First Top Stories

Έφη Ηροδότου: Το θρίλερ μιας προαναγγελθείσας σύλληψης (Αποκλειστικές φωτογραφίες)

Έφη Ηροδότου

Έφη Ηροδότου


Στις 27 Δεκεμβρίου του 2007, τα χριστουγεννιάτικα στολίδια στην λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού στην Λεμεσό έδιναν έναν ακόμη πιο φωτεινό τόνο στην νύχτα και στην ηρεμία που επικρατούσε.

Η ώρα ήταν πέντε παρά τέταρτο το πρωί, όταν η 20χρονη τότε Έφη Ηροδότου επέστρεφε σπίτι με μια φίλη της, μετά από μια νυχτερινή έξοδο που τα είχε όλα. Διασκέδαση, χορό και αλκοόλ σε γενναίες δόσεις.

Κανείς δεν ξέρει αν είδε το κόκκινο φανάρι που ήταν αναμμένο. Το άφησε πίσω της σαν μην υπήρχε καν, ακριβώς την στιγμή που πέρναγε την οδό Γρηγόρη Αυξεντίου και έμπαινε στην διασταύρωση με την Κυπριανού, ο 17χρονος Αιμίλιος Ιωάννου οδηγώντας το μοτοποδήλατό του.

Έφη Ηροδότου

Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη. Το σώμα του νεαρού παιδιού εκτοξεύθηκε δεκάδες μέτρα μακριά από το σημείο που έγινε το δυστύχημα, ενώ η Έφη Ηροδότου δεν σταμάτησε, παρά για λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Τόσα, όσα χρειάστηκε για να συνέλθει από το αρχικό σοκ της σύγκρουσης.

Αποφασίζει να φύγει, αδιαφορώντας για το θύμα της και θα χρειαστεί να μπλοκάρει την διαφυγή της μια αυτόπτης μάρτυρας του δυστυχήματος, που πήγαινε στην δουλειά της εκείνο το χάραμα.

Η Στέλλα Παναγιώτου, αντικρίζει μια Έφη Ηροδότου αρχικά σοκαρισμένη να κλαίει και να διατείνεται ότι αν σκοτώθηκε ο νεαρός θέλει να πεθάνει και αυτή.

Μόνο που δευτερόλεπτα αργότερα ζητάει από την νεαρή γυναίκα να πει στην αστυνομία ότι πέρασε με πράσινο και ο Αιμίλιος με κόκκινο!

Όταν η Παναγιώτου αρνείται κανείς δεν φαντάζεται ότι λίγες ώρες αργότερα θα ξεκινήσει ένα δικαστικό και αστυνομικό θρίλερ που κράτησε δέκα χρόνια και τα είχε όλα.

Μάρτυρες που υπέπεσαν σε αντιφάσεις, παραποιημένες καταθέσεις, μια εισαγγελέα-δημόσια κατήγορο της υπόθεσης που τελικά έφυγε από το Σώμα και μια επανεκδίκαση της απόφασης τον Μάρτιο του 2011 που δεν έγινε ποτέ.

Εκείνο τον μήνα η Έφη Ηροδότου μαζί με τους γονείς της φεύγει από την Κύπρο, επιλέγοντας να είναι φυγόδικος παρά να δικαστεί και το όνομά της φιγουράριζε μέχρι την προ-περασμένη Κυριακή στην πρώτη θέση της λίστας με τους πλέον καταζητούμενους της Europol.

Έφη Ηροδότου

Έκτοτε μαζί με τους γονείς της, παραμένει στον όροφο του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης όπου στεγάζεται το ελληνικό τμήμα της Interpol, μέχρι να ταξιδέψει αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο.

Εκεί όπου θα γραφτεί το τέλος μιας νύχτας που άλλαξε για πάντα την ζωή της οικογένειας του άτυχου Αιμίλιου Ιωάννου, τα μέλη της οποίας δεν έχουν ακόμη βρει την γαλήνη, δέκα χρόνια μετά τον άδικο χαμό του.

Το τροχαίο της οργής

Η φωνή του κ. Πάμπου Ιωάννου είναι ήρεμη στο τηλέφωνο. Δεν θέλει να πει πολλά για την κοπέλα που αφαίρεσε την ζωή του γιου του και μετά το έσκασε για να μην δικαστεί.

«Αυτή την στιγμή περιμένουμε να έρθει στην Κύπρο η Έφη Ηροδότου και να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για να βρούμε επιτέλους κι εμείς την γαλήνη. Δέκα χρόνια τώρα προσδοκούμε να τελειώσει αυτό το δράμα που ζούμε από τον Δεκέμβριο του 2007 και τον χαμό του Αιμίλιου».

Κανείς δεν γνωρίζει όμως, αν θα βρει ποτέ την γαλήνη η τριαντάχρονη σήμερα Έφη, που συνελήφθη μαζί με τον πατέρα της και την μητέρα της, έξω από μια εκκλησία στην Νέα Ιωνία, πριν από δύο εβδομάδες.

Έφη Ηροδότου

Τα τελευταία έξι σχεδόν χρόνια ήταν μια φυγόδικος που σύμφωνα με τις πληροφορίες αρχικά μετοίκησε στην Αγγλία, εφοδιασμένη τόσο αυτή όσο και οι δικοί της με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Γόνος μιας εύπορης οικογένειας, μεγάλωσε με όλες τις ανέσεις στην Λεμεσό, την πόλη όπου σφράγισε η ίδια την μοίρα της εκείνο το πρωινό του Δεκέμβρη, όταν παραβίασε το κόκκινο και παρέσυρε τον άτυχο νεαρό.

Η οικογένεια του Αιμίλιου, σοκαρίστηκε όταν στην πρώτη δίκη το 2009 η κατηγορούμενη κρίθηκε ένοχη μόνο για εγκατάλειψη θύματος τροχαίου.

Όταν άκουσαν ότι η ποινή της ήταν δύο μήνες φυλάκισης με τριετή αναστολή, αφαίρεση διπλώματος για δύο χρόνια και 120 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα, αποφάσισαν να κάνουν τα πάντα μέχρι να δικαιωθεί το παιδί τους.

Στην πορεία των ερευνών αποκαλύφθηκαν πολλά και ακούστηκαν ακόμη περισσότερα, όπως πλαστογραφίες πρακτικών, ψευδομάρτυρες και μια δημόσια κατήγορος που ενήργησε σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου για εκ νέου εκδίκαση της υπόθεσης, περισσότερο ως εμπειρογνώμονας και όχι ως δικαστικός.

Στα κυπριακά ΜΜΕ που ασχολήθηκαν εκτενώς με την υπόθεση γράφτηκαν πολλά για τις διασυνδέσεις της οικογένειας Ηροδότου με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής.

Ο πατέρας της, συνταγματάρχης τότε-απόστρατος πλέον-Ηρόδοτος Ηροδότου, φέρεται να ήταν αυτός που μπόρεσε με τις γνωριμίες του να αθωώσει σχεδόν την κόρη του, για το θανατηφόρο τροχαίο που προκάλεσε.

Πάμπος Ιωάννου
Πάμπος Ιωάννου, ο πατέρας του 17χρονου μαθητή

Το πιο σοκαριστικό για πολλούς, ήταν η αίτηση που κατέθεσε η Έφη Ηροδότου κατά της οικογένειας Ιωάννου λίγο πριν την απόφαση του δικαστηρίου το 2009, με την οποία ζητούσε αποζημίωση για σωματική βλάβη, για υλικές ζημιές και γδαρσίματα που είχε υποστεί το αυτοκίνητό της από την σφοδρή σύγκρουση που στοίχισε την ζωή στον 17χρονο μαθητή.

Κυνηγημένη στην Ελλάδα

Κανείς εκτός από τους γονείς της Έφης Ηροδότου, που την ακολούθησαν στην φυγή της από την Κύπρο, δεν μπορεί να ξέρει πως έζησε αυτά τα έξι χρόνια, σαν κυνηγημένη.

Έκλεισε τον λογαριασμό που διατηρούσε στο Facebook to 2011, γνωρίζοντας πλέον ότι σαν φυγόδικη, δεν ήταν δυνατό να ποστάρει φωτογραφίες, η να αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη, που θα οδηγούσαν τις αρχές στην πόρτα της. Οι αποκλειστικές φωτογραφίες που δημοσιεύει το «mononews» είναι οι μοναδικές που υπάρχουν, εκτός από αυτήν στη λίστα της Europol.

Δεν επικοινωνούσε με κανέναν, ούτε με τις κολλητές της φίλες, φοβούμενη ότι οι αρχές μπορεί να παρακολουθούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Έφη Ηροδότου
Ο αδικοχαμένος 17χρονος μαθητής, Αιμίλιος Ιωάννου

Παραμένει άγνωστο πότε η Ηροδότου μαζί με τους γονείς της ήρθαν στην Ελλάδα, αναζητώντας πιθανότατα ένα πιο οικείο σε αυτούς περιβάλλον, από αυτό μιας ξένης χώρας.

Πριν από τρεις εβδομάδες σύμφωνα με το παρασκήνιο, το τμήμα της Interpol στην Κύπρο, ενημέρωσε τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα, ότι η οικογένεια Ηροδότου φέρεται να κατοικεί σε προάστιο της Αθήνας.

Έχοντας συγκεκριμένα στοιχεία στην διάθεσή τους, μετά από μια διακριτική παρακολούθηση και ταυτοποίηση της φυγόδικου, οι Έλληνες αστυνομικοί συνέλαβαν την περασμένη Κυριακή την Ηροδότου και τους γονείς της.

Και τρεις συναίνεσαν στο να εκδοθούν στην Κύπρο, ενώ η 30χρονη πλέον Έφη, φέρεται να είπε σε μια πρώτη της κατάθεση, ότι αγνοούσε το γεγονός, ότι την αναζητούσαν η ότι ήταν η Νο1 καταζητούμενη στην λίστα της Europol.

Τώρα μαζί με τους γονείς της περιμένει την ημέρα της επιστροφής της στην Κύπρο-πιθανότατα αυτό θα γίνει μέχρι την Παρασκευή-εκεί όπου θα παιχτεί επιτέλους η τελευταία πράξη ενός δράματος, που βύθισε μια οικογένεια σε ανείπωτη θλίψη και μια άλλη στην φυγή, προκειμένου να αποφύγει ένα αθώο κάποτε κορίτσι, τις συνέπειες των πράξεών του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Γ. Χρυσικός (Grivalia) έσωσε την τιμή του Μ. Καμπουρίδη ο οποίος βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάχη των υποψηφίων για την προεδρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Προβάδισμα Ταγιάνι δείχνει ο β΄γύρος

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαρινόπουλος: «Black Friday» η 20ή Ιανουαρίου!