• First Top Stories

    Ο Juncker απαντά για το χρονοδιάγραμμα του Brexit: “Θέμα ημερών ή ακόμα και δευτερολέπτων…”

    • NewsRoom


    “If you are out, you are out!” Mε τη “στεγνή” αυτή φράση ο πρόεδρος της Commission Jean-Claude Juncker έστειλε το μήνυμα στους Βρετανούς για την έξοδό τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ήταν ξημερώματα Τετάρτης όταν ο κ. Juncker περνούσε πίσω από τον δημοσιογράφο του BBC Ros Atkins την ώρα που μετέδιδε live από τις Βρυξέλλες όλες τις εξελίξεις για το Brexit. O δημοσιογράφος του αγγλικού δικτύου τον ρώτησε για το χρονοδιάγραμμα της εξόδου των Βρετανών και ο πρόεδρος της Commission ήταν αυστηρά σαφής και ταυτόχρονα  απολαυστικός: Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αν ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι από το στρατόπεδο του Remain, η έξοδος από την Ε.Ε. θα είναι θέμα ημερών, αν πάλι είναι από το στρατόπεδο του Leave τότε μιλάμε για θέμα δευτερολέπτων!

     Θεωρεί πως η Μ.Βρετανία από τη στιγμή που επέλεξε να βγει από την Ε. Ε. Θα πρέπει να υποστηρίξει την επιλογή της και τις συνέπειες αυτής, όποιες και αν είναι. Χαρακτηριστικό ήταν και το σχόλιο για τον ευρωσκεπτικιστή βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Nigel Farage, επαναλαμβάνοντας την απορία του για την παρουσία του υπέρμαχου του Leave στη συνεδρίαση της Τρίτης.

    Juncker

    Αναλυτικά η συνέντευξη Juncker στο  BBC

    “Από τη στιγμή που υπερίσχυσε το Leave, βλέπουμε πως ο βρετανικός λαός δεν μπορούσε να υποστηρίξει τον αντίκτυπο της επιλογής αυτής. Αν δεν ξέρουν τι να κάνουν τώρα και πώς να το χειριστούν, αυτή είναι η απόδειξη πως δεν είχαν υπολογίσει το τι θα μπορούσε να επιφέρει η συγκεκριμένη καμπάνια και η συγκεκριμένη έξοδος από την Ε.Ε.

    Ο David Cameron πριν και μετά το αποτέλεσμα, το έκανε ξεκάθαρο πως ήταν υπέρ της καμπάνιας του Remain και πως τα εναποθέτει όλα στον επόμενο που θα λάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας από εδώ και στο εξής… Αν λοιπόν ο επόμενος Βρετανός πρωθυπουργός είναι από το στρατόπεδο του Remain, τότε η αποχώρηση της Βρετανίας είναι θέμα ημερών, αν πάλι είναι από το στρατόπεδο του Leave, τότε είναι θέμα δευτερολέπτων!

    Αν είσαι μέσα τότε είσαι μέσα, οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν και να οδηγήσουν κάπου ή ακόμα και να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού και τα πράγματα, όπως είχαμε συζητήσει με τον David Cameron. Όμως αυτό το deal δεν υπάρχει πια. Από την άλλη από τη στιγμή που είσαι έξω, τότε παραμένεις έξω και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Αν είσαι έξω, τότε γιατί να θέλεις να διαπραγματευτείς εκ νέου στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως έκανε ο Farage; Δεν το καταλαβαίνω αυτό”, επανέλαβε ο πρόεδρος της Commission και κατέληξε λέγοντας:

    “Με τον David Cameron δεν είμαστε εχθροί, θα συνεχίσουμε να έχουμε φυσιολογικές και εποικοδομητικές συναντήσεις”.

    Δείτε το βίντεο από τις δηλώσεις του προέδρου της Commission ΕΔΩ

    Η συνάντηση με τους Σκωτσέζους

    Σήμερα ο Juncker πρόκειται να έχει κρίσιμη συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σκωτίας Nicola Sturgeon, καθώς η Σκωτία έχει ζητήσει διαφορετική μεταχείριση. Η συνάντηση θα διεξαχθεί στην Επιτροπή στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας).

    Sturgeon

    H Sturgeon αναμένεται επίσης να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του κοινοβουλίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

    http://www.mononews.gr/sto-plevro-ton-ellinon-taxidioton-geniko-proxenio-konstantinoupolis-kanis-ellinas-metaxi-ton-thimaton/57118

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

    http://www.mononews.gr/ektakto-siskepsi-trapezas-pireos-ssm-gia-thema-tou-neou-ceo/57126



    ΣΧΟΛΙΑ