• First Top Stories

    Έλληνες τραπεζίτες εν δράσει: Κρίσιμα ραντεβού για επενδύσεις σε Λονδίνο, Παρίσι, Μιλάνο


    Στο Λονδίνο και στα events της JP Morgan και της Morgan Stanley που γίνονται εντός του Μαρτίου έχουν κλείσει τα μεγάλα ραντεβού οι Έλληνες τραπεζίτες, ελπίζοντας ότι ως τότε θα έχει κλείσει η εκκρεμότητα της αξιολόγησης και θα υπάρχει ευκαιρία «αντεπίθεσης».

    Η διοργάνωση της JP Morgan στις αρχές Μαρτίου για τις αναδυόμενες αγορές και το μεγάλο event της Morgan Stanley το διάστημα 21-23 Μαρτίου για european financials, αμφότερα στο Λονδίνο έχουν μεγάλη σημασία λόγω της συμμετοχής σημαντικών ονομάτων της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

    Οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών θα συμμετάσχουν και τις επόμενες ημέρες σε επενδυτικά event, την Πέμπτη στο Παρίσι σε εκδήλωση της Piraeus Securities για ελληνικές εταιρείες και την Παρασκευή στο Μιλάνο σε εκδήλωση της UBS για ιταλικές τράπεζες, στην οποία μετέχουν και ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Το ενδιαφέρον για τις εγχώριες τράπεζες είναι μεγάλο στο event της UBS και έχουν οριστεί πολλά ραντεβού κατά τα οποία το κύριο μενού είναι τα κόκκινα δάνεια, κάτι που αφορά και τις ιταλικές τράπεζες, αλλά ειδικά για την Ελλάδα με τον αστερίσκο και με πολλές ερωτήσεις, για την αξιολόγηση. Με το θέμα της αξιολόγησης σε εκκρεμότητα, η υπόλοιπη ατζέντα συζητείται αλλά δεν είναι δυνατή η επί της ουσίας αποτύπωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη.

    Στις επαφές με τους επενδυτές το τελευταίο διάστημα καταγράφεται κόπωση από το στόρυ του κλάδου που «δεν περπατάει» εξαιτίας της στασιμότητας στα μακροοικονομικά.

    Η συμμετοχή στο QE θα αποτελέσει τον καταλύτη για το επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά μακροπρόθεσμα μόνο η επαναφορά σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης θα στηρίξει τη στρατηγική του τραπεζικού κλάδου που έχει μπροστά του ένα κρίσιμο και δύσκολο έτος, εν όψει των ευρωπαϊκών stress tests του 2018.

    Οι τράπεζες θα κινηθούν στον ρυθμό των επόμενων stress tests ήδη από τον Σεπτέμβριο και στον «πυκνό» χρόνο που διανύει η ελληνική οικονομία, υπάρχει η ανησυχία ότι θα είναι δύσκολο για το σύστημα να πετύχει τις επιδόσεις που θα απορροφήσουν τους κραδασμούς. Προβληματισμός διατυπώνεται από πλευράς των επενδυτών και για τους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων, με κοινή εκτίμηση ότι είναι φιλόδοξοι και δύσκολο να επιτευχθούν.

    Η πρόοδος είναι δύσκολη και μάλιστα, σήμερα με την αβεβαιότητα που υπάρχει καταγράφεται αναστροφή των θετικών τάσεων τόσο σε καταθέσεις όσο και στη δημιουργία επισφαλειών, ενισχύοντας τους φόβους ότι εάν δεν κλείσει το συντομότερο η αξιολόγηση, θα κοστίσει ακριβά στις τράπεζες και την οικονομία. Από την αρχή του έτους υπάρχει άνοδος των νέων καθυστερήσεων, κατά 500 με 600 εκατ. ευρώ μετά από μια χρονιά σταθεροποίησης ή και μείωσης ενώ εκτιμάται σε άνω του 1 δισ. ευρώ η μείωση των καταθέσεων στο διάστημα αυτό, με αναστροφή της τάσης του προηγούμενου έτους.

    Οι καθυστερήσεις αφορούν επιχειρηματικά δάνεια που οφείλονται στην αβεβαιότητα αλλά και την προσδοκία ρύθμισης μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο οποίος παραμένει σε εκκρεμότητα. «Καμπανάκι» χτυπά και το φαινόμενο νέων καθυστερήσεων στα στεγαστικά δάνεια, επισημαίνουν οι τραπεζίτες, που αποτιμούν την εξέλιξη αυτή στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αγρότες: Παραλύει το κέντρο της Αθήνας – Απόβαση στην Πλατεία Βάθης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: The Wise Man: H. Κυριακίδης. Έχει εταιρία αξίας 90 εκατ. και ένα Volvo με χαλασμένες ταχύτητες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσουχτερό κρύο, παγετός και χιόνια – Σε ποιες περιοχές θα πέσει η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν



    ΣΧΟΛΙΑ