• ESG Today

    ΤΙΤΑΝ: Επένδυση 35 εκατ. ευρώ για διάθεση τσιμέντου με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα στις ΗΠΑ

    • ESG Team
    ΤΙΤΑΝ

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ


    Στην περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικότητας των υφιστάμενων εγκαταστάσεών του στην αγορά των ΗΠΑ, επενδύοντας 35 εκατ. ευρώ προχωρεί ο όμιλος ΤΙΤΑΝ. Η επένδυση θα γίνει στο σταθμό εισαγωγής τσιμέντου και συναφών προϊόντων στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια.

    Με την επένδυση αυτή θα αναβαθμιστεί η εισαγωγική δυναμικότητα του ομίλου στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί και η δυνατότητα διάθεσης τσιμέντου και συναφών προϊόντων με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα στη χώρα.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η νέα επένδυση στη Βιρτζίνια αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 και προβλέπει την επέκταση του σταθμού εισαγωγής με νέες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις χωρητικότητας 70.000 τόνων κι επέκταση της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης των εγκαταστάσεων με πολλαπλά σημεία φόρτωσης. Με την ολοκλήρωση του έργου η δυναμικότητα αποθήκευσης του σταθμού εισαγωγής θα ξεπεράσει τις 100.000 τόνους συνολικά, με δυνατότητα εισαγωγής, αποθήκευσης και διανομής διαφορετικών προϊόντων, καθώς και πρώτων υλών που έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά, όπως είναι η ιπτάμενη τέφρα, η σκωρία και τα αδρανή υλικά.

     Σημειωτέον ότι πρόσφατα ο όμιλος ολοκλήρωσε άλλη μια συναφή επένδυση, ύψους άνω των 33 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή αποθηκευτικών εγκαταστάσεων δυναμικότητας 70.000 τόνων στον σταθμό εισαγωγής του ομίλου στη Φλόριντα.

    Στόχος, η περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικότητας των εγκαταστάσεων στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου στις ΗΠΑ προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους άνω των 238 εκατ. ευρώ (250 εκατ. δολάρια) για την τριετία 2021-2023. Στόχος του είναι να επιτρέψει στην ΤΙΤΑΝ να επωφεληθεί από την αναμενόμενη άνοδο της αγοράς στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια. Οπως ανέφερε η διοίκηση στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τα οικονομικά αποτελέσματα του φετινού πρώτου τριμήνου, «η αγορά των ΗΠΑ εξακολουθεί να καταγράφει σημαντική άνοδο, με τις πωλήσεις τσιμέντου να σημειώνουν μεγάλη αύξηση και τη ζήτηση να υπερκαλύπτει ήδη την εγχώρια παραγωγή. Η ζήτηση για κατασκευές κατοικιών παραμένει υψηλή, ενώ υπήρξε ανάκαμψη στον τομέα των εμπορικών ακινήτων». Οσον αφορά τις προοπτικές της αγοράς των ΗΠΑ, σημειώνεται ότι ο τομέας των κατασκευών διατηρεί την ισχυρή δυναμική του παρά τις μακροοικονομικές αβεβαιότητες. Παράλληλα, ο κλάδος των έργων υποδομής αναμένεται να ενισχύσει σταθερά τη ζήτηση από το 2023 κι έπειτα, καθώς θα αρχίσει πλέον να γίνεται αισθητή η τόνωση από τις μείζονος κλίμακας επενδύσεις σε υποδομές στις ΗΠΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ