• First Top Stories

    Αγωνία στην Αθήνα από το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία-Τι φοβάται το Μαξίμου

    Τσίπρας και Μέρκελ συζητούν στο περιθώριο της μίνι Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό


    Με έντονο σκεπτικισμό και σοβαρές επιφυλάξεις υποδέχτηκαν στο πρωθυπουργικό επιτελείο το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία. Η Άγγελα Μέρκελ μπορεί να κέρδισε, αλλά η αποδυνάμωσή της στη νέα Βουλή, μπορεί να αποβεί αρνητική για τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης.

    Η γερμανική κάλπη «μίλησε» επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους της κυβέρνησης η οποία παραδέχεται ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, συνιστώντας ωστόσο ψυχραιμία. Αυτό φάνηκε και από το φειδωλό τηλεγράφημα που απέστειλε ο πρωθυπουργός στην Άγγελα Μέρκελ, δείχνοντας την ανησυχία της Αθήνας, καθώς ζητά να υπάρξει κοινή προσπάθεια για τις ευρωπαϊκές αξίες, που προφανώς κινδυνεύουν:

    «Συγχαρητήρια στην Άγγελα Μέρκελ για την νίκη της στις γερμανικές εκλογές. Η αλληλέγγυα και δημοκρατική Ευρώπη είναι σήμερα πιο σημαντική και αναγκαία από πότε. Όσοι πιστεύουμε σε αυτήν οφείλουμε, παρά τις διαφορές, να εργαστούμε μαζί για την εμβάθυνση και διεύρυνση των ευρωπαϊκών αξιών», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο κ. Τσίπρας.

    Τα δεδομένα δείχνουν ότι για το «ελληνικό ζήτημα» η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης κινείται σε αχαρτογράφητα νερά και δεν προοιωνίζεται θετική. Τι είναι όμως αυτό που φοβάται το Μαξίμου;

    Καταρχάς την ιδιαίτερα αρνητική στάση των Φιλελεύθερων, με τον ηγέτη τους Κρίστιαν Λίντνερ να παραμένει υπέρ του Grexit και να μην θέλει ούτε να ακούει για το ελληνικό χρέος όσο η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη.

    Η Αθήνα σχεδίαζε πόνταρε στην ενίσχυση και στον ρόλο των σοσιαλιστών, κάτι που τελικά δεν έγινε, με τον χαμένο Μάρτιν Σουλτς να δείχνει απρόθυμος να μετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, δίνοντας πλεονέκτημα στους οπαδούς του Grexit να αναλάβουν δράση.

    Επιπλέον το γεγονός ότι το μετεκλογικό σκηνικό μοιάζει μπερδεμένο και θολό, ενισχύει την εκτίμηση ότι οι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης θα κρατήσουν πολύ καιρό. «Με το ΔΝΤ να περιμένει απαντήσεις από το μετεκλογικό Βερολίνο γίνεται αντιληπτή η νέα πίστωση χρόνου που θα δοθεί μέχρι να σχηματισθεί γερμανική κυβέρνηση, με ορατό τον κίνδυνο νέων καθυστερήσεων στις συζητήσεις Αθήνας-θεσμών για την πορεία και τον τερματισμό του προγράμματος», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Επίσης οι επιτελείς φοβούνται, την παράμετρο «υποχωρήσεις Μέρκελ στο προσφυγικό», ως αποτέλεσμα της πίεσης που θα ασκήσει το ακροδεξιό AfD μετά την πανηγυρική είσοδό του στη Βουλή. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το ακροδεξιό κόμμα έχει καταλάβει την Τρίτη θέση, είναι πολύ πιθανό η σιδηρά κυρία της Γερμανίας να κινηθεί σε σκληρή γραμμή ώστε να τους αποδυναμώσει. Μια τέτοια πολιτική σε αυτό το θέμα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου με κίνδυνο να καταρρεύσει η ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα.

    «Δυστυχώς για τη Δημοκρατία, κέρδισε η άκρα Δεξιά» είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών.

    Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε αρνητικά σημάδια τον υπερτριπλασιασμό της δύναμης της άκρας Δεξιάς και τη μεγάλη άνοδο των Φιλελευθέρων. Υπογράμμισε δε, ότι, είναι «μαύρη μέρα όχι μόνο για τη Γερμανία που ξαναμπαίνει η άκρα δεξιά για πρώτη φορά μετά το 45 (στη Βουλή) και (είναι) μια μαύρη μέρα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα που έχει υποφέρει πάρα πολλά από τον ναζισμό.

    Ποντάρισαν στον φόβο και την ανασφάλεια συνδυάζοντας το προσφυγικό – μεταναστευτικό με την τρομοκρατία και κέρδισαν προκαλώντας μεγάλες απώλειες στο κόμμα της κυρίας Μέρκελ», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδημούλης.

    Γεγονός πάντως είναι πως το ποσοστό αύξησής του ακροδεξιού κόμματος αντιστοιχεί στο ποσοστό μείωσης των Χριστιανοδημοκρατών (περίπου 8%) σε πανγερμανικό επίπεδο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Τετ-α-τετ» Ντάισελμπλουμ με Τσίπρα, Τσακαλώτο και Χουλιαράκη στον απόηχο των γερμανικών εκλογών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από χθες το βράδυ, η Ευρώπη φοβάται τη γερμανική ακροδεξιά…

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Τρομερό σοκ στη Γερμανία: Έκρηξη της ακροδεξιάς – Πώς κατάφερε να κόψει τα ποσοστά της Μέρκελ

     



    ΣΧΟΛΙΑ