύθυνσης του Ομίλου και των πιστωτών της όσο και εναντίον της κυβέρνησης.

    Αναφορικά με τις ευθύνες της τελευταίας, ο κ. Μούιζνιεκς εγκαλεί την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, που έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση της ελευθερίας και του πλουραλισμού του Τύπου.

    Αναφέρει συγκεκριμένα:

    «Μαθαίνω με μεγάλη ανησυχία πως η έκδοση των ιστορικών ελληνικών εφημερίδων, «Τα Νέα» και «Το Βήμα», αναστέλλεται λόγω αδυναμίας της ιδιοκτησίας, του ΔΟΛ, και των δανειστών του, να έρθουν σε συμφωνία.

    Η κατάσταση αυτή αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα στον πλουραλισμό του Τύπου στην Ελλάδα και ελαχιστοποιεί την ποικιλία των διαθέσιμων πηγών προς τους πολίτες. Αναδεικνύει επίσης την άμεση ανάγκη να κατανοήσουν από κοινού η κυβέρνηση και οι ιδιωτικές εταιρείες ότι πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις επιπτώσεις που έχουν οι επιχειρήσεις του Τύπου στα ανθρώπινα δικαιώματα

    Η ελευθερία του Τύπου και ο πλουραλισμός είναι βασικά στοιχεία της ομαλής λειτουργίας της Δημοκρατίας και ως τέτοια πρέπει να προστατεύονται από δημόσιες και ιδιωτικές δραστηριότητες που δύναται να τις απειλήσουν.

    Παροτρύνω όλες τις πλευρές να βρουν μία λύση για να επιστρέψουν σε κατάσταση λειτουργίας οι εφημερίδες το συντομότερο, μία λύση που θα σέβεται τα πολιτικο-οικονομικά δικαιώματα των υπαλλήλων των εφημερίδων αυτών.

    Παροτρύνω, επίσης, την κυβέρνηση της Ελλάδας να προστατέψει τον πλουραλισμό και την ελευθερία του Τύπου και να διαβεβαιώσει πως οι νόμοι και οι κανονισμοί είναι σε ισχύ και να ενισχύσει τις ενέργειες υπέρ της αποφυγής της συγκέντρωσης των μίντια, ένα επιβλαβές φαινόμενο που αυξάνεται παράλληλα με την οικονομική κρίση».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παρέμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον ΔΟΛ: «Βρείτε λύση άμεσα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΟΛ: Δεν «κατεβάζουν τις πένες» τους οι εργαζόμενοι, όσο υπάρχει χαρτί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χριστίνα & Σοφία Ψυχάρη: Bohemian ζωή στο Λονδίνο



    ΣΧΟΛΙΑ