• First Top Stories

    Καραμούζης: «Μπορούμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της Ευρώπης»

    Νίκος Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης. Πρόεδρος Eurobank


    «Μπορούμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή της Ευρώπης. Για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι και να αφήσουμε πίσω τις στείρες αντιπαραθέσεις. Ήρθε η ώρα να κάνουμε πράξη αυτά που λέμε και αυτά που περιγράφουμε καιρό τώρα». Τα παραπάνω ανέφερε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Νικόλας Καραμούζης, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας.

    Αναφερόμενος στην αξιολόγηση, σημείωσε πως «έχουμε δύσκολο δρόμο για την έξοδο από την κρίση» και ότι «μία πιo λεπτομερής απόφαση για το χρέος και το QE (ποσοτική χαλάρωση) θα ήταν ιδιαίτερα καλή». «Ωστόσο έγινε ένα βήμα και η εκταμίευση της δόσης θα μας επιτρέψει να εστιάσουμε στην ανάπτυξη», σημείωσε ο κ. Καραμούζης και συνέχισε: «Η συνέπεια στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων θα τροφοδοτήσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των αγορών πρός την χώρα. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης επιβραβεύεται από την αντίδραση των αγορών. Από εδώ και μπρος, μικρές κινήσεις μπρούν να έχουν μεγάλο αποτέλεσμα».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Καραμούζης ανέφερε πως: «Δεν γίνεται η Ελλάδα, με καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις από την Πορτογαλία, να δανείζεται ακριβότερα κατά 2,5 μονάδες και να είμαστε 5 βαθμίδες χαμηλότερα από τους οίκους αξιολόγησης».

    Στην συνέχεια, πήρε τον λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, ο κ. Φωκίων Καραβίας και μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: «Η δεύτερη αξιολόγηση αποδείχτηκε πιο δύσκολη, ωστόσο επιτρέπει στην Ελλάδα να κάνει βήματα επιστροφής στην κανονικότητα. Θα ήταν θετικό για την οικονομία και τις τράπεζες η ένταξη της Ελλάδας στο QE, όμως η συγκυρία δεν βοήθησε. Δεν έγινε άλμα, αλλά ένα βήμα στην σωστή κατεύθυνση», ενώ συμπλήρωσε: «Ο δρόμος για την ανάπτυξη, περνάει μέσα από τις επενδύσεις. Χρειαζόμαστε έναν καταλύτη, όπως η ταχεία υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων».

    Φωκίων Καραβίας Eurobank
    Φωκίων Καραβίας. Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank

    Στην συνέχεια, ο κ. Καραβίας, έκανε αναφορά στα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank, η οποία επέστρεψε στην κερδοφορία και αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος, που είναι τα κόκκινα δάνεια, όπως είπε. «Η Eurobank είναι εντός των στόχων της μείωσης των καθυστερούμενων ανοιγμάτων» και διευκρίνησε ότι δεν υπάρχουν οριζόντιες λύσεις για να ρυθμιστούν τα δάνεια αλλά εξετάζονται ανά περίπτωση και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε πελάτη. Ανάμεσα στις κινήσεις για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων είναι: οι ρευστοποιήσεις, η μερική άφεση χρέους, οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Για τα επιχειρηματικά δάνεια σημείωσε ότι «σταδιακά θα φανεί ποιες επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν στο νέο περιβάλλον», σημειώνοντας πως αυτό θα βοηθήσει και το βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο (δευτερογενής αγορά για δανειακά χαρτοφυλάκια, εξωδικαστικός, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί).

    Τέλος, είπε ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα που χρήζουν βελτιώσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χαμηλώνουν τον πήχη οι Ευρωπαίοι: Σίγουρη η δόση – Στον αέρα χρέος και QE

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρήστος Μεγάλου: Πώς θα χρηματοδοτήσω τους υγιείς επιχειρηματίες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Προσοχή! Ποια πολιτικά γεγονότα και κίνδυνοι καραδοκούν



    ΣΧΟΛΙΑ