• First Top Stories

    Ο Αλέξης Τσίπρας στην Apivita: Οι αστεϊσμοί περί Μπαρτσελόνα και τα απρόοπτα


    Μετά την επίσκεψή του στην εταιρεία Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζει την εξοικείωσή του με την εξωστρέφεια και τις επιχειρήσεις προσπαθώντας να υιοθετήσει την ιδεολογία των επενδύσεων και της ελεύθερης αγοράς των οποίων μέχρι πρόσφατα δήλωνε… εχθρός.

    Συνεχίζοντας τους ελιγμούς του με την επιχειρηματικότητα, εν όψει και της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε αυτή τη φορά να επισκεφθεί την εταιρεία Apivita, στο Μαρκόπουλο Αττικής, η οποία μετά από διαπραγματεύσεις με σειρά ελληνικών και ξένων ομίλων καλλυντικών, κατέληξε τον Μάρτιο του 2017 σε συμφωνία εξαγοράς της από την ισπανική εταιρία Puig, που εδρεύει στη Βαρκελώνη.

    Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Apivita Νίκος Κουτσιανάς, υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό με τη φράση «να τι μπορεί να κάνει η μικρή Ελλάδα» .

    Μάλιστα, κατά την υποδοχή του από τον Ισπανό πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του Ομίλου PUIG, Manuel Puig, ο πρωθυπουργός παρομοίασε την εταιρεία με την ισπανική ομάδα ποδοσφαίρου Μπαρτσελόνα: «Ό,τι είναι η Μπαρτσελόνα στο ποδόσφαιρο, είναι η Apivita για τα προϊόντα της».

    Κατά την ενημέρωση του από στελέχη της εταιρείας ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε όσα άκουσε από την υπεύθυνη βοτάνων της εταιρείας κ. Ειρήνη Βαλλιανάτου, η οποία υπογράμμισε πως η ελληνική βιοποικιλότητα βρίσκεται σε εξέχουσα θέση σε σχέση με την ευρωπαϊκή. Όπως είπε από τα 20.000 είδη περισσότερα από 6.000 καλλιεργούνται στην Ελλάδα, με τα περισσότερα από αυτά να ανήκουν σε οικογένειες με φαρμακευτικές ιδιότητες.

    Ο πρωθυπουργός επίσης άκουσε πως το εργοστάσιο της εταιρείας διαθέτει αξιοσημείωτη συλλογή από σπάνια και απειλούμενα φυτά της ελληνικής χλωρίδας. Παράλληλα, όπως τόνισε η κ. Βαλλιανάτου, η εταιρεία διαθέτει και «τράπεζα» όπου διατηρούνται τα γενετικά υλικά των σπόρων με στόχο τη διατήρηση της προστασίας της φύσης.

    Τσίπρας: «Μπορούμε να πετύχουμε, να σταθούμε στα πόδια μας με δυναμισμό»

    «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το πέρασμα σε μια άλλη εποχή για τη χώρα, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή, δεν θα έρθει χωρίς να αξιοποιήσουμε τον νου, τις γνώσεις, τις εμπειρίες και κυρίως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, της ελληνικής γης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του.

    Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για την εταιρεία, είπε ότι αποτελεί μια επιχειρηματική προσπάθεια από τις αρκετές, δεν είναι η μόνη στην Ελλάδα, που κατάφερε να μεγαλουργήσει στην ελληνική και διεθνή αγορά με μια διαφορετική φιλοσοφία, όχι μόνο στον τρόπο οργάνωσης παραγωγής αλλά στην ουσία της παραγωγής, γιατί βασικό αξιακό θεμέλιο του παραγωγικού προτύπου της είναι ότι η κερδοφορία δεν μπορεί να είναι ο αυτοσκοπός στην εξυπηρέτηση του οποίου θα θυσιάσουμε τα πάντα.

    Το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι η ελληνική φύση, που παρείχε τη δυνατότητα στους παππούδες μας, σε εμάς, αλλά και στο μέλλον στα παιδιά μας, να γεύονται αυτά τα ασύγκριτα σε ποιοτικό επίπεδο προϊόντα, αλλά και να τα αξιοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό πλαίσιο που θα δώσει δυναμική στην ελληνική οικονομία», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Μιλώντας για την κρίση ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «κατέστρεψε τις ζωές μας, την ψυχολογία μας, την ελπίδα μας για το μέλλον». Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως η «Ελλάδα βγαίνει από την καταιγίδα. Μπορούμε να υποδομήσουμε μια οικονομία σε μία καλύτερη φιλοσοφία. Μπορούμε να πετύχουμε, να σταθούμε στα πόδια μας με δυναμισμό».

    Μάλιστα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δεν έλειψαν και τα απρόοπτα καθώς ο κ. Τσίπρας δοκίμασε προϊόντα όπως τσάι και κερήθρα. Το τελευταίο προϊόν, μάλιστα, προκάλεσε και ένα πρόβλημα στον πρωθυπουργό καθώς κόλλησε στα δόντια του με τον ίδιο να προσπαθεί για αρκετά δευτερόλεπτα να «απελευθερωθεί».

    Μεγάλη τιμή και χαρά αποτέλεσε για την APIVITAη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Ταυτόχρονα, ήταν μία έμπρακτη αναγνώριση από την πολιτεία,  των προσπαθειών των ιδρυτών της Νίκου και Νίκης Κουτσιανά να δημιουργήσουν εδώ και 40χρόνια μία μοναδική, υγιή, εξωστρεφή ελληνική επιχείρηση.

    ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ Apivita

    Μετά το πέρας της επίσκεψης, η εταιρεία εξέδωσε επίσημο δελτίο τύπου:

    Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την APIVITA, ως ένα «παράδειγμα» ελληνικής επιχείρησης που πρεσβεύει ένα αειφόρο, εξωστρεφές, κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνο επιχειρείν, ένα ευ και αειεπιχειρείνδημιουργείν, και καινοτομείν,  δίνοντας ένα μήνυμα στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, ανάπτυξης, εξωστρέφειας και προσέλκυσης επενδύσεων.

    Αυτό μας γεμίζει περηφάνεια, ευχαρίστηση, ενέργεια αλλά και ακόμη περισσότερη ευθύνη να συνεχίσουμε με περισσότερο πάθος και συνεχή βελτίωση το έργο μας.

    Η στιγμή της επίσκεψης ήρθε  λίγο μετά την  σημαντική συμφωνία της APIVITA με τον Ισπανικό όμιλο PUIG – που αποτελεί μια μεγάλη επένδυση, όχι μόνο για την APIVITA αλλά και για την Ελλάδα. Η επένδυση της Puig στην Apivita εχειστρατηγικό χαρακτήρα μιας και η έδρα και η παραγωγή της εταιρείας παραμένουν στην Ελλάδα, με πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ερευνητικού εργαστηρίου  και των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων της.

    H στρατηγικής σημασίας επένδυση του Ισπανικού ομίλου Puig, δίνει την ευκαιρία σε μια ελληνική εταιρεία την APIVITA να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο παγκοσμίως λόγω και του μεγάλου δικτυου που διαθέτει ενώ ανοίγει νέους δρόμους και για άλλες ελληνικές επιχειρήσεις όπως Ελλήνων βιολογικών καλλιεργητών και μελισσοκόμων και άλλων εταιριών που συνεργάζονται με την APIVITA. Αυτό σημαίνει νέες θέσεις εργασίας και προοπτική υγιούς καθετοποιημένης ανάπτυξης από την ελληνική γη μέχρι το τελικό προϊόν που επιλέγει ο πελάτης.

    Ενδεικτική της σημασίας της στρατηγικής αυτής συμφωνίας είναι η παρουσία του προέδρου της PUIG, και αντιπρόεδρου της APIVITA κ. ManuelPuig όπως και των δυο μελών του ΔΣ του ομίλου  κ. AndresSterba και FranciscoBianco στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού.

    Ο πρωθυπουργός είχε τη ευκαιρία να συνομιλήσει με τα στελέχη της εταιρείας και να ξεναγηθεί στους χώρους παραγωγής, στα εργαστήρια Έρευνας και Ανάπτυξης όπου χτυπάει η καρδιά της καινοτομίας της APIVITA, αλλά και στο εκπαιδευτικό μελισσοκομείο και στον βοτανικό κήπο.

    Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο  Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας κ. Φωτάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης και ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος.

    Ο Πρόεδρος του ΔΣ της APIVITA, ΝίκοςΚουτσιανάς,  τόνισε στην ομιλία του ότι

    «Στην APIVITA πιστεύουμε ότι αφήνουμε ως κληρονομιά την άλλη επιχειρηματικότητα της Ελλάδας, τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, στα χνάρια της οποίας θα πατήσουν οι επόμενες γενεές για ένα καλύτερο μέλλον.

    Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αναδεικνύουμε και να προάγουμε το λίκνο του πολιτισμού, την Ελλάδα και να επικονιάζουμε την κοινωνία μας στη λογική του ηθικού βιώσιμου επιχειρείνμε σκοπό το ανώτερο κοινό καλό.»

    Και συνέχισε με ένα μήνυμα στήριξης κάθε προσπάθειας που θα αναδεικνύει τα πραγματικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα διαμορφώνει μια εθνική στρατηγική με ενότητα και εθνική συνεννόηση:

    «Είναι επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων, επιστημόνων, επιχειρηματιών και κυβέρνησης να αναδείξουν και να επενδύσουν στα πραγματικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας και να διδάξουμε ξανά επιχειρηματικότητα και πολιτισμό σε όλο τον κόσμο. Από τη πλευρά της APIVITA δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια δημιουργίας ενός κεντρικού σχεδιασμού για νέο, βιώσιμο, με φιλοσοφία, αξίες, εταιρική κοινωνική ευθύνη και αειφόρο ανάπτυξη επιχειρείν».

    Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για την εταιρεία, είπε ότι αποτελεί μια επιχειρηματική προσπάθεια από τις αρκετές, δεν είναι η μόνη στην Ελλάδα, που κατάφερε να μεγαλουργήσει στην ελληνική και διεθνή αγορά με μια διαφορετική φιλοσοφία, όχι μόνο στον τρόπο οργάνωσης παραγωγής αλλά στην ουσία της παραγωγής, γιατί βασικό αξιακό θεμέλιο του παραγωγικού προτύπου της είναι ότι η κερδοφορία δεν μπορεί να είναι ο αυτοσκοπός στην εξυπηρέτηση του οποίου θα θυσιάσουμε τα πάντα.

     «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το πέρασμα σε μια άλλη εποχή για τη χώρα, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την παραγωγή, δεν θα έρθει χωρίς να αξιοποιήσουμε τον νου, τις γνώσεις, τις εμπειρίες και κυρίως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, της ελληνικής γης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Συνεχίζοντας πως,«Το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας είναι η ελληνική φύση, που παρείχε τη δυνατότητα στους παππούδες μας, σε εμάς, αλλά και στο μέλλον στα παιδιά μας, να γεύονται αυτά τα ασύγκριτα σε ποιοτικό επίπεδο προϊόντα, αλλά και να τα αξιοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό πλαίσιο που θα δώσει δυναμική στην ελληνική οικονομία», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σειρά πρωτοβουλιών που εξυπηρετούν την αναγκαιότητα στοχευμένης διαφοροποίησης της παραγωγής υπέρ προϊόντων που το μικροκλίμα της χώρας μας όχι μόνο επιτρέπει, αλλά και επιβάλει, όπως είπε.

    Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι πρόσφατα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσιάστηκε στρατηγικό σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

    «Επιδίωξή μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα παραγωγικό μοντέλο συμβατό με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, που θα πολλαπλασιάζει την προστιθέμενη αξία, θα επικεντρώνει στη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος, μέσα από την έρευνα και την καινοτομία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας”

     

     

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Apivita: Η επίσκεψη Τσίπρα, η τακτική γ.σ. και η εκκρεμότητα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στον δρόμο προς τη ΔΕΘ: Εβδομάδα γεμάτη πολιτικές και επικοινωνιακές ευκαιρίες για τον Αλέξη Τσίπρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το τερμάτισε ο Βίτσας: Μετά τον Ανδρέα συγκρίνει τον Τσίπρα και με τον… Αλιέντε!

     



    ΣΧΟΛΙΑ