• First Top Stories

    Γιατί η κυβέρνηση “κάηκε” στην ψηφοφορία


    Μπορεί το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου να πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής με σχετική άνεση, όμως το άρθρο 3 του νομοσχεδίου, το περίφημο αυτό άρθρο που ορίζει ότι η αλλαγή ταυτότητας φύλου μπορεί να γίνει και από τα 15 έτη, “έκαψε” την κυβέρνηση.

    Το συγκεκριμένο άρθρο, αν και ψηφίστηκε, πέρασε κάτω από τον πήχη των 151 ψήφων, συγκεντρώνοντας μόνο 148 “ναι”. Οι κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, αρνήθηκαν να στηρίξουν το άρθρο αυτό, αφήνοντας ξεκρέμαστη την κυβερνητική πλειοψηφία και αναδεικνύοντας για μία ακόμα φορά το χάσμα απόψεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, το οποίο ενώνει μόνο η… καρέκλα.

    Η συνεργασία αυτών των δύο κομμάτων αποτελεί από τη μία την κινητήριο δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς του επιτρέπει να παραμένει στην εξουσία διατηρώντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ταυτόχρονα και την αχίλλειο πτέρνα του. Είναι μία συνεργασία αμήχανη, “βαρίδι” για τους αριστερούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και στιγματισμένη από τις μεγάλες διαφωνίες των δύο κομμάτων σε ιδεολογικά ζητήματα. Μία συνεργασία που πίσω από τα χαμόγελα Τσίπρα και Καμμένου κρύβει έναν βαθύ διχασμό.

    Σε καθένα από τα “ιδεολογικά στοιχήματα” που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά κέρδισε χάρη στη στήριξη άλλων κομμάτων, και όχι των ΑΝΕΛ. Στο σύμφωνο συμβίωσης για ομοφυλόφιλους, για παράδειγμα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψήφισαν, ενώ βουλευτές από άλλα κόμματα (μεταξύ αυτών και βουλευτές της ΝΔ) υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, “σώζοντας” την παρτίδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει μπροστά του τις αντιδράσεις των ΑΝΕΛ σε όλες τις περιπτώσεις που προσπάθησε να αλλάξει κάτι που να αφορά στην Εκκλησία, στους ομοφυλόφιλους, ή σε οποιοδήποτε άλλο “ευαίσθητο” για τους ΑΝΕΛ και την εκλογική τους πελατεία ζήτημα.

    Όχι πως όλα αυτά τα ανακαλύψαμε βέβαια με την ιστορία της ταυτότητας φύλου. Όμως σε αυτήν την ψηφοφορία αναδείχθηκαν πιο ανάγλυφα από ποτέ οι διαφορές του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, αναδείχθηκε αυτή η ανομοιογένεια μίας κυβέρνησης που παραμένει ενωμένη μόνο με την πανίσχυρη συγκολλητική ουσία της… καρέκλας. Μία άβολη συγκατοίκηση που θυμίζει πολύ το σίριαλ “Κωνσταντίνου και Ελένης”: από τη μία οι συντηρητικοί, οπισθοδρομικοί ΑΝΕΛ, και από την άλλη ο απελευθερωμένος, προοδευτικός (κατ’ όνομα) ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχώς τσακώνονται για όλα τα μικρά και μεγάλα που τους χωρίζουν, όμως στο τέλος της ημέρας πάντα παραμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

    Αχ, τι πρέπει να υπομείνει κανείς για χάρη της εξουσίας…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΝΤ: Μαντάτα για ένα ακόμα πακέτο μέτρων, πριν τελειώσει το 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Wood: Τι λέει για εκλογές-Σε ποια ελληνική μετοχή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Σκληρό ροκ» στο Χίλτον για την τρίτη αξιολόγηση-Επιμένει σε μέτρα το ΔΝΤ



    ΣΧΟΛΙΑ