• ESG Today

    Θερμοκήπια Θράκης: Μία πράσινη πιστοποιημένη επένδυση

    • NewsRoom

    Τα Θερμοκήπια Θράκης είναι τα μοναδικά διεθνώς πιστοποιημένα θερμοκήπια λαχανικών, που χρησιμοποιούν τη γεωθερμία για να καλύψουν το 100% των αναγκών τους σε θέρμανση.

    Με την υδροπονία ως μία από τις πιο σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας και τη γεωθερμία ως την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που καλύπτει 100% τις ανάγκες των θερμοκηπίων σε θέρμανση, τα Θερμοκήπια Θράκης είναι μια πράσινη, χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος, επένδυση.

    Οι περιβαλλοντικές δηλώσεις προϊόντος Environmental Product Declaration (EPD) που προέκυψαν μέσω του υπολογισμού του κύκλου ζωής τους (Life Cycle Analysis, LCA) επαληθεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν από ανεξάρτητο διαπιστευμένο επαληθευτή και αναρτήθηκαν στην ευρέως διαδεδομένη Πλατφόρμα International EPD® System.

    Επίσης, με την πιστοποίηση της EMI-CERT για το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, αποδεικνύεται εμπράκτως ότι τα προϊόντα μας έχουν σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα καλλιέργειας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Για δεύτερη φορά το 2022 η εταιρεία πιστοποιήθηκε από την EMICERT, διαπιστευμένο ελληνικό φορέα πιστοποίησης εκπομπών θερμοκηπίου, ότι πληροί τις προϋποθέσεις του προτύπου ISO 14064-1:2018 για τον ποσοτικό προσδιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) του προϊόντος.

    Τα Θερμοκήπια Θράκης έχουν πιστοποιηθεί για τη λειτουργία τους βάσει του προτύπου GLOBAL G.A.P. ως προς τις Ορθές Γεωργικές Πρακτικές (Good Agricultural Practices) που ακολουθούνται, μέσω της εφαρμογής ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης καλλιεργειών.

    Οι Ορθές Γεωργικές Πρακτικές δεν αφορούν μόνο τα παραγόμενα προϊόντα, αλλά και τους εργαζομένους, μέσω της πιστοποίησης Global GAP/GRASP. Προτεραιότητα είναι η υγεία, η ασφάλεια και η ευημερία όλων των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα η εταιρεία αποτελεί ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας που συνυπάρχει.

    Ο διαρκής στόχος των Θερμοκηπίων Θράκης είναι η διατήρηση της εμπιστοσύνης του αγοραστικού κοινού ως προς την ασφάλεια των προϊόντων, η ελαχιστοποίηση των αγροχημικών, η βελτίωση της χρήσης φυσικών πόρων και η εξασφάλιση της μόνιμης ευημερίας και ασφαλούς εργασίας όλου του προσωπικού της.

    H εταιρεία επενδύει στην κατάλληλη περιβαλλοντική εκπαίδευση του προσωπικού με προγράμματα μείωσης της ρύπανσης του περιβάλλοντος, μείωσης σπατάλης τροφίμων, ενέργειες που στοχεύουν στην ορθολογική χρήση της ενέργειας και των υδάτινων πόρων και τέλος προσαρμόζει κατάλληλα τους στόχους σύμφωνα με τις προκλήσεις της εποχής.

    Εφαρμόζονται μέτρα για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των αποβλήτων τους (Thrace GroupIn the Loop), αλλά και τη διασφάλιση της καλύτερης δυνατής μεθόδου διάθεσης αυτών που δεν μπορούν να ανακτηθούν.

    Τέλος, στις παραπάνω πιστοποιήσεις, προστίθενται η πιστοποίηση IFS για την ασφάλεια και ποιότητα των προϊόντων που παράγονται (για την παραγωγή, συσκευασία και διάθεση ντομάτας και αγγουριού θερμοκηπίου), καθώς και η πιστοποίηση AGRO 2.1/2.2/2.3/2008 Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη γεωργική παραγωγή (για τις καλλιέργειες ντομάτας και αγγουριού θερμοκηπίου) από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.