• First Top Stories

    «Aποκάλυψη τώρα» για φορολογικό και τραπεζικό απόρρητο όσων ενταχθούν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό

    Λαγκάρντ


    «Aποκάλυψη τώρα» για τραπεζικό και φορολογικό απόρρητο θα ζητηθεί από όσους επιδιώξουν ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

    Αυτή είναι η πρόβλεψη τουλάχιστον στο πιο πρόσφατο κείμενο του σχετικού σχεδίου νόμου και το σημείο αυτό βρίσκει σύμφωνους τους τραπεζίτες αφού ανοίγει ο δρόμος για να αποκαλυφθεί η πραγματική οικονομική εικόνα των επιχειρηματιών και να διακριθούν οι «μπαταχτσήδες».

    Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι στο στόχαστρο των τραπεζών και η προσπάθεια εντοπισμού τους βρίσκει συχνά εμπόδια από πλευράς απορρήτου ώστε εάν περάσει η ρύθμιση αυτή, λύνονται τα χέρια των τραπεζιτών να ξεχωρίσουν την ήρα από το σιτάρι.

    Το σχέδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι ακόμη υπό συζήτηση ενώ θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί και να ισχύει από χθες, λένε χαρακτηριστικά στο mononews τραπεζικά στελέχη.

    Ακόμη και όταν ψηφιστεί, θα πάρει χρόνο η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα τρέχει τα στοιχεία των επιχειρήσεων και θα καθυστερούν περαιτέρω οι ρυθμίσεις, ενισχύοντας το ρίσκο μιας στάσης πληρωμών εν αναμονή ευνοικότερων μέτρων, τονίζουν.

    Ηδη, τις πρώτες εβδομάδες του 2017 καταγράφεται αύξηση των νέων καθυστερήσεων στα επιχειρηματικά δάνεια, η οποία αποδίδεται ακριβώς σε αυτή την κατάσταση.

    Από το πρόσφατο σχέδιο νόμου φαίνεται να «κόβεται» μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων λόγω των αυστηρών κριτηρίων ένταξης στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού και εκτιμάται ότι περί τις 80 χιλιάδες πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια.

    Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα επιτρέψει την οριζόντια ρύθμιση, ή και τη διαγραφή μέρους των οφειλών επιχειρήσεων προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, τις οποίες είχαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.

    Ένα θέμα που παραμένει ανοικτό στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι τα χρέη από τον ΦΠΑ και οφειλές από παρακρατούμενους φόρους. Οι θεσμοί επιμένουν να ενταχθούν στη ρύθμιση και οφειλές αυτές κάτι που αρνείται το υπουργείο Οικονομίας.

    Πάντως, άλλα χρονικά περιθώρια δεν υπάρχουν καθώς για τη νομοθέτηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού πιέζουν οι τράπεζες και η Τράπεζα της Ελλάδος – ήταν έντονη η παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα στη Βουλή- προκειμένου να ξεκινήσουν οι αναδιαρθρώσεις των «κόκκινων» και μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων.

    Από τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού εξαιρούνται οι οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι μπορούν να ζητήσουν ένταξη στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αφορά μόνο επιχειρηματικά δάνεια και όχι στεγαστικά και καταναλωτικά.



    ΣΧΟΛΙΑ