• First Top Stories

    Barclays: Η Μεγάλη Βρετανία στο κατώφλι της ύφεσης


    Η Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των τραπεζιτών της Barclays, αυτή την περίοδο παλεύει με τη συνεχώς αυξανόμενη αβεβαιότητα και βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια σε ύφεση μέχρι το τέλος του έτους. Στον πρόσφατο πίνακα διαγραμμάτων με τους οικονομικούς δείκτες για το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οικονομολόγοι Andrzej Szczepaniak και Fabrice Montagne, συζητούν για το μονοπάτι στο οποίο προχωράει η βρετανική οικονομία. Και είναι ένα επικίνδυνο και σκοτεινό μονοπάτι.

    Μία μόνο λέξη μπορεί να χαρακτηρίσει αυτή τη συζήτηση: ύφεση.

    H Barclays ισχυρίζεται ότι η χώρα θα βυθιστεί σε ύφεση μέχρι το τέλος του 2016 με την ανάπτυξη να μειώνεται κατά 0,1% χάρη στην άνευ προηγουμένου αστάθεια που έχει περικυκλώσει τη Μεγάλη Βρετανία μετά την ψήφο των πολιτών που στήριξαν την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του Ιουνίου (το περιβόητο Brexit).

    Αυτή η ψήφος υπέρ του Brexit προκάλεσε το κραχ της στερλίνας και έβαλε το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια κατάσταση στην οποία το μέλλον της χώρας, τόσο το οικονομικό όσο και το πολιτικό, δεν μπορεί να προβλεφθεί. Η αστάθεια αυτή έχει χτυπήσει αλύπητα την εμπιστοσύνη, έχει σταθεί τροχοπέδη στις επενδύσεις και έχει γενικότερα συμβάλλει στην αποδυνάμωση της οικονομίας.

    Η τράπεζα σημειώνει χαρακτηριστικά: “Περιμένουμε ότι αυτή η κλιμακωτή αβεβαιότητα θα επηρεάσει δυσμενώς την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών και θα οδηγήσει και τους μεν και τους δε σε λιγότερη κατανάλωση και σε μείωση των δαπανών, ειδικά μετά την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου”.

    Και η Barclays συνεχίζει λέγοντας ότι “Η προαναφερθείσα αβεβαιότητα θα ασκήσει έντονες πιέσεις στην βρετανική οικονομία και θα την οδηγήσει σε ύφεση στο δεύτερο μισό του 2016. Προβλέπουμε ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο -0,1q/q στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 και το 2017, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της συστολής στις πάγιες επενδύσεις, η οποία είχε ήδη δρομολογηθεί από την περίοδο πριν το δημοψήφισμα (Διάγραμμα 6). Πιστεύουμε ότι θα εμφανίζεται σε κάθε τρίμηνο του προβλεπόμενου ορίζοντα, καταλήγοντας σε ένα μέσο όρο -0,5% q/q κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του 2016 και του 2017”.

    Ουσιαστικά, τα πράγματα δείχνουν πολύ, πολύ άσχημα όμως για το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς εισέρχεται στην μετά-Brexit εποχή και η Barclays διαθέτει τα διαγράμματα που αποδεικνύουν αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα. Τα παρακάτω διαγράμματα είναι τα πιο κρίσιμα από αυτά που δημοσίευσε η τράπεζα.

    Το βρετανικό ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί πολύ πριν ακόμα ξεκαθαριστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Η ανάπτυξη του ΑΕΠ διαμορφώθηκε μόλις στο 0,4% το πρώτο τρίμηνο του ’16, από το 0,6% που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Και οι πρώτες εκτιμήσεις του δεύτερου τριμήνου του 2016 αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερες. Όπως δείχνει και το παρακάτω διάγραμμα, η Μεγάλη Βρετανία οδεύει σε ύφεση.

    1

    Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει καταβαραθρωθεί από την ημέρα του δημοψηφίσματος. Και όταν οι επιχειρήσεις χάνουν την εμπιστοσύνη τους τείνουν να καθυστερούν τα projects και να μειώνουν τις δαπάνες τους, κάτι που καταλήγει στην επιβράδυνση της οικονομίας.

    2

    Και από ό,τι φαίνεται, η Barclays προβλέπει ότι η κατάσταση για τις επιχειρήσεις θα χειροτερέψει εξαιτίας της αστάθειας που συνοδεύει το πραγματικό Brexit και η οποία θα παραμείνει.

    3

    Πτωτική τάση έχουν και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για το οικονομικό τους μέλλον.

    4

    Η καταναλωτική δύναμη πρόκειται να εκμηδενιστεί στην μετά-Brexit εποχή.

    5

    Ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να καταναλώνει τις αποταμιεύσεις του. Η κατανάλωση έχει αυξηθεί πολύ πιο γρήγορα από το εισόδημα και αφήνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς άδειους. Με λίγα λόγια, οι καμπάνες χτυπούν για το μέλλον της κατανάλωσης.

    6

    Η εμπιστοσύνη σε κάθε τομέα στη χώρα γενικότερα έχει μειωθεί. Τα νούμερα της οικονομίας είναι ανησυχητικά και τα νοικοκυριά δεν προβλέπεται να κάνουν μεγάλες αγορές αγαθών όπως σπίτια και αυτοκίνητα.

    7

    Αυτό το διάγραμμα δείχνει συνολικά το πόσο έχουν χειροτερέψει τα πράγματα.

    8

    Τα διαγράμματα από μόνα τους προκαλούν τρόμο. Καταναλωτές, επιχειρήσεις και πολιτικοί χάνουν την εμπιστοσύνη τους ραγδαία. Οι δαπάνες και η γενικότερη κατανάλωση θα σημειώσουν πτώση. Και οι καταθέσεις των πολιτών εξανεμίζονται. Τα νέα είναι τραγικά γενικά.

    Όπως όλα δείχνουν η ύφεση θα χτυπήσει την πόρτα της Γηραιάς Αλβιώνος πολύ σύντομα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/italia-den-ine-moni-evropaiki-chora-pou-antimetopizi-trapeziki-krisi/60529



    ΣΧΟΛΙΑ