• First Top Stories

    Bloomberg: Το ΔΝΤ εξετάζει δάνειο 3 έως 6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα – Διάψευση από το Ταμείο (upd)

    ΔΝΤ

    Christine Lagarde. Επικεφαλης ΔΝΤ


    Στην επανασυμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, μέσω ενός νέου, περιορισμένης έκτασης δανείου προς την Ελλάδα προσανατολίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα το Ταμείο διέψευσε το ρεπορτάζ, υπενθυμίζοντας τα όσα δήλωσε την Πέμπτη ο Τζέρι Ράις.

    Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Bloomberg, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει στην Ελλάδα ένα δάνειο μικρότερου ύψους από αυτό που είχε χορηγήσει πριν από πέντε χρόνια (το ποσό το 2012 έφτασε τα 29 δισ. ευρώ).

    Το ποσό που συζητείται κυμαίνεται μεταξύ των 3-6 δισ. ευρώ, αναφέρει μία εκ των πηγών που επικαλείται το δημοσίευμα. Με αυτό τον τρόπο, το Ταμείο θα μπορέσει να δικαιολογήσει στις χώρες μέλη του την εκ νέου συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα καθάριζε τον δρόμο της από ένα πολιτικό εμπόδιο, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπου διεκδικεί την επανεκλογή της. Η Merkel και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Christine Lagarde, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο τον Φεβρουάριο συζήτησαν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε γενικές γραμμές, αναφέρει μία εκ των πηγών. Στη συνέχεια, η Lagarde δήλωσε ότι οι παραχωρήσεις από την πλευρά της Ελλάδας αναφορικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις την κάνουν “πολύ πιο σίγουρη” ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

    Στο μεταξύ, σε ανοιχτή συζήτηση του Atantic Council, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν τόνισε πως η ελάφρυνση χρέους δεν θα βοηθήσει χωρίς την ενίσχυση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Σημειώνεται ότι νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ πως της ζήτησε να σταθεί το ΔΝΤ δίπλα στην Ελλάδα, δεν προχώρησε σε διάψευση.

    “Ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλη η αλήθεια. Τι θέλει το ΔΝΤ. Τι δίνει η κυβέρνηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλ. Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε τελική συμφωνία, «επικοινωνιακές στρακαστρούκες» οι φήμες για Τσακαλώτο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Mητσοτάκης στο Bloomberg: Δεν ψηφίζουμε τα υπερβολικά μέτρα που έφερε η ανικανότητα Τσίπρα (video)



    ΣΧΟΛΙΑ