• First Top Stories

    Οικογένεια Μπακατσέλου: Το παρασκήνιο της μεγάλης σύγκρουσης του εγγονού με τα παιδιά του επιχειρηματία

    • Contributor
    Αλέξανδρος Μπακατσέλος

    Αλέξανδρος Μπακατσέλος


    Άνω-κάτω την επιχειρηματική ηρεμία της οικογένειας του αείμνηστου Αλέξανδρου Μπακατσέλου φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να κάνει ο εγγονός του και μοναδικός συγγενής που φέρει το όνομα του ίδιου, Αλέξανδρος Μπακατσέλος ο νεότερος, μετά τη δημοσίευση της διαθήκης του παππού του, από την οποία αποκλείεται. Αναγκασμένος, μετά και την απόλυσή του από την εταιρία «Πυραμίς», που πλέον βρίσκεται στα χέρια των θείων του, να ζει με επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ ύψους 340 ευρώ τον μήνα, εμφανίζεται έτοιμος να διεκδικήσει όσα υποστηρίζει ότι του ανήκουν, όπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του.

    Η περιουσία του ίσως πλουσιότερου επιχειρηματία της Βόρειας Ελλάδας αποτελεί πλέον το μήλον της έριδος μεταξύ των απογόνων του, ειδικά μετά την ιδιόχειρη διαθήκη που άφησε.Ο 26χρονος Αλέξανδρος Μπακατσέλος, γιος του Βασίλη, πρωτότοκου παιδιού του επιχειρηματία από τον πρώτο του γάμο, ήταν αυτός που σήκωσε ανάστημα απέναντι στους ισχυρούς οικονομικά θείους του και βασικούς κληρονόμους. Έστειλε εξώδικο και διεκδικεί να του αναφερθεί όλο το εύρος κινητής και ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να διεκδικήσει τη «νόμιμη μοίρα» ως δικαιούχος άμεσος συγγενής που αποκλείστηκε από την ιδιόγραφη διαθήκη του παππού του.Ήταν η πρώτη βόμβα που φέρνει αντιμέτωπα τα μέλη της οικογένειας.

    Μπακατσέλος Αλέξανδρος
    Ο αποβιώσας επιχειρηματίας Αλέξανδρος Μπακατσέλος

    Όλα, όσα πλήττουν την εικόνα των απογόνων του πλούσιου επιχειρηματία, ξεκίνησαν όταν αποκαλύφτηκε πως ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος είχε συντάξει δύο διαθήκες: Την πρώτη που έγραψε οκτώ χρόνια πριν το θάνατό του, στις 19 Αυγούστου 2008 μέσα στο σκάφος του που είχε μπαρκάρει στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής, και με την οποία η περιουσία μοιράζεται εκτός από τα παιδιά και στα εγγόνια του. Και τη δεύτερη, που αποτελείται από μία φωτοτυπία της πρώτης και μία χειρόγραφη προσθήκη που κάνει το Νοέμβριο του 2014, όμως με αυτή αποκλείονται τα εγγόνια από τη διανομή της περιουσίας.

    Κεντρικό πρόσωπο στα γεγονότα που θυμίζουν το σίριαλ «Δυναστεία» είναι ο εγγονός Αλέξανδρος Μπακατσέλος. «Ονειρευόμουν έχοντας το δικό μου όνομα να γίνει κάποιος πολύ σπουδαίος άνθρωπος, για τον εαυτό του πρώτα και για την κοινωνία μετά», γράφει αναφερόμενος στον πρώτο του εγγονό, που έχει το όνομά του ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας που έχασε τη ζωή του στα 84 του χρόνια τον Αύγουστο του 2016. Στο ίδιο τμήμα της ιδιόχειρης διαθήκης, στο οποίο αναφέρεται στον πρωτότοκο γιο του, εκφράζει τη διαφωνία του να πάρει ο εγγονός του το δικό του όνομα, προβλέποντας ότι ο γιος του θα χωρίσει από τη σύζυγό του, όπως και τελικά έγινε. «Τον παρακαλούσα να μην ονομάσει το παιδί του Αλέξανδρο», έγραψε χαρακτηριστικά.

    «Έκπληξη και μεγάλη απορία μου προξένησε το γεγονός ότι ενώ πρόκειται για δύο ολόιδιες διαθήκες μέχρι τη σελίδα εννέα, εν συνεχεία οι δύο διαθήκες αλλάζουν άρδην, όσον αφορά την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων του παππού μου», αναφέρει στο εξώδικό του προς τους δύο θείους του Νικόλαο και Γεώργιο (Τζώρτζη) Μπακατσέλο, αλλά και στη σύζυγο του παππού του Τίμη Μπακατσέλου ο νεαρός απόγονος του επιχειρηματία. Πληροφορίες αναφέρουν πως παρόμοιες κινήσεις να προσβάλουν τη διαθήκη, κάνουν οι δύο αδερφές του Αλέξανδρου του νεότερου, από τον δεύτερο γάμο του πατέρα τους, αλλά και ο θείος τους Κωνσταντίνος (επίσης παιδί του πρώτου γάμου του επιχειρηματία). Οι πρώτες αποκλείστηκαν επίσης από τη δεύτερη διαθήκη, ενώ το μερίδιο του θείου μειώθηκε σημαντικά.

    Αλέξανδρος Μπακατσέλος
    Αλέξανδρος Μπακατσέλος

    Οι δύο και οι άλλοι

    Ο ισχυρός οικονομικά άνδρας της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, είναι φανερό ότι δείχνει μία προκλητική για τους υπόλοιπους της οικογένειας αδυναμία στα δύο του παιδιά από τον δεύτερό του γάμο, Νικόλα και Τζώρτζη, όπως και στη σύζυγό του Τίμη Μπακατσέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρώτο μέρος της διαθήκης, το οποίο έμεινε απαράλλαχτο και στο οποίο κρίνει τον καθένα ξεχωριστά χωρίς να διστάσει να αναφερθεί και σε κακώς κείμενα, μιλάει σκληρά για τον πρώτο του γιο Βασίλη, στον οποίο δεν αφήνει τίποτε, επειδή «έχει πτωχεύσει», όπως γράφει. Συμπληρώνει μάλιστα τους φόβους του πως «εάν του αφήσω θα του τα φάνε οι τοκογλύφοι γι’ αυτό τ’ αφήνω στα παιδιά του», ενώ σε ένα σημείο κάνει λόγο για παροχές προς τον πρωτότοκο γιο του ύψους… 11 εκατομμυρίων ευρώ!

    Παρά τις έντονες επικρίσεις του για τον πρώτο του γιο, αφήνει παραγγελία να του δίνεται μηνιαίος «μισθός» 3.000 ευρώ, καθώς «δεν πρόκειται να πάρει σύνταξη από πουθενά», όπως γράφει. Από την άλλη αφήνει μερίδιο στα παιδιά του Βασίλη, τον Αλέξανδρο τον νεότερο και στα δύο κορίτσια. Μάλιστα στον Αλέξανδρο, πέραν του μεριδίου, δίνει εντολή να του δίνουν μέχρι τα 30 του χρόνια μισθό ύψους 2.000 ευρώ. Όλες όμως αυτές οι παροχές, στην προσθήκη της διαθήκης εξαφανίστηκαν.

    Μπακατσέλος
    Ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος, ο εγγονός του αποβιώσαντος επιχειρηματία Αλέξανδρου Μπακατσέλου

    Ο Αλέξανδρος όλο αυτό το διάστημα εργαζόταν στην «Πυραμίδα» του παππού του, που αποτελεί τη ναυαρχίδα της επιχειρηματικής δράσης της οικογένειας. Σε κύκλους του μάλιστα υποστηρίζει πως πέρασε από αρκετά πόστα του εργοστασίου, μεταξύ αυτών και του αποθηκάριου. Αντίθετα, άλλοι συγγενείς εισέπρατταν μισθούς από την επιχείρηση μόνον χάριν συγγένειας, χωρίς να εμφανίζονται, όπως σχολίαζε. Ο Αλέξανδρος ο νεότερος, που δείχνει την πρόθεση να προσβάλει τη διαθήκη και τη διανομή της περιουσίας, όταν έστειλε την εξώδικη διαμαρτυρία στους θείους του, έλαβε σχεδόν αμέσως και συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου 2017 την απόλυσή του από το εργοστάσιο. Μάλιστα για να ζήσει, καθώς δεν έχει άλλα έσοδα, κατέφυγε στον ΟΑΕΔ απ’ όπου εισπράττει επίδομα ανεργίας.

    Πλέον ο νεαρός, όπως και οι υπόλοιποι «αδικημένοι» απόγονοι του επιχειρηματία, προσανατολίζεται για τη διεκδίκηση της «νόμιμης μοίρας». Τι είναι αυτό; Πρόκειται για το μερίδιο που σύμφωνα με το νόμο δικαιούται αυτός που έχει αποκλειστεί από τη διαθήκη, χωρίς σημαντική αιτιολογία. Η νόμιμη μοίρα ισούται με το μισό του μεριδίου που λαμβάνει κάθε δικαιούχος για κληρονομιά χωρίς διαθήκη. Το μερίδιο του Αλέξανδρου Μπακατσέλου του νεότερου, δεδομένου ότι ο πατέρας του έχει αποποιηθεί λόγω πτώχευσης την κληρονομιά, υπολογίζεται σε 3,12% όλης της περιουσίας του παππού του, κινητής και ακίνητης.

    Το ερώτημα που πλανάται είναι γιατί ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος άλλαξε τη διαθήκη του, ως προς τα μερίδια προς τον δεύτερό του γιο Κωνσταντίνο, τα οποία περιορίζονται, όσο και προς τα τρία του εγγόνια, που εξαφανίζονται. Τι συνέβη στις 7 Νοεμβρίου 2014 στην οικογένεια και αυτό που ο ίδιος έγραψε στη διαθήκη του, στο πρώτο μέρος που έμεινε ίδιο, «δεν θα αδικήσω κανένα από τα παιδιά μου», δεν το τήρησε; Πάντως την περίοδο εκείνη ο επιχειρηματίας ζει μία από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της δραστηριότητάς του.

    Όντας ένας εκ των ιδιοκτητών των εφημερίδων «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» δέχεται δριμείες επιθέσεις για τη διαχείριση του συγκροτήματος, το οποίο είχαν εγκαταλείψει προ πολλού οι άλλοι δύο ιδιοκτήτες, ο «Πήγασος» και ο ΔΟΛ. Οι μεγάλες καθυστερήσεις στις καταβολές των μισθών και η ανοιχτή κόντρα με τους εργαζόμενους, τον οδηγεί στη φυγή του από το εκδοτικό επιχείρημα.

    Μπακατσέλος
    Ο αποβιώσας επιχειρηματίας Αλέξανδρος Μπακατσέλος

    Πριν έβλεπε έξω από το σπίτι του, όπως και έξω από το Μέγαρο Μουσικής στο οποίο ήταν πρόεδρος, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πανό. Στη θέση του, ως διαχειριστή του «Αγγελιοφόρου», τοποθετεί τον γιο του Βασίλη. Κι εδώ είναι η πηγή του ερωτήματος, καθώς από τη μία ο Βασίλης αποκληρώνεται, μαζί και τα παιδιά του από την ιδιόχειρη διαθήκη, ενώ από την άλλη καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά στον ταραχώδη «Αγγελιοφόρο». Μάλιστα ο απόκληρος γιος, οδηγείται στο κρατητήριο, όταν οι εργαζόμενοι υποβάλουν μήνυση ότι δεν τους κατέβαλε το δώρο Χριστουγέννων, στα τέλη Δεκεμβρίου 2004. Κι επίσης είναι αυτός που βάζει την ταφόπλακα στο εκδοτικό συγκρότημα δηλώνοντας σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 29 Οκτωβρίου 2015, παύση πληρωμών.

    Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξανδρος Μπακατσέλος είχε μεταφέρει σε ανθρώπους με τους οποίους συζητούσε την έντονη οργή του, επειδή «ο γιος μου οδηγήθηκε στη φυλακή». Η μαρτυρία αυτή όμως δεν συνάδει με τη συμπεριφορά του – όπως φαίνεται στη διαθήκη – απέναντι σ’ αυτόν τον γιο του, από τον οποίο έκοψε μέχρι και το μηνιαίο επίδομα των 3.000 ευρώ, ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο, όπως φαίνεται από την «προσθήκη» της διαθήκης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκάλυψη: O ΑΒ Βασιλόπουλος φτιάχνει… τράπεζα. Όλο το παρασκήνιο για το νέο σχέδιο των Ολλανδών της AHOLD

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θωμάς Λιακουνάκος: Άρχισε τα weekend με τη Νατάσα στη Μύκονο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιστολή Σαββίδη προς Alpha Bank για Mega: Θα δώσω 25 εκατ. ευρώ για κάλυψη υποχρεώσεων σε τράπεζες και εργαζόμενους



    ΣΧΟΛΙΑ