• bloomberg

    Financial Times

    Τζέιν Φρέιζερ: Ποια είναι η γυναίκα που καταφέρε να καταλάβει το ανδροκρατούμενο οχυρό της Wall Street (αναλαμβάνοντας τα ηνία της Citi)

    • NewsRoom

    Η Τζέιν Φρέιζερ, νέα CEO της Citi


    Στα μεγάλα ατού της είναι οι ηγετικές ικανότητές της και η στρατηγική σκέψη της, καθώς και η αδυναμία της στις… φάρσες…

    Citigroup γίνεται η πρώτη μεγάλη τράπεζα της Wall Street που διορίζει γυναίκα στη θέση του CEO, ανακοινώνοντας την Πέμπτη ότι τον Μάικ Κόρμπατ θα διαδεχθεί η Τζέιν Φρέιζερ.

    Η Σκωτσέζα Τζέιν Φρέιζερ είχε διοριστεί πέρυσι πρόεδρος της Citi, γεγονός που πολλοί είχαν θεωρήσει ότι προετοίμαζε το έδαφος για να αναλάβει τελικά διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας. Μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως με βάση τον ισολογισμό της, ο οποίος ανέρχεται στα 2,2 τρισ. δολάρια.

    «Υπάρχουν πάντα πράγματα να κάνεις», δήλωσε ο 60χρονος Μάικ Κόρμπατ, ο οποίος θα παραδώσει τα ηνία της τράπεζας τον Φεβρουάριο, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως «η διάδοχός μου αναλαμβάνει να οδηγήσει τη Citi σε αυτήν την επόμενη φάση προόδου στη σωστή στιγμή».

    Ο διορισμός της κ. Φρέιζερ αποτελεί ορόσημο και για την ανδροκρατούμενη στα υψηλά κλιμάκια Wall Street. Σε ακρόαση στο Κογκρέσο πέρυσι, από τους επτά τραπεζίτες που ήταν παρόντες, συμπεριλαμβανομένου του κ. Κόρμπατ, κανείς δεν σήκωσε το χέρι του όταν ερωτήθηκαν αν ο πιθανός διάδοχός τους ήταν γυναίκα ή έγχρωμος.

    Ο κ. Κόρμπατ διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας για οκτώ χρόνια, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Βίκραμ Πάντιτ μετά την χρηματοπιστωτική κρίση.

    Η Citi, η οποία χρειάστηκε μία από τις μεγαλύτερες διασώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της κρίσης, κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Η τράπεζα υπέστη σοβαρό πλήγμα επειδή είχε περιορισμένες δραστηριότητες στο consumer banking σε μια εποχή που οι επενδυτές προτιμούσαν τη σταθερότητα του retail banking από τα ασταθή κέρδη των κεφαλαιαγορών και της επενδυτικής τραπεζικής. Τα ασυνεπή αποτελέσματα από τις μεγάλες δραστηριότητές της σε ξένες αγορές, όπως το Μεξικό, επηρέασαν και αυτά τις αποδόσεις της τράπεζας.

    Η σχετική υποαπόδοση της Citi, παρά το πολύ αναγνωρισμένο franchise που έχει διεθνώς, προσέλκυσε την προσοχή του ακτιβιστή επενδυτή ValueAct, ο οποίος και πήρε θέση 1,2 δισ. δολαρίων στα τέλη του 2017.

    Παρ’ όλα αυτά, τα καθαρά κέρδη της Citi υπερδιπλασιάστηκαν με τον Κόρμπατ στο πηδάλιό της, από 7 δισ. δολάρια το 2012 σε 20 δισ. δολάρια το 2019.

    Πρώην partner της McKinsey, η 53χρονη κ. Φρέιζερ είναι ήδη μία από τις ισχυρότερες γυναίκες στη Wall Street, έχοντας υπηρετήσει επί 16 έτη στη Citi και αναλαμβάνοντας από πέρυσι επικεφαλής της εμπορικής τράπεζας του ομίλου. Πριν από αυτό, είχε διατελέσει επικεφαλής των δραστηριοτήτων της Citi στη Λατινική Αμερική.

    Στα μεγάλα ατού της, σύμφωνα με τους συναδέλφους της, είναι οι ηγετικές ικανότητές της και η στρατηγική σκέψη της, καθώς και η αδυναμία της στις… φάρσες.

    «Αναμένουμε να δούμε μια ομαλή μετάβαση με τη νέα CEO… την άνοιξη και πιστεύω ότι διαθέτει τα προσόντα για να είναι η νέα διευθύνουσα σύμβουλος», σχολίασε ο Τζέραρντ Κάσιντι, αναλυτής της RBC.

    Copyright The Financial Times Limited 2020

    © 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ