• First Top Stories

    Ποιες φυλακές έχουν διπλάσιους κρατούμενους ενώ άλλες είναι μισοάδειες

    φυλακές


    Η «χαρτογράφηση» του πληθυσμού των φυλακών θα βρίσκεται πλέον στον ιστότοπο του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα επικαιροποιείται κάθε 15 ημέρες, με στόχο οι αρμόδιες αρχές να έχουν σαφή εικόνα των κενών θέσεων για την προώθηση νέων κρατουμένων.

    Είναι ακόμα μία προσπάθεια της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης να «χτυπηθεί» ο υπερπληθυσμός και οι απαράδεκτες –πολλές φορές- συνθήκες κράτησης σε συγκεκριμένα σωφρονιστικά καταστήματα.

    Για να αποτυπωθεί η χωρητικότητα των ελληνικών φυλακών προηγήθηκε έρευνα από τη γ.γ. του υπουργείου, με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές (4 τ.μ. ανά κρατούμενο) και τα υφιστάμενα κτιριακά δεδομένα, ώστε να προκύψει η πραγματική εικόνα των χώρων κράτησης και να συμβάλει στη διαχείριση του πληθυσμού των κρατουμένων.

    Τι δείχνει η «χαρτογράφηση» των φυλακών

    Στο μικροσκόπιο της έρευνας βρέθηκαν 29 σωφρονιστικά καταστήματα, το νοσοκομείο και το ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών (στον Ελαιώνα Θηβών) και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Φυλακών (στον Κορυδαλλό). Η συνολική χωρητικότητα είναι 9.815 θέσεις (άνδρες, γυναίκες, ανήλικοι, εξαρτημένοι, αγροτικές φυλακές). Στις 2 Μαΐου, η έρευνα κατέγραψε 9.573 κρατούμενους. Δηλαδή, 242 λιγότερους κρατούμενους από τη δυνατότητα φιλοξενίας του συνόλου των κτιριακών εγκαταστάσεων.

    Ένα αποτέλεσμα τελείως πλασματικό, όπως προκύπτει από μία απλή ανάγνωση του σχετικού πίνακα για τη χωρητικότητα των φυλακών, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στις ανδρικές φυλακές.

    ·        Από τις 29 φυλακές, οι 15 καταγράφουν υπερπληθυσμό σε ποσοστά από 112,5% έως 201,5% !
    ·        «Κόκκινο» έχουν χτυπήσει οι ανδρικές φυλακές Ιωαννίνων. Ένα μικρό σωφρονιστικό κατάστημα με ακριβώς διπλάσιο αριθμό κρατουμένων. 133 κρατούμενοι, σε κτίριο 66 θέσεων.
    ·        Στη Νεάπολη (ανδρικές και γυναικείες φυλακές) υπάρχουν 45 θέσεις, στις οποίες στοιβάζονται 83 κρατούμενοι.
    ·        Στην «κόκκινη» φυλακή της Κω καταγράφονται 56 θέσεις, αλλά οι κρατούμενοι είναι 95.
    ·        Στη μικρότερη φυλακή της Ελλάδας, στη Νεάπολη σε 45 θέσεις, φιλοξενούνται 83 κρατούμενοι.
    ·        Στις μεγάλες φυλακές της χώρας, στον Κορυδαλλό, η κατάσταση καταγράφεται χαοτική και στην έρευνα. 325 περισσότεροι άνθρωποι κρατούνται σε μία φυλακή που χωρά 1.396, αλλά φιλοξενεί 1.721 (κυρίως υπόδικους).

    Η «χαρτογράφηση» του πληθυσμού των φυλακών απέδειξε ότι τις «σκληρές» αγροτικές φυλακές δεν τις προτιμούν πολλοί. Και στις 5 αγροτικές φυλακές υπάρχουν πολλές άδειες θέσεις. Στη Κασσαβέτεια, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν 274  κρατούμενοι (εκ των οποίων οι 63  νέοι) αλλά κρατούνταν μόλις 125. Δηλαδή καταγράφονται 149 κενές θέσεις.

    Μικρή «προτίμηση» έχουν και οι μεγάλες φυλακές της Θήβας. 655 θέσεις (625 για γυναίκες, 30 για αγροτικές φυλακές) με τους κρατούμενους να είναι μόλις 375.

    Οι πιο «άνετες» φυλακές φαίνεται να είναι αυτές της Κορίνθου, με πληρότητα μόλις 32,6%.

    Η ΚΑΥΦ (Κεντρική αποθήκη Υλικού Φυλακών) είναι το κατάστημα που φιλοξενεί ακριβώς όσους κρατούμενους χωράει.

    Η εγκύκλιος του γ.γ. του υπουργείου
    Με εγκύκλιό του ο γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης ενημερώνει τους αρμόδιους φορείς (Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών) ότι γίνεται για πρώτη φορά σαφής διαχωρισμός των επιμέρους κατηγοριών θέσεων κράτησης, καθώς αυτές διατίθενται αποκλειστικά στην εκάστοτε συγκεκριμένη κατηγορία κρατουμένων.
    Ειδικότερα, βρέθηκαν 7.512 θέσεις για άντρες, 325 θέσεις για νέους και ανηλίκους, 769 θέσεις για γυναίκες, 1.029 θέσεις σε αγροτικές φυλακές και 180 θέσεις για απεξάρτηση τοξικομανών.

    Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι αν και οι θέσεις κράτησης σε φυλακές είναι συνολικά 9815 (επί συνόλου κρατουμένων 9573), υφίσταται υπερπλήρωση σε φυλακές κράτησης ενηλίκων ανδρών.

    «Η αποφυγή του υπερπληθυσμού στις φυλακές – τονίζει στην εγκύκλιο ο κ.Φυτράκης- αποτελεί σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τόσο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και για τη διατήρηση όρων ασφαλείας και εύρυθμης λειτουργίας σε αυτές. Η διάθεση του ελάχιστου, ανά κρατούμενο, χώρου, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συνθήκες κράτησης, την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, δημιουργικής απασχόλησης, εκπαίδευσης των κρατουμένων αλλά και την ενίσχυση της σωφρονιστικής διοίκησης και την επιμόρφωση των προσωπικού, επιβάλλονται από διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, με στόχο την ομαλή επανένταξη και την πρόληψη της υποτροπής.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παππάς: «Έγιναν θετικές παρεμβάσεις – Αποτρέψαμε την καταστροφή σε χιλιάδες Έλληνες»

     ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Νew Υork Τimes για τους αναρχικούς της Ελλάδας: Γεμίζουν τα «κενά» της κυβέρνησης



    ΣΧΟΛΙΑ