• bloomberg

    Financial Times

    True Confidence: Το μεγάλο λάθος των Χούτι – Είχαν στόχο αμερικανική εταιρεία αλλά το πλοίο είχε μόλις περάσει σε ελληνικά χέρια

    • NewsRoom
    To True Confidence μετά την επίθεση των Χούθι (φωτ.: X/CENTCOM)

    To True Confidence μετά την επίθεση των Χούθι (φωτ.: X/CENTCOM)


    Mόλις λίγες ημέρες πριν είχε αλλάξει χέρια το ελληνόκτητο πλοίο True Confidence που χτυπήθηκε από τους Χούτι την Τετάρτη στον Κόλπο του Άντεν, με τραγικό απολογισμό τρεις νεκρούς ναυτικούς και τέσσερις τραυματίες.

    Σύμφωνα με τους Financial Times το πλοίο πουλήθηκε πρόσφατα από το αμερικανικό private equity Oaktree Capital και ανήκει πλέον στην True Confidence SA, νηολογημένη στη Λιβερία, ενώ διαχειρίστρια είναι η Third January Maritime, με έδρα στο λιμάνι του Πειραιά. Ωστόσο, η Oaktree, εξακολουθεί να είναι καταχωρημένη σε πολλές ναυτιλιακές βάσεις δεδομένων ως ιδιοκτήτρια του πλοίου.

    Αν και οι Χούτι έχουν επιτεθεί σε περισσότερα από 40 πλοία από την έναρξη της εκστρατείας τους τον Νοέμβριο, μέχρι πριν το συμβάν δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί ναυτικών. Η πιο σοβαρή προηγούμενη επίθεση ήταν στις 19 Φεβρουαρίου και οδήγησε στη βύθιση του πλοίου μεταφοράς ξηρού φορτίου Rubymar. Το πλήρωμά του εγκατέλειψε το πλοίο με ασφάλεια.

    Η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (Centcom) έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι ένας βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύτηκε κατά του πλοίου στις 11.30 τοπική ώρα.

    «Ο πύραυλος έπληξε το πλοίο και το πλήρωμα αναφέρει τρεις θανάτους, τουλάχιστον τέσσερις τραυματισμούς, εκ των οποίων οι τρεις είναι σε κρίσιμη κατάσταση και σημαντικές υλικές ζημιές», ανέφερε.

    Ο επίσημος εκπρόσωπος των Χούτι, Yahya Sare’e, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αποκαλώντας το True Confidence «αμερικανικό πλοίο».

    Παράλληλα επανέλαβε ότι η ομάδα του έχει την υποστήριξη του Ιράν και ότι ενεργεί προς υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα.

    Καταδίκη από ΗΠΑ

    Οι ΗΠΑ καταδίκασαν την επίθεση στο True Confidence και προέτρεψαν άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο και να συμμετάσχουν με την Ουάσιγκτον στην προσπάθεια να τερματιστούν οι συνεχιζόμενες επιθέσεις.

    «Αυτές οι απερίσκεπτες επιθέσεις από τους Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν όχι μόνο έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά έχουν επίσης αφαιρέσει τις ζωές ναυτικών που απλώς κάνουν τη δουλειά τους», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

    «Καταδικάζουμε τους Χούτι για αυτές τις επιθέσεις και θα καλέσουμε τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κάνουν το ίδιο και να συμμετάσχουν μαζί μας για να σταματήσουμε αυτές τις φρικτές επιθέσεις», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με δήλωση των διαχειριστών του πλοίου, στο πλήρωμα του περιλαμβάνονταν 15 Φιλιππινέζοι, τέσσερις Βιετναμέζοι και ένας Ινδός. Υπήρχαν επίσης τρεις φύλακες — δύο από την Σρι Λάνκα και ένας από το Νεπάλ.

    Μια φωτογραφία του πλοίου που δημοσιεύτηκε από την Centcom έδειξε ότι ο πύραυλος είχε προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο τμήμα που βρίσκονται οι καμπίνες του πληρώματος.

    Το πλοίο, το οποίο μετέφερε φορτίο προϊόντων χάλυβα και φορτηγά από το κινεζικό λιμάνι Lianyungang στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και στην Άκαμπα στην Ιορδανία, έφερε τη σημαία των Μπαρμπάντος.

    Λανθασμένες πληροφορίες

    Οι Χούτι εξαπέλυσαν επιθέσεις σε πλοία που θεωρούν ότι είναι ισραηλινά, βρετανικά ή αμερικανικά. Πολλές από τις επιθέσεις έχουν γίνει με βάση εσφαλμένες πληροφορίες σε ναυτιλιακούς ιστότοπους.

    Η δήλωση της Third January ανέφερε ότι το πλοίο «παρασύρεται, με τη φωτιά να συνεχίζεται».

    Η επίθεση φαίνεται πιθανό να είχε στόχο την προηγούμενη ιδιοκτήτρια του πλοίου, την Oaktree, μια από τις αμερικανικές εταιρείες private equity που είναι πιο ενεργές στις ναυτιλιακές επενδύσεις. Πηγή που επικαλούνται οι Financial Times υποστήριξε ότι το πλοίο άλλαξε χέρια και δόθηκε σε νέους ιδιοκτήτες μόλις στις 27 Φεβρουαρίου.

    Η δήλωση των διαχειριστών ανέφερε ότι «δεν υπάρχει στην παρούσα φάση καμία σύνδεση με αμερικανική οντότητα».

    Ο Μάρτιν Κέλι, ανώτερος αναλυτής της Μέσης Ανατολής στο EOS Risk Group, είπε ότι οι Χούτι χρησιμοποίησαν «έναν αριθμό ανοιχτών πηγών» για να εξακριβώσουν εάν ένα πλοίο είναι συνδεδεμένο με χώρες ή οντότητες που θεωρούν νόμιμους στόχους.

    «Συχνά χρησιμοποιούνται στοιχεία που περιλαμβάνονται σε πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα όπως το Marine Traffic, οι οποίες μπορεί να μην έχουν ενημερωθεί με τις πρόσφατες λεπτομέρειες της ιδιοκτησίας κάθε πλοίου, οδηγώντας σε επιθέσεις σε πλοία μη συνδεδεμένα με τις χώρες που είναι στο στόχαστρο», εξήγησε ο Κέλι. «Αυτό μπορεί να συνέβη με το True Confidence».

    Πέντε πυραύλους σε δύο ημέρες

    Οι Χούτι ξεκίνησαν μια σειρά επιθέσεων σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν τον Νοέμβριο, μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

    Η Centcom είπε ότι ο πύραυλος που έπληξε το True Confidence ήταν ο πέμπτος που εκτόξευσαν οι Χούτι τις τελευταίες δύο ημέρες. Ένας άλλος χτύπησε το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC Sky II τη Δευτέρα, ενώ το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Carney κατέρριψε έναν ακόμη. Δεν ανέφερε τι συνέβη με τους άλλους δύο.

    «Αυτές οι απερίσκεπτες επιθέσεις από τους Χούτι έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο και έχουν αφαιρέσει τις ζωές ναυτικών», δήλωσε η Centcom.

    Ο Αρσένιο Ντομίνγκες, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), ναυτιλιακού βραχίονα των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτήρισε τις «φρικτές αναφορές» για τα θύματα «βαθιά θλιβερές».

    «Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου και όλης της οικογένειας του ΙΜΟ στις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους και οι σκέψεις μας είναι με αυτούς που τραυματίστηκαν», είπε σε δήλωσή του. «Οι αθώοι ναυτικοί δεν πρέπει ποτέ να γίνονται παράπλευρα θύματα».


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ