• First Top Stories

    Άρθρο του Α. Κεφαλά που θα προκαλέσει: Γιατί ο Σόϊμπλε έριξε παγωμένο νερό στις προσδοκίες του Α. Τσίπρα


    Δεν είναι τυχαίο και δεν είναι απροσδόκητο το γεγονός ότι, για μία ακόμη φορά, ο Σόϊμπλε  έριξε παγωμένο νερό στις προσδοκίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για το χρέος. Πράξη που τονίζει το μεγάλο ρίσκο που έχει πάρει η κυβέρνηση βάζοντας όλα της τα αυγά σ’ ένα καλάθι.  Αλλά, μάλλον δεν έχει άλλο!

    Πριν λίγες ημέρες (22/9) η στήλη αυτή υποστήριξε ότι η συζήτηση για το χρέος μπορεί να ξεκινήσει αλλά δεν θα καταλήξει. Επίσης, ότι το ΔΝΤ δεν θα δώσει νέο δάνειο—θα μείνει στο πρόγραμμα ως σύμβουλος. Οι εξελίξεις την επιβεβαιώνουν.

    Αντώνης Κεφαλἀς. Δημοσιογράφος
    Αντώνης Κεφαλἀς. Δημοσιογράφος

    Η περίληψη/εισαγωγή στην έκθεση του άρθρου 4 που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ ήταν σκληρή. Δεν είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι η δημοσιότητα. Το μήνυμα ήταν ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει.

    Ο Σόϊμπλε επανέλαβε την πάγια θέση του ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος. Και, επίσης κατά πάγια τακτική, τόνισε ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα. Πολλοί, μεταξύ των οποίων και η κυβέρνηση, προφασίζονται (ή ακόμη χειρότερα πιστεύουν) ότι υπάρχει σύγκρουση στόχων. Ούτε ο Σόϊμπλε ούτε το ESM ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για χρηματοδότηση από το ΔΝΤ. Πρώτον, δεν χρειάζονται τα χρήματα. Δεύτερον, ένα δάνειο από το ΔΝΤ έχει προτεραιότητα αποπληρωμής έναντι του δανείου από το ESM.

    O Σόϊμπλε απλά λέει ότι θέλει το ΔΝΤ ως σύμβουλο –να πιέζει και να ζητά. Είναι η φωνή της συνείδησης της Γερμανικής οικονομικής και πολιτικής ορθοδοξίας.

    Η κυβέρνηση επιμένει στο χρέος. Είναι σαφές ότι την ενδιαφέρει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι επικοινωνιακός: θα παρουσιάσει μία επιτυχία που καμία άλλη μνημονιακή κυβέρνηση δεν κατάφερε. Ο δεύτερος είναι πελατειακός: τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ελευθερώνουν πόρους για την κομματική πελατεία.

    Για αυτόν ακριβώς το λόγο, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν θα πάρουν το  πολυπόθητο έπαθλο. Διότι, με τη λογική αυτή, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα ζητάμε κι άλλα δάνεια—θα πάμε για 4ο μνημόνιο. Και οι δανειστές μας το γνωρίζουν πολύ καλά. Αν η κυβέρνηση το απεύχεται μία φορά, αυτοί το απεύχονται δέκα.

    Όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι, λέγει η λαϊκή θυμοσοφία. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το έχουν αποδείξει στο έπακρο. Θα το αποδείξουν –θα τους το αποδείξουν μάλλον—και με το χρέος.

    Υπάρχει, όμως, ένα ακόμη μήνυμα πίσω από τις εξελίξεις αυτές. Μία προειδοποιητική βολή προς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: οι δανειστές μας θεωρούν πως η χρησιμότητα γι’ αυτούς της σημερινής διακυβέρνησης έχει αρχίσει να ξεφτίζει.

    Προσδοκία; Κόφτης!  Την άνοιξη 2017.  Προσδοκία; Εκλογές! Το φθινόπωρο 2017

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/sto-ste-thema-ton-tileoptikon-adion-omos-oli-perimenoun-tis-apokalipsis-lazaratou/78480

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 



    ΣΧΟΛΙΑ