• First Top Stories

    Ευκλείδης: το θεώρημα των αργόσχολων

    • Λώρη Κέζα
    Λώρη Κέζα

    Λώρη Κέζα. Δημοσιογράφος


    Δεν ξέρουμε από πότε έχει να μπει σε ουρά στην τράπεζα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όμως μάλλον δεν έχει αίσθηση. Ζητεί από 120.000 φορολογούμενους να κάνουν και δεύτερη δήλωση, όχι την κανονική, την άλλη, τη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης. Η οποία δήλωση είναι του τύπου «σε δουλειά να βρισκόμαστε».  Εκτός από τους γνωστούς υπόχρεους, πολιτικούς και δημοσιογράφους, φέτος δηλώνουν πόθεν έσχες οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι διαιτητές, οι υπάλληλοι πολεοδομίας, όσοι έχουν σχέση με δήμους και περιφέρειες, διευθυντές νοσοκομείων. Να μην μακρηγορούμε: η λίστα με τις ιδιότητες καταλαμβάνει 4 πυκνές σελίδες Α4.

    Προσέξτε τώρα τι ζητάει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Απόφαση 1846 που υπέγραψε μαζί  με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τον Οκτωβρίου 2016. Ζητεί από όλον αυτόν τον κόσμο να πάει στις τράπεζες και να πάρει βεβαίωση καταθέσεων. Δεν υπάρχει κατώτατο όριο. Πρέπει κάποιος να πάει στην ουρά, να ζητήσει το έγγραφο, ακόμα κι αν κατέχει το τίποτα. Προσέξτε λοιπόν πώς χαραμίζονται οι ώρες του κόσμου. Οι εργαζόμενοι, υπόχρεοι πόθεν έσχες, θα πρέπει να χάσουν τον χρόνο για να τυπώσουν ένα περί ατομικής ρευστότητας τεκμήριο. Στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει η πληροφορία της πληροφορικής, δεν ξέρουν δηλαδή ότι υπάρχει μια κατάσταση που την λένε «διαδίκτυο» και η εφορίες μπορούν να συνδεθούν με τις τράπεζες, όταν χρειαστεί.

    Αν οι υπόχρεοι έχουν κατά μέσο όρο 2 λογαριασμούς, οι τράπεζες θα πρέπει να εξυπηρετήσουν πάνω από 200.000 αιτήματα. Η παροχή της υπηρεσίας αυτής βλέπουμε να χρεώνεται με 2,50 ευρώ κατά ελάχιστο. Χαμένος, αντιπαραγωγικός χρόνος και πεταμένα λεφτά. Θα πουν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ ότι έτσι θα μπορούν να ελέγξουν τον δημοτικό υπάλληλο που είναι επικεφαλής σε πολιτιστικό οργανισμό, ότι μπορούν να ξέρουν αν τα άρπαξε ένας γιατρός που διευθύνει νοσοκομείο. Δηλαδή η ό,τι δεν έγινε για την λίστα Λαγκάρντ και για τη λίστα Μπόργιανς, θα γίνει με τις βεβαιώσεις καταθέσεων που θα μαζευτούν για τη Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης. Ούτε σαν ανέκδοτο δεν στέκει αυτό.

    Πάμε παρακάτω για τον χαμένο χρόνο. Πρέπει να δηλωθούν ελικόπτερα και θαλαμηγοί και σκουτεράκια. Οι Τσακαλώτος- Παπαγγελόπουλος υπογράφουν άρθρα ανυπέρβλητου λυρισμού. Για κάθε όχημα θα πρέπει κάποιος να δηλώσει τις «πηγές προέλευσης χρημάτων», δηλαδή θα πρέπει να εξηγήσει «το μοτέρ αγοράστηκε από τον μισθό του υπόχρεου, οι ρόδες από ενοίκιο της συζύγου και το φλας ήταν δώρο της πεθεράς». Ναι, ακριβώς έτσι είναι, χωρίς υπερβολή. Ζητούν από 120.000 εργαζόμενους να εξηγήσουν πώς αγόρασαν το όχημά τους, εκείνο το όχημα που είναι δηλωμένο και στην κανονική δήλωση εισοδήματος.

    Γιατί γίνεται όλο αυτό; Γιατί απασχολούν τον κόσμο με περιττές ενέργειες; Από έναν ενιαίο πίνακα θα μπορούσαν να ελέγχονται τόσο το ύψος των φορολογικών υποχρεώσεων όσο και η διαφάνεια στον τρόπο απόκτησης πλούτου. Είναι τα ίδια νούμερα, είναι τριπλή ταλαιπωρία. Όλο αυτό προδίδει μια αντίληψη για το εσωστρεφές κράτους, ενός τεράστιου μηχανισμού που λειτουργεί για να τροφοδοτεί τη λειτουργία του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στα λευκά και με ισχυρό παγετό η Αθήνα- Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταύρος Ψυχάρης: Τα «μαύρα» Χριστούγεννα του πάλαι ποτέ ισχυρού ανδρός του ΔΟΛ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: The Wise Man: Τι συμβαίνει στην Intracom; Ποιος διαρρέει απόρρητες πληροφορίες;



    ΣΧΟΛΙΑ