• bloomberg

    Financial Times

    Πώς να παζαρέψετε την τιμή ενός σπιτιού

    • Financial Times
    obama house 20


    Η εξασφάλιση μιας πολύ χαμηλότερης τιμής για ένα ακίνητο δεν είναι μόνο για τους υπερ-πλούσιους που θέλουν να εκμεταλλευτούν μια προβληματική αγορά. Αν και η πώληση μίας τεράστιας έπαυλης δεν μπορεί να συγκριθεί με τις συνήθεις αγοραπωλησίες (η αγορά υπερπολυτελών κατοικιών είναι σαν την αγορά καλών τεχνών, η οποία τροφοδοτείται περισσότερο από τον «ντόρο» παρά από τα θεμελιώδη μεγέθη, λέει ο Henry Pryor, ένας μεσίτης με έδρα το Λονδίνο), υπάρχουν αρχές που ισχύουν και στις δύο περιπτώσεις.

    «Δεν έχω δει ποτέ άλλη περίοδο που να υπήρχε τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ των αρχικών τιμών, των τελικών τιμών και των τιμών που καταβάλλονται», λέει ο Roarie Scarisbrick της Property Vision. Για όποιον θέλει να αγοράσει ένα σπίτι, οι Financial Times ζήτησαν από αγοραστές ακινήτων συμβουλές σχετικά με το πώς μπορείτε να μειώσετε την τιμή πώλησης ενός ακινήτου.

    1. Να είστε προετοιμασμένοι

    Εάν είστε σε θέση να δείξετε ότι μπορείτε να καταβάλετε γρήγορα τα μετρητά, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνει αποδεκτή η προσφορά σας. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι αγοραστές είναι να περιμένουν μέχρι να βρουν το σπίτι των ονείρων τους για να προετοιμαστούν οικονομικά, λέει ο Scarisbrick.

    «Πριν ξεκινήσετε την αναζήτησή σας, πρέπει να έχετε προσλάβει έναν δικηγόρο, να έχετε συμβουλευτεί φοροτεχνικό, να έχετε αποφασίσει πώς θα το αγοράσετε, από πού θα προέρχονται τα χρήματα, ποιος θα βάλει την υποθήκη και πόσο χρόνο θα πάρει – δηλαδή να έχει προηγηθεί μια ειλικρινής συνομιλία με την τράπεζα ή με τον σύμβουλο του στεγαστικού δανείου σας», λέει.

    2. Ερευνήστε τον πωλητή

    «Σε αυτήν την αγορά, όπως σε όλες, ο πωλητής θα έχει κάποιο πρόβλημα – η δουλειά σου είναι να μάθεις ποιο είναι», λέει ο Pryor. Ο μεσίτης – ο οποίος εργάζεται για τον πωλητή, στο κάτω-κάτω της γραφής – μπορεί να είναι απρόθυμος να το αποκαλύψει, οπότε να είστε έτοιμοι να τους ανακρίνετε. Προτιμήστε ανοικτού τύπου ερωτήσεις και όχι κλειστού, λέει: Μη ρωτάτε γιατί πωλούν οι ιδιοκτήτες. Ρωτήστε αν παίρνουν διαζύγιο.

    Σε μια επίσκεψη, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αφού κοιτάξει στον διάδρομο για λογαριασμούς με κόκκινη ένδειξη (μία χρήσιμη ένδειξη για την οικονομική κατάσταση), ο Pryor πηγαίνει κατευθείαν στην κύρια κρεβατοκάμαρα. «Ανοίξτε τα ντουλάπια: τα ρούχα του εξακολουθούν να κρέμονται εκεί; Υπάρχουν δύο οδοντόβουρτσες στο μπάνιο;».

    3. Να έχετε τεντωμένες τις κεραίες σας

    Τα καλύτερα σε αξία ακίνητα μπορεί να μη βγουν ποτέ στην αγορά, με τους μεσίτες να τα παραδίδουν συχνά σε ευνοούμενους πελάτες, επομένως κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να κερδίσετε τη συμπάθειά τους. Οι μεσίτες που δεν σας δείχνουν ένα σπίτι μπορεί να είναι μια πιο χρήσιμη πηγή πληροφοριών από εκείνους που το κάνουν, λέει ο Pryor.

    «Για κάθε σπίτι στην αγορά, θα υπάρχουν δύο μεσίτες που προσπάθησαν να πάρουν τη δουλειά και απέτυχαν», λέει. Είτε από κακεντρέχεια είτε με καλή πίστη, θα μπορούσαν να σας δώσουν μια κρίσιμη πληροφορία: ίσως η προσφορά τους να απορρίφθηκε επειδή κοστολόγησαν το σπίτι πολύ χαμηλά (υποδηλώνοντας ότι η τρέχουσα ζητούμενη τιμή είναι φουσκωμένη).

    Η καλύτερη πηγή για πληροφορίες, ωστόσο, είναι το δίκτυο των γονέων, λέει ο Scarisbrick. Εάν είστε αρκετά τυχεροί και το παιδί σας πάει σε κάποιο σχολείο της περιοχής -ή γνωρίζετε κάποιον που έχει παιδί στο σχολείο-, εκμεταλλευτείτε το. «Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να μαζέψετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε από την πόρτα του σχολείου», λέει.

    4. Τι λείπει;

    Οι μεγαλύτερες ευκαιρίες στις καλές περιοχές του Λονδίνου μπορούν να βρεθούν σε σπίτια που βρίσκονται σε εξαιρετική τοποθεσία, αλλά κάτι τους λείπει, λέει ο Guy Harrington, ο οποίος διαχειρίζεται ένα fund 100 εκατομμυρίων λιρών που δανείζει σε εταιρείες ανάπτυξης και αγοραστές υψηλής αξίας. Ένα σπίτι στο Mayfair χωρίς κήπο, λέει, ή ένα διαμέρισμα τρίτου ορόφου στο Kensington χωρίς ανελκυστήρα. Ο Harrington μόλις εξασφάλισε για τον εαυτό του ένα επιπλωμένο διαμέρισμα τρίτου ορόφου στο Kensington με έκπτωση 25%.

    5. Αναζητήστε προηγούμενες προσφορές

    Εάν ο μεσίτης λέει ότι μια προηγούμενη προσφορά απορρίφθηκε, ελέγξτε πόσο καλή ήταν: ήταν σε μετρητά, υπήρχε επαρκής χρηματοδότηση; Έπρεπε ο αγοραστής να πουλήσει πρώτα κάποιο άλλο σπίτι; Μάθετε και ποιες πληροφορίες τιμών να αγνοείτε.

    «Όταν ένας μεσίτης αρχίζει να σας μιλάει για την τιμή ανά τετραγωνικό, ξέρετε ότι τον έχετε στο χέρι», λέει ο Pryor. Τα στοιχεία αυτά είναι πιθανόν να μην είναι ενημερωμένα εδώ και μήνες. Εκτός αυτού, πώς κοστολογείτε τη θέα από το παράθυρο της κουζίνας ή το γεγονός ότι το σπίτι είναι κοντά στα πεθερικά σας; «Δεν υπάρχουν απόλυτες αξίες: όλοι πωλούν για κάποιο λόγο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζες: Για τη σημαντικότερη θέση της Ευρώπης υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ο Τσακαλώτος ρίχνει τώρα τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για το υψηλό επιτόκιο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Θεσσαλoνίκη: Πτώση στις διανυκτερεύσεις το 2018


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ