• First Top Stories

    Ποιοι καναλάρχες μένουν εκτός από το σχέδιο του Νίκου Παππά για τις άδειες (video)

    Νίκος Παππάς

    Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς


    Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στο θέμα με τις τηλεοπτικές άδειες. Ο διαγωνισμός, όπως είναι γνωστό, λήγει στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας 4/7/2016 και μέχρι τότε ισχύει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που επιθυμούν να λάβουν άδεια για εκπομπή πανελλήνιας εμβέλειας ενώ στις αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσει και η διαγνωστική διαδικασία. Την ίδια στιγμή οι υποψήφιοι για τις τηλεοπτικές άδειες αναμένεται να φτάσουν τους 8, διπλάσιοι, δηλαδή, από τον αριθμό των αδειών, κάτι το οποίο προκαλεί αναταραχές τόσο στους επιχειρηματίες των media όσο και στο πολιτικό πεδίο.

    Ο κ. Παππάς, μετά από σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου – ο οποίος του είπε, μεταξύ άλλων, “Ελπίζω να μην επιτρέψετε να δημιουργηθούν ξανά αυτοκρατορίες με Στρουμφάκια” – επέμεινε ότι “Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θεσπίζει τα ασυμβίβαστα για τη συμμετοχή σε αυτόν και από τα οποία προκύπτει ότι δεν αρκεί μόνο η άσκηση ποινικής δίωξης, για να αποκλειστεί κάποιος υποψήφιος από τον διαγωνισμό” και τόνισε πως “Μόνον όσοι έχουν καταδικαστεί αμετακλήτως για συγκεκριμένα αδικήματα, όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αποκλείονται από το διαγωνισμό“.

    MEGAΚαι συνέχισε ο αρμόδιος υπουργός απαντώντας στον κ. Νικολόπουλο “Στην ερώτησή σας περιγράφετε, αυτό που και η κυβέρνηση αποκαλεί “τρίγωνο της διαπλοκής“. Δεν ήταν ατύχημα, αλλά τρόπος ζωής συγκεκριμένων συμφερόντων“. Δεν παρέλειψε κιόλας να αναφέρει το παράδειγμα του “διευθυντή ενός εκ των συγκροτημάτων, ο οποίος ζητούσε με δήλωσή του από δυο μετόχους του συγκροτήματος να βάλουν χρήματα με το επιχείρημα ότι απέκτησαν ισχύ και χρήμα“.

    Πρόκειται για δημόσια παραδοχή ότι τα μέσα αυτά δεν είναι βιώσιμα και πως χρησιμοποιούνταν για αλλότριους σκοπούς όχι για την επίτευξη κέρδους αλλά για να γεννηθεί ισχύς και χρήμα” υποστήριξε ο κ.Παππάς και επισήμανε ότι: “Πρόκειται, επίσης, για παραδοχή της σχέσης του πολιτικού προσωπικού με τα μέσα αυτά, το οποίο δείχνει να γοητεύεται από την εφήμερη αγάπη των σχολιαστών και των παραθύρων. Δημιουργήθηκαν επιχειρήσεις περισσότερες από όσες η αγορά αντέχει και οι τράπεζες επέλεγαν να κάμπτουν τους κανόνες της δανειοδότησης, επειδή υπέκυπταν στις πιέσεις του πολιτικού προσωπικού“.

    Νίκος Παππάς. Υπουργός Επικρατείας
    Νίκος Παππάς. Υπουργός Επικρατείας

    Επιπλέον, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της κυβερνητικής απόφασης για αδειοδότηση τεσσάρων μόνο καναλιών και υποστήριξε ότι οι εξελίξεις στο τηλεοπτικό πεδίο δικαίωσαν την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι “Αυτή η συζήτηση για τον αριθμό των καναλιών φαντάζει πολύ ξεπερασμένη υπό το φως των γεγονότων χρεοκοπίας μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών. Όταν, δηλαδή η αγορά και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης εκτιμούν, αποτιμούν και αποφασίζουν να μη βάλουν χρήματα, για να στηρίξουν τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά τηλεοπτικά σχήματα“.

    Παράλληλα ο κ. Παππάς δεν παρέλειψε να ρίξει τα βέλη του στον κ. Γιάννη Στουρνάρα, σημερινό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αφήνοντας πολλές αιχμές για τη θητεία του ως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά για το ζήτημα του ελέγχου των τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις media. Ο υπουργός υποστήριξε ότι “Η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, για τις δανειοδοτήσεις μέσων ενημέρωσης υπήρξε πρωτοβουλία της κυβέρνησης παρ’ ότι υπήρχε έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Ένας καχύποπτος θα μπορούσε να συνδέσει την προηγούμενη ιδιότητα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος ήταν υπουργός της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, η οποία πολιτεύτηκε με συγκεκριμένο τρόπο στο καυτό θέμα που συζητάμε” και άφησε αρκετούς υπαινιγμούς να αιωρούνται λέγοντας ότι “Ένα δεύτερο μάτι δεν βλάπτει ποτέ, ειδικά, αν το μάτι, το οποίο καλείται να ελέγξει είναι ομοειδές με το μάτι, το οποίο ελέγχεται“.

    giannis-stournaras
    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

    Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι υποχρέωση και προτεραιότητα του υπουργείου είναι διασφαλίσει το αδιάβλητο της διαδικασίας ενώ υπενθύμισε πως η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα του κόσμου και έχει εκπληρώσει την υπόσχεσή της και ζήτησε “Διαφάνεια στο τηλεοπτικό τοπίο τηρώντας και τους νόμους και το Σύνταγμα“.

    Τι συμβαίνει με το Mega Channel

    Στις δηλώσεις του ο κ. Παππάς φάνηκε σίγουρος ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη υποβάλλει τους φακέλους τους για τη διεκδίκηση των αδειών. Σημειώνεται εδώ ότι οι υποψήφιοι θα φτάσουν τους 8 μέχρι το τέλος της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, τη στιγμή που οι άδειες είναι μόλις 4!

    Μέχρι σήμερα, φακέλους έχουν υποβάλλει οι τηλεοπτικοί σταθμοί ΑΝΤΕΝΝΑ, ΣΚΑΙ και STAR CHANNEL ενώ από αύριο μέχρι και τη Δευτέρα, το φάκελό του αναμένεται να καταθέσει και ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς για το κανάλι ALPHA. Ακόμα, αναμένεται και η κατάθεση της αίτησης για το κανάλι EPSILON TV η οποία θα γίνει κανονικά ως τη Δευτέρα που λήγει η προθεσμία.

    Το ερώτημα όμως που εξακολουθεί να απασχολεί πολύ κόσμο είναι το τι θα γίνει με την αίτηση του Mega Channel. Από χθες το απόγευμα, το κανάλι βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα προκειμένου να προλάβει την προθεσμία της υποβολής των αιτήσεων για τις τηλεοπτικές άδειες που λήγει στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας.

    mega-tiletipos

    Τα πράγματα στο κανάλι είναι κάθε άλλο παρά ευχάριστα, καθώς τα οικονομικά του προβλήματα δεν έχουν τέλος. Αναμένεται να εγκριθεί το αργότερο μέχρι το πρωί της Δευτέρας το νέο επιχειρηματικό σχέδιο που κατέθεσε, αφού αυτή η έγκριση αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να καταθέσει και την αίτηση για την τηλεοπτική άδεια εκπομπής πανελλήνιας εμβέλειας. Όπως υποστηρίζουν και στελέχη του καναλιού, έχει διασφαλιστεί από χθες η ασφαλιστική ενημερότητα, έπειτα από διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς το ΙΚΑ και το μόνο που απομένει για να θεωρηθεί άρτιος ο φάκελλος της υποψηφιότητας, είναι η τραπεζική ενημερότητα.

    Όμως τα πράγματα δεν είναι απλά, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να να εγκριθεί από τέσσερις διαφορετικές τράπεζες το νέο επιχειρηματικό σχέδιο του καναλιού, μέσα σε ελάχιστα μόλις 24ωρα, πόσο μάλλον όταν αυτό δεν συνοδεύεται από κατάθεση νέων κεφαλαίων από πλευράς των μετόχων.

    Η αγωνία, λοιπόν, συνεχίζεται για το κανάλι μέχρι νεωτέρας.

    Το μυστήριο της αίτησης από τη Θεσσαλονίκη

    Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, από χτες προέκυψε σχεδόν από το πουθενά άλλος ένας διεκδικητής τηλεοπτικής άδειας από τα βόρεια της Ελλάδας και συγκεκριμένα από τη Θεσσαλονίκη. Πηγές που πρόσκεινται σε επιχειρηματικούς παράγοντες της συμπρωτεύουσας φωτογραφίζουν τον ισχυρό άντρα του ΠΑΟΚ, κ. Ιβάν Σαββίδη. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε έχουμε να κάνουμε με μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις στη χώρα μας και παράλληλα την είσοδο ενός μεγαλοεπιχειρηματία στο χώρο των media, που μέχρι πρότινος το όνομά του είχε συνδεθεί με το ελληνικό ποδόσφαιρο.

    Ιβάν Σαββίδης, επιχειρηματίας και μέτοχος ΠΑΟΚ
    Ιβάν Σαββίδης, επιχειρηματίας και μέτοχος ΠΑΟΚ

    Ο κ. Ιβάν Σαββίδης είναι ένας πολύ γνωστός επιχειρηματίας και προσωπικότητα της συμπρωτεύουσας. Πρόσφατα μάλιστα έπεσαν τα φώτα της δημοσιότητας και πάλι επάνω του αλλά αυτή τη φορά λόγω του γάμου του γιου του στη Θεσσαλονίκη που τελέστηκε με κάθε επισημότητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/protofanes-alla-evropaiko-ekloges-stin-afstria-epanalamvanonte/57945

     



    ΣΧΟΛΙΑ