• First Top Stories

    Διαπραγμάτευση: Ώρα «μηδέν» – Το κείμενο-«καταπέλτης» των Θεσμών και η άμυνα της κυβέρνησης

    Ελλάδα


    Μέσα στην ημέρα αναμένεται να παραλάβει η ελληνική πλευρά το κείμενο των θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για την τελική συμφωνία.

    Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς μια τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μέχρι το τέλος του μήνα. Μέχρι στιγμής, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου που θα ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ενώ το Μαξίμου πιέζει για τη συγκεκριμενοποίηση και των μεσοπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων.

    Καυτή “πατάτα” τα εργασιακά

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο δεν κάνει ούτε βήμα πίσω από τις θέσεις του για τα εργασιακά και απαιτεί διευκρινίσεις για τις θέσεις της Αθήνας, ενώ πιθανή είναι μια συμφωνία για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2017.

    Μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα εάν δεν κοπεί το χρέος

    Έκκληση στη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές της χώρας να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τις επόμενες εβδομάδες ή σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί η καλύτερη ευκαιρία να μπει τέλος στην επταετή κρίση που μαστίζει την Ελλάδα απηύθυνε μέσω της Wall Street Journal ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα μια ημέρα μετά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι τυχόν αναβολή για τη λήψη της απόφασης θα θέσει σε κίνδυνο τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017 καθώς και ότι οι επόμενες εβδομάδες προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία για την Ευρωζώνη να αποδείξει ότι μπορεί να διορθώσει και όχι να αποφεύγει τα προβλήματά της.

    Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η άμεση ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στο πρώτο τρίμηνο του ’17. Με τις συνεδριάσεις της ΕΚΤ να είναι προγραμματισμένες:  η πρώτη για τις 11 Ιανουαρίου και η δεύτερη για τις 9 Μαρτίου.

    Το χρονοδιάγραμμα και οι ψηφοφορίες

    Κατά τα λοιπά, η θάλασσα νέων μέτρων, μεταφράζεται σε «βροχή» νομοθετικών πρωτοβουλιών οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, ενώ ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί τη Δευτέρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ξαφνικός ελιγμός Αχτσιόγλου για ομαδικές απολύσεις. Προτείνει plan B

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκάρει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel: Αναπόφευκτο ένα τέταρτο Μνημόνιο για την Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θάνος Πλεύρης: Τα πρώτα καλά νέα – Διακόπτεται σταδιακά η μηχανική υποστήριξη της αναπνοής

     



    ΣΧΟΛΙΑ