• First Top Stories

    Φαιδρά μαθήματα διεθνούς Δικαίου από την Άγκυρα: Όλη η αλήθεια (που δε λένε οι Τούρκοι)


    Φαίνεται πως από το διπλό μήνυμα φιλίας και καλής γειτονίας, αλλά και υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, που έστειλε από την ακριτική Ψέριμο στην Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η Άγκυρα κατάλαβε… άλλα αντ’ άλλων!

    Τι είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος; Τα εξής: «Από την ακριτική Ψέριμο στέλνουμε ένα διπλό μήνυμα στη γείτονα Τουρκία. Στέλνουμε το μήνυμα της ειλικρινούς φιλίας, της καλής γειτονίας, της συμπόρευσης σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Και την καλούμε, μέσω της Ελλάδας, να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό της δρόμο, όπως ταιριάζει στον λαό της και όπως ταιριάζει στη Δημοκρατία της. Ταυτοχρόνως, όμως, στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ για να υπερασπισθούμε, σεβόμενοι και εφαρμόζοντας το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο στο σύνολό τους. Ιδίως τη Συνθήκη της Λωζάννης, την κυριαρχία, τα σύνορα και, βεβαίως, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, που είναι ταυτοχρόνως -αφού η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- σύνορα, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Πρόκειται για μία δήλωση που, αν μη τι άλλο, δε θα τη χαρακτήριζε κανείς επιθετική προς την Τουρκία. Κι όμως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατηγορώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τον κ. Παυλόπουλο ότι… δε γνωρίζει το διεθνές Δίκαιο!

    «Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Έλληνας πρόεδρος Παυλόπουλος επιθυμεί να αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τη χώρα μας. Παρόλα αυτά, βλέπουμε με ανησυχία και έκπληξη ότι οι δηλώσεις του κρύβουν σοβαρή έλλειψη γνώσεων για τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας: «Η συνθήκη της Λωζάννης προβλέπει την αποστρατικοποίηση του Αιγαίου, κάτι που ορίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες της Τουρκίας…. Η αντίδρασή μας στην στρατιωτική δραστηριότητα της Ελλάδας στο Αιγαίο είναι θεμελιώδες δικαίωμα της χώρας μας εντός του διεθνούς δικαίου αλλά και χρέος μας για να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή».

    Βέβαια, αν κάποιος αγνοεί το διεθνές Δίκαιο, αυτός είναι προφανώς η Τουρκία. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι η Άγκυρα αγνοεί (ή αποσιωπά) πως η Συνθήκη των Παρισίων ορίζει ξεκάθαρα τα νησιά των Δωδεκανήσων που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία (Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελλόριζο) και επομένως “γκρίζες ζώνες” δεν υπάρχουν, αλλά και ότι η Συνθήκη της Λωζάννης προβλέπει μεν την αποστρατικοποίηση των νησιών, όμως η Ελλάδα μπορεί να έχει στρατιωτική παρουσία σε αυτά βάσει του δικαιώματος προληπτικής άμυνας που προβλέπεται στον Χάρτη του ΟΗΕ (άρθρο 51), και το οποίο δικαίωμα ενεργοποιείται λόγω της επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά και εξαιτίας της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο, ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι σήμερα.

    Επομένως, το να παραδίδει η Άγκυρα μαθήματα διεθνούς Δικαίου στην Ελλάδα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι τουλάχιστον φαιδρό…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Mητσοτάκης στο Bloomberg: Δεν ψηφίζουμε τα υπερβολικά μέτρα που έφερε η ανικανότητα Τσίπρα (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προκλητικό τουρκικό δημοσίευμα: Η Ψέριμος είναι δική μας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσίπρας εναντίον Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ