• bloomberg

    Financial Times

    Κορονοϊός: Οικονομικός όλεθρος – Άδειοι δρόμοι, άδεια εστιατόρια, άδεια τα πάντα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • των Valentina Romei και John Burn-Murdoch


    Εστιατόρια, κινηματογράφοι και καταστήματα σε όλο τον κόσμο έχουν αδειάσει, ενώ οι πτήσεις, η κίνηση στους δρόμους και η χρήση ενέργειας έχουν μειωθεί δραματικά, σύμφωνα με ανάλυση των FT που δίνει μια πρόγευση για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία.

    Μία ομάδα πρώην επικεφαλής οικονομολόγων του ΔΝΤ προειδοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η ύφεση είναι ήδη εδώ. Ωστόσο, αν και η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται απότομα, πολλά επίσημα στοιχεία είναι ήδη παρωχημένα πριν ακόμη δημοσιευθούν, δεδομένου του χρόνου που χρειάζονται για να ελεγχθούν.

    Για να αντισταθμίσουν την έλλειψη επίσημων στοιχείων, οι FT κατάρτισαν ένα σύνολο εναλλακτικών, υψηλής συχνότητας δεικτών οικονομικής δραστηριότητας για διάφορους τομείς, οι οποίοι παρέχουν μια πρώτη ένδειξη του τι πρέπει να περιμένουμε όταν θα αρχίσουν να δίδονται στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία τις προσεχείς εβδομάδες.

    Δείχνουν ότι η κυκλοφορία των οχημάτων έχει μειωθεί τουλάχιστον στο μισό σε πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, ο κόσμος έχει σταματήσει να πηγαίνει σε εστιατόρια και τα έσοδα των κινηματογράφων έχουν καταρρεύσει. Οι επιπτώσεις άρχισαν να γίνονται αισθητές πριν ακόμη επιβληθούν πανεθνικά lockdowns στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

    Δραστηριότητες αναψυχής

    «Τώρα που οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις παίρνουν μέτρα για τον ιό στην Ευρώπη, οι κλάδοι του λιανεμπορίου και της φιλοξενίας βλέπουν τη ζήτηση να μειώνεται κατακόρυφα, έχοντας κλείσει σε πολλές χώρες», λέει η Τζοάνα Κόνινγκς, οικονομολόγος στην ολλανδική τράπεζα ING. Και προσθέτει ότι μετά τις απώλειες που είχαν και το κόστος των ακυρώσεων και των επιστροφών χρημάτων, θα είναι δύσκολο για τον κλάδο να καλύψει το χαμένο έδαφος όταν αρχίσει να ανακάμπτει.

    Στα εστιατόρια έχει σταματήσει κάθε κίνηση, σύμφωνα με στοιχεία της OpenTable, της online υπηρεσίας κρατήσεων με έδρα το Σαν Φρανσίσκο η οποία καταγράφει σχεδόν καθολική στάση στις κρατήσεις σε όλες τις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πελάτες είχαν αρχίσει να αποφεύγουν τα εστιατόρια ακόμα και πριν τεθούν σε εφαρμογή τα περιοριστικά μέτρα.

    Οι λιανικές πωλήσεις ακολουθούν και αυτές παρόμοιο μοτίβο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών για τον κλάδο της λιανικής, Springboard.

    Ταξίδια

    Οι ημερήσιες πτήσεις παγκοσμίως μειώθηκαν αριθμητικά πάνω από 20% κατά τη διάρκεια του επταήμερου μέχρι τις 21 Μαρτίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24. Γεγονός που αντικατοπτρίζει την κατάρρευση των ταξιδιών και του τουρισμού ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

    Με την αύξηση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλες τις μεγάλες οικονομίες, τα ταξίδια και ο τουρισμός «δίνουν αγώνα για να επιβιώσουν», λέει η Γκλόρια Γκεβάρα, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού. Πολλές τουριστικές οικονομίες βλέπουν πλέον να απειλείται ήδη η ίδια τους η ύπαρξη, ανέφερε.

    Η κυκλοφορία στους δρόμους έχει επίσης μειωθεί στις περισσότερες μεγάλες πόλεις, σύμφωνα με έναν δείκτη για την κίνηση στους δρόμους της εταιρείας δορυφορικής πλοήγησης Tom Tom. Ο δείκτης μετρά τον χρόνο που περνούν στην κίνηση οι χρήστες των υπηρεσιών της. Η κίνηση σε Ρώμη, Παρίσι και Νέα Υόρκη τις ώρες αιχμής είναι σημαντικά χαμηλότερη απ’ ό,τι συνήθως.

    Εν τω μεταξύ, η ζωή στην Κίνα δείχνει ελάχιστα σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα. Η μέγιστη κίνηση τις ώρες αιχμής στην Ουχάν και στο Πεκίνο εξακολουθεί να είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με την περίοδο πριν από την επιδημία.

    Κατανάλωση ενέργειας

    Η κατανάλωση ενέργειας, ένας ευρύς δείκτης για την οικονομική δραστηριότητα, έχει μειωθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, το οποίο αντιπροσωπεύει 43 διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε 36 χώρες σε όλη την Ευρώπη.

    Στην Ευρώπη, η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας πρωτοέγινε αισθητή στη βόρεια Ιταλία, καθώς στις 18 Μαρτίου ήταν μειωμένη κατά 15% σε σύγκριση με την ίδια ημέρα της εβδομάδας στα μέσα Φεβρουαρίου.

    Στην Κίνα, η κατάσταση έχει βελτιωθεί κάπως σε σχέση με την εικόνα που επικρατούσε στο peak της κρίσης, αλλά η κατανάλωση άνθρακα στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθεί να είναι 30% χαμηλότερη απ’ ό,τι στις αρχές του έτους.

    Ο Peter Osbaldstone, διευθυντής αναλύσεων στην εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie, υποστηρίζει μάλιστα ότι «αναμένονται και περαιτέρω μειώσεις της ζήτησης [σε όλο τον κόσμο] καθώς επεκτείνονται τα lockdown».

    Copyright The Financial Times Limited 2020

    © 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ