• First Top Stories

    Απίστευτη καταγγελία από ναυαγούς του «Σαμίνα»: «Οι δικηγόροι μας υπεξαίρεσαν τη μισή αποζημίωσή μας»


    Τέσσερις Αυστριακοί τουρίστες σώθηκαν από το ναυάγιο του “Εξπρές Σαμίνα” αλλά υποστηρίζουν ότι δεν “γλίτωσαν” από τις δύο δικηγόρους τους. Τις κατηγορούν ότι καρπώθηκαν τη μισή αποζημίωση, συν τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα που τους επιδικάστηκαν ως ηθική βλάβη για τη μεγάλη περιπέτεια που λίγο έλειψε να τους κοστίσει τη ζωή. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο καταδίκασε και τις δύο δικηγόρους με ένα εντυπωσιακό σκεπτικό: οι δύο συνεργάτιδες έδρασαν η μία εν αγνοία της άλλης, εφευρίσκοντας διαφορετικά τεχνάσματα για να βάλουν στην τσέπη μεγάλο μέρος της αποζημίωσης των ναυαγών πελατών τους.

    Η απίστευτη ιστορία επρόκειτο να αναβιώσει ξανά σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Ωστόσο, η δίκη της 55χρονης Κ.Α., ιδιοκτήτριας δικηγορικού γραφείου στην Αθήνα και της 55χρονης συνεργάτιδας της Α.Β., αναβλήθηκε για τον Οκτώβρη του 2017. Τότε οι δύο δικηγορίνες θα προσπαθήσουν να πείσουν τους δικαστές ότι δεν υπεξαίρεσαν την αποζημίωση των ναυαγών. Αμφότερες, χρησιμοποιούν το ίδιο υπερασπιστικό επιχείρημα: ότι η μία είναι θύμα της άλλης!

    Οι Αυστριακοί δημοσιογράφοι Ρενάτε και Χέριμπερτ Κράινμπουχερ και οι φίλοι τους Ρενάτε Μπρέννερ και Γιόσεφ Φάινιγκ έχουν μηνύσει την επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου και η τελευταία, τη συνεργάτιδά της. Τα ηλικιωμένα ζευγάρια ήταν ανάμεσα στους 533 επιβαίνοντες του «Εξπρές Σαμίνα», την εφιαλτική νύχτα της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000. Ανοιχτά της Πάρου, ένας ψαράς έγινε ο φύλακας άγγελός τους, την ώρα που 81 συνεπιβάτες τους έγραφαν με το θάνατό τους μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην Ελλάδα.

    Οι διασωθέντες ναυαγοί προσέφυγαν στην ελληνική Δικαιοσύνη και κατάφεραν να κερδίσουν από την πλοιοκτήτρια εταιρία συνολική αποζημίωση για ηθική βλάβη 117.206 ευρώ, συν 17.863 ευρώ τόκους και δικαστικά έξοδα.

    Ουδέποτε ωστόσο εισέπραξαν ολόκληρο το ποσό. Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, οι δικηγόροι που είχαν εμπιστευτεί να τους εκπροσωπήσουν στα δικαστήρια και να εισπράξουν για λογαριασμό τους την επιδικασθείσα αποζημίωση, έβαλαν στην τσέπη μεγάλο μέρος της.

    Πρωτόδικα η 55χρονη ιδιοκτήτρια του δικηγορικού γραφείου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή για υπεξαίρεση 17.863 ευρώ. Ιδια ποινή επιβλήθηκε στη συνομήλικη συνεργάτιδα της για υπεξαίρεση 58.606 ευρώ.

    “Πώς η μία δικηγόρος έβαλε στο λογαριασμό της τη μισή αποζημίωση”

    Το 2001, οι 4 ναυαγοί του “Εξπρές Σαμίνα” ανέθεσαν στην δικηγόρο Κ.Α. τη νομική τους εκπροσώπηση διεκδικώντας αποζημίωση για ηθική βλάβη από την πλοιοκτήτρια του «Εξπρές Σαμίνα». Η Κ.Α. χρέωσε την υπόθεση στην επί 25ετία συνεργάτιδα της Α.Β.

    Το 2003, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά επιδίκασε, σε κάθε ένα από τους ναυαγούς αποζημίωση 29.303 ευρώ (συνολικά 117.206 ευρώ) και η πρωτόδικη απόφαση κηρύχθηκε προσωρινά εκτελεστή μόνο για το μισό ποσό, δηλαδή για τις 58.606 ευρώ.

    Ωστόσο, όπως καταγράφεται στο σκεπτικό της πρωτόδικης ποινικής καταδικαστικής απόφασης “εκ λάθους, παραδρομής ή μη σωστής μελέτης της απόφασης, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της πλοιοκτήτριας εταιρίας κατέβαλε στις 7-4-2003 το σύνολο των επιδικασθέντων ποσών στη δικηγόρο Α.Β., παραδίδοντας της 4 επιταγές, των 29.303 ευρώ έκαστη, μία δηλαδή για κάθε ναυαγό”.

    Η δικηγόρος παρέλαβε τις 4 επιταγές, η εντολή ωστόσο που είχε από την εργοδότριά της ήταν να εισπράξει όχι 117.206 ευρώ, αλλά 58.606 ευρώ (όσο δηλαδή το προσωρινά εκτελεστό ποσό της απόφασης). Τι φέρεται να έκανε με τα υπόλοιπα χρήματα; Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται:

    Την ίδια μέρα, η Α.Β. κατέθεσε τις 4 επιταγές των 117.206 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό της και την επόμενη ημέρα, μετέφερε μόνο τις 58.606 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό της εργοδότριάς της”.

    Σύμφωνα με τους δικαστές, η δικηγόρος δεν είπε κουβέντα για τα υπόλοιπα χρήματα που εισέπραξε, παραδίδοντας στην εργοδότρια της μόνο τα 2 από τα 4 φωτοαντίγραφα των επιταγών που παρέλαβε. Η ίδια ισχυρίστηκε ότι παρέδωσε σε μετρητά και τα υπόλοιπα χρήματα στη συγκατηγορούμενη της δικηγόρο και επικαλέστηκε μία χειρόγραφη απόδειξη που οι δικαστές ωστόσο έκριναν ότι γράφτηκε από εκείνην, σε λευκό χαρτί που εκ των προτέρων είχε υπογράψει ηεπικεφαλής του δικηγορικού γραφείου.

    Η άλλη δικηγόρος καρπώθηκε τόκους και δικαστικά έξοδα”

    Η υπεξαίρεση ωστόσο είχε και δεύτερο σκέλος. Όπως έκρινε το Ε’Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου Κ.Α. δεν ενημέρωσε τους Αυστριακούς ότι κέρδισαν την αγωγή και δεν απέδωσε αμέσως, όπως όφειλε, τα εισπραχθέντα χρήματα της αποζημίωσης. Επί ένα χρόνο φέρεται να αγνοούσε επιδεικτικά τηλεφωνήματα (ακόμα και από την αυστριακή πρεσβεία), emails και εξώδικα των πελατών της. Μόλις τον Απρίλιο του 2004 έστειλε στους 4 ναυαγούς τις 58.604 ευρώ που η συνεργάτιδα της φέρεται να της είχε δώσει.

    Το 2005, όταν η αποζημίωση επικυρώθηκε τελεσίδικα και από το Εφετείο του Πειραιά, η δικηγόρος Κ.Α. εισέπραξε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία άλλες 17.863 ευρώ για τόκους και δικαστικά έξοδα.

    Σύμφωνα με την πρωτόδικη καταδίκη “το ποσό αυτό η Κ.Α. δεν το απέδωσε ως όφειλε στους εντολείς της, ιδιοποιούμενη το και παρά τα εξώδικα των Αυστριακών μηνυτών της. Η δράση της κατηγορουμένης χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια και παρελκυστικές τακτικές απέναντι στους εντολείς της αφού ακόμα και τα ποσά που τελικά τους απέδωσε, τα απέδωσε με μεγάλη καθυστέρηση, καρπούμενη όλο αυτό το διάστημα τα χρήματα.”

    Αλληλοκαρφώματα…

    Με αλληλοκαρφώματα υπερασπίστηκαν τον εαυτό τους οι δύο δικηγόροι. Η 55χρονη συνεργάτης ισχυρίστηκε ότι το συνολικό ποσό που εισέπραξε το παρέδωσε στην αφεντικίνα της. Τι απάντησε στους δικαστές του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου όταν ρωτήθηκε γιατί κατέθεσε σε δικό της τραπεζικό λογαριασμό όλα τα χρήματα;

    Οταν πήρα τις 4 επιταγές ήταν μεσημέρι και δεν υπήρχε εκεί κοντά υποκατάστημα της τράπεζας της Κ.Α. Την επόμενη ημέρα, κατέθεσα τα μισά στο λογαριασμό της και τα υπόλοιπα τα πήρα σε μετρητά, όπως η ίδια μου είχε ζητήσει, τα πήγα στο γραφείο της και της τα παρέδωσα χέρι με χέρι. Τον Απρίλιο του 2004, μετά από τις οχλήσεις των εντολέων μας, εκείνη τους έστειλε το μισό ποσό της αποζημίωσης, προφασιζόμενη ότι πέθανε ο σύντροφός της.”

    Η επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου Κ.Α. στη δική της απολογία παραδέχθηκε μόνο την καθυστέρηση στην απόδοση των χρημάτων:

    Η συνεργάτης μου κατέθεσε σε λογαριασμό μου 58.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό δεν το έλαβα ποτέ. Ποτέ δεν μου έφερε μετρητά. Πίστευα ότι έχω πάρει το μισό ποσό της αποζημίωσης με την πρωτόδικη απόφαση και το υπόλοιπο θα το εισέπραττα με την εφετειακή. Ποτέ δεν υπέγραψα ότι παρέλαβα το σύνολο του ποσού. Στο γραφείο υπήρχαν πάντα χαρτιά με την υπογραφή μου σε συρτάρι που γνώριζαν οι συνεργάτες μου, για να χρησιμοποιηθούν για αναλήψεις που θα χρειάζονταν να γίνουν για μισθούς, για πληρωμή ΙΚΑ και αγορά δικαστικών ενσήμων. Δεν έστειλα αμέσως αυτά τα χρήματα στους εντολείς μου γιατί υπήρχε κάποιο πρόβλημα. Τα έστειλα τον Απρίλιο του 2004. Την ημέρα που πήρα τα χρήματα της δικαστικής δαπάνης υπήρχε απεργία στην Τράπεζα μου και τα κατέθεσα σε άλλη Τράπεζα κι όταν σταμάτησα η απεργία, έδωσα τις εντολές. Δεν υπήρχε πρόθεση να παρακρατήσω τα χρήματα. Δεν κρυβόμουν από τους πελάτες μου ή την αυστριακή πρεσβεία.”

    Οι δύο δικηγόροι άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης καταδίκης τους, η εκδίκαση της οποίας αναβλήθηκε σήμερα για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου φέρεται να έχει επιστρέψει τμηματικά στους πελάτες της το μεγαλύτερο μέρος της αποζημίωσης που υπεξαιρέθηκε, οι Αυστριακοί ωστόσο, έχουν καταθέσει και αγωγή σε βάρος της διεκδικώντας αποζημίωση 25.000 ευρώ έκαστος για ηθική βλάβη.



    ΣΧΟΛΙΑ