• First Top Stories

    Ελληνική τραγωδία: 900 κατασχέσεις μισθών κάθε μέρα για να ευημερούν τα νούμερα


    Κατασχέσεις μισθών, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών είναι ορισμένα από τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρμόδιες αρχές, με στόχο να εξασφαλιστούν τα ποσά που απαιτούνται βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

    Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του α εξαμήνου του 2107 να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, αγγίζοντας τα 5,47 δις ευρώ, οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

    Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πως καθημερινά διενεργούνται 900 κατασχέσεις. Την ίδια ώρα η δυσμενής οικονομικλή θέση των πολιτών αποτυπώνεται σε «νούμερα» καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

    Είναι ενδεικτικό πως μόνο τον Ιούνιο δεν καταβλήθηκαν φόροι συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό δεν αποκλείεται να «απογειωθεί» τους προσεχείς μήνες.
    Αξίζει να τονισθεί ότι ένας στους τρεις φορολογούμενους δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στην πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

    Εκτιμάται ότι εάν συνεχιστεί η ίδια νόρμα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν αποκλείεται να αγγίξουν τα 12-13 δισ. ευρώ.

    Τα συνολικά χρέη των φορολογουμένων αγγίζουν τα 95 δισ. ευρώ.

    Έτσι, στο πλαίσιο των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, έχουν γίνει από τις αρχές του τρέχοντος έτους 112.000 κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και δεσμεύσεις λογαριασμών.
    Ως αποτέλεσμα στα ταμεία του Δημοσίου έχουν εισρεύσει 2,320 δισ. ευρώ από παλαιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

    Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, ληξιπρόθεσμα χρέη «βάραιναν» 3.805.423 φορολογουμένους και από αυτούς σε 1.608.263 φορολογούμενους ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Το ποσοστό των φορολογουμένων που βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξήθηκε σε 59,14% (συνολικά 951.114 φυσικά και νομικά πρόσωπα).



    ΣΧΟΛΙΑ