• First Top Stories

    Σκληρή μάχη για την ηγεσία του ΔΣΑ- Οι υποψήφιοι και το παρασκήνιο

    • NewsRoom
    Χατζηιωάννου

    Δικηγόρος και ιδρυτής της τράπεζας νομικών πληροφοριών inlaw.gr, Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου


    Συνωστισμός υποψηφίων παρατηρείται για τις εκλογές για τη νέα ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Οι συγκεκριμένες εκλογές έχουν χάσει την αίγλη του πρόσφατου παρελθόντος, καθώς ο κλάδος των δικηγόρων έχει χτυπηθεί από την οικονομική κρίση, ωστόσο πάντα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον καθώς έχοντας έντονη κοινωνική διαστρωμάτωση εκφέρει ισχυρά πολιτικά μηνύματα.

    Η οικονομική κρίση παράλληλα έχει οδηγήσει στον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων του χώρου, ακολουθώντας τα όσα έχουν τελεστεί τα τελευταία χρόνια στο πολιτικό σύστημα. Παρόλα αυτά, οι …μνηστήρες του προεδρικού θώκου έχουν λάβει θέσεις μάχης στην αφετηρία.

    Πέρα από το ότι οι υποψηφιότητες είναι περισσότερες σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, από φέτος οι εκλογές θα διεξαχθούν σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο ή με την αλλαγή του Κώδικα Δικηγόρων, όπου τίθενται αυστηροί περιορισμοί. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί συνδικαλιστές δεν κατεβαίνουν ως υποψήφιοι.

    Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα 15 συνδυασμοί με επικεφαλής και γύρω στους 4-5 συνδυασμούς οι οποίοι είναι ακέφαλοι.Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 31 Οκτωβρίου και δεν αποκλείεται κάποιοι συνδυασμοί να αποσύρουν, να αλλάξουν είτε να προστεθούν και νέοι.

    Φαβορί για την εκλογή θεωρείται, σύμφωνα με δικηγορικούς κύκλους των Αθηνών, ο νυν σύμβουλος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος στηρίζεται από τον νυν πρόεδρο Βασίλη Αλεξανδρή ο οποίος δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος. Σημειωτέον, στο συνδυασμό του κ. Βερβεσού θα συμμετέχουν από το χώρο της Κεντροδεξιάς οι γνωστοί δικηγόροι Αλέξανδρος Παπατσώρης και Ευάγγελος Γαλετζάς και στηρίζεται και από τον πρώην αντιπρόεδρο Γ. Μπουλούκο.

    Δημήτρης Βερβεσός, Δικηγόρος
    Δημήτρης Βερβεσός, Δικηγόρος

    Δυο άλλες υποψηφιότητες είναι του Παναγιώτη Περράκη και της Χριστίνας Κουντούρη. Η κα Κουντούρρη είναι νυν σύμβουλος του συνδυασμού του προέδρου του ΔΣΑ Βασίλη Αλεξανδρή και στηρίζεται από τον ευρωβουλευτή και υποψήφιο για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς Νίκο Ανδρουλάκη. Από τον χώρο της Κεντροαριστράς κατέρχεται ως ανεξάρτητος ο νυν σύμβουλος Παναγιώτης Γαλατσέλης έχοντας διακριτό συνδικαλιστικό στίγμα. Η υποψηφιότητα του χαρακτηρίζεται ως ισχυρή καθώς στις τελευταίες εκλογές παρουσιάζει σταθερή ανοδική τάση.

    Χριστίνα Κουντούρη, Δικηγόρος
    Χριστίνα Κουντούρη, Δικηγόρος

    Μια υποψηφιότητα από το παρελθόν είναι εκείνη του Γιάννη Κορκόβελου. Μετά από ένα διάστημα απουσίας ο γνωστός δικηγόρος έρχεται στο προσκήνιο έχοντας διατελέσει στο παρελθόν σύμβουλος στις παρατάξεις των πρ. προέδρων του ΔΣΑ Τάκη Παππά και Αντώνη Ρουπακιώτη.

    Από το χώρο του του ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα που φαίνεται να έχει ερρείσματα είναι εκείνη του Νίκου Δαμασκόπουλου που στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του Βασίλη Παπαστεργίου. Από το χώρο της αριστεράς προέρχεται και η υποψηφιότητα του Θεόδωρου Μαντά ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας και υπήρξε συνεργάτης του Μιχάλη Καλογήρου.

    Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα στην Κεντροδεξιά όπου σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια η “γαλάζια” παράταξη δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια υποψηφιότητα με αποτέλεσμα να υπάρχει πολυδιάσπαση του χώρου με την κάθοδο πολλών υποψηφιοτήτων.

    Ανάμεσα στις μέχρι τώρα υποψηφιότητες είναι εκείνη του Δημήτρη Αναστασόπουλου -θεωρείται εκ των φαβορί για την είσοδο στο β’ γύρο- νυν σύμβουλος του ΔΣΑ, υποστηρίζεται από τον νυν σύμβουλο του ΔΣΑ Χρήστο Χρίστόπουλο και από την βουλευτή της ΝΔ Α’ Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη. Σημαντικό πλεονέκτημά του αποτελεί το δημιούργημά του, ο νομικός ιστότοπος eThemis.

    Ο Φώτιος Κωτσής, νυν σύμβουλος με την παράταξη του πρώην προέδρου Γιάννη Αδαμόπουλου από τον οποίο υποστηρίζεται καθώς και από τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη και το γνωστό δικηγόρο Βασίλη Παυλόπουλο, γιό του πρόεδρου της Δημοκρατίας. Ο Νικόλαος Κουτιάς, νυν σύμβουλος, κατεβαίνει σε συνδυασμό με άλλους δικηγόρους χωρίς επικεφαλής και συμμετέχει στο συνδυασμό η νυν ταμίας του ΔΣΑ Μαρινέτα Γούναρη, ενώ ο συγκεκριμένος συνδυασμός στηρίζεται από τον πρώην διεκδικητή της ηγεσίας του ΔΣΑ Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. Ο Θεμιστοκλής Σοφός, μια υποψηφιότητα που προκάλεσε έκπληξη καθώς μέχρι στιγμής δεν είχε ανάμειξη στα συνδικαλιστικά του χώρου. Στο συνδυασμό του συμμετέχει ο νυν σύμβουλος της παράταξης Γ. Αδαμόπουλου, Ανδρέας Τσουμάνης.

    Σοφός
    Θέμης Σοφός, δικηγόρος

    Τέλος, άλλη μια υποψηφιότητα είναι εκείνη του δικηγόρου Αλέξανδρου Ματσούτσου στενού συνεργάτη του πρ. πρόεδρου του ΔΣΑ Γιάννη Αδαμόπουλου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν επιλέξει να απέχουν πολλά γνωστά πρόσωπα του συγκεκριμένου συνδικαλιστικού χώρου προερχόμενα από το χώρο της «γαλάζιας» παράταξης. Ανάμεσα στα ονόματα αυτά είναι ο πρώην προεδρος ου ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος, ο πρώην υποψήφιος για την ηγεσία του ΔΣΑ και επί σειρά ετών σύμβουλος Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, η αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Ιωάννα Καλαντζάκου όπως και ο πρώην αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Γιώργος Μπουλούκος.

    Υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής είναι εκείνη του δικηγόρου και ιδρυτή της τράπεζας νομικών πληροφοριών inlaw.gr Θεμιστοκλή Χατζηιωάννου. Πρόκειται για μια πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα.

    Οι εκλογές για την ηγεσία του ΔΣΑ θα διεξαχθούν στις 26 και 27 Νομεβρίου και οι επαναληπτικές στις 3 και 4 Δεκεμβρίου με τους δυο υποψηφίους που θα καταφέρουν να περάσουν στο δεύτερο γύρο.



    ΣΧΟΛΙΑ