• ESG Today

    Thrace Group: Καινοτομία και δυναμική ανάπτυξη με έμφαση στη βιωσιμότητα

    • NewsRoom

    Με βασικό άξονα την ολιστική βιώσιμη ανάπτυξή του μακροπρόθεσμα ο όμιλος Πλαστικά Θράκης επιτυγχάνει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και μπορεί να υποστηρίξει ένα εκτενές επενδυτικό πρόγραμμα, που θα ξεπεράσει για την περίοδο 2020-2022 τα €100 εκατ.

    Συνεχώς εξελίσσεται με όχημα την καινοτομία και παράλληλα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα περιβάλλοντος και κοινωνικής συνεισφοράς. Η στρατηγική για συνεχή ανάπτυξη με ταυτόχρονη προσήλωση στη βιωσιμότητα, θέτουν τις βάσεις για τη μελλοντική προοπτική του ομίλου, που κινείται δυναμικά στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται και μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις και να αξιοποιήσει τις μεγάλες ευκαιρίες.

    Ο Όμιλος επενδύει με συνέπεια σε στρατηγικούς τομείς που οδηγούν σε μία συνεχή ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής του, στη βελτίωση του προϊοντικού μίγματος, αλλά και στην επιτάχυνση της εξαιρετικής πορείας που έχει ήδη αναπτύξει με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε επίπεδο ανακύκλωσης και μείωσης παραγωγικών αποβλήτων (waste).

    Η πρόσφατη δημοσίευση του απολογισμού βιώσιμης ανάπτυξης για 4η συνεχή χρονιά αποδεικνύει εμπράκτως τη διαχρονική δέσμευση και προσήλωση του Ομίλου Πλαστικά Θράκης στους στόχους ESG, καθώς και την ουσιαστική συμβολή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και των δράσεων του σε ένα βιώσιμο μέλλον.

    Ο κύκλος εργασιών φέτος στο εννεάμηνο διαμορφώθηκε στα 316,06 εκατομμύρια ευρώ από 254,35 εκατομμύρια το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Η αύξηση των οικονομικών επιδόσεων των Πλαστικών Θράκης συνοδεύεται και από αντίστοιχη άνοδο των όγκων πώλησης και δεν αποτελεί απλή αντανάκλαση του πληθωρισμού.

    Η άμεση σύγκριση του 9μήνου 2022 με το 9μηνο του 2019 – με τα προ πανδημίας επίπεδα δηλαδή – παρουσιάζει σημαντική αύξηση της προ φόρων κερδοφορίας για το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο της τάξεως του 89,4 %.

    Η θετική εξέλιξη του Ομίλου είναι αποτέλεσμα μία πορείας η οποία συνοδεύεται από υψηλές επενδύσεις στην κατάλληλη κατεύθυνση.

    Πλαστικά Θράκης: Ανάπτυξη με έμφαση στη βιωσιμότητα

    Ανάπτυξη βιώσιμων προϊόντων και μείωση αποβλήτων

    Προτεραιότητα για τον Όμιλο παραμένει η συνεχής επένδυση στην Έρευνα και Καινοτομία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο στάδιο του σχεδιασμού. Στόχος είναι η ανάπτυξη βιώσιμων προϊόντων, πλήρως εναρμονισμένων με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά, εντός του πλαισίου της κυκλικής οικονομίας, επιτυγχάνοντας θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο και συμβολή στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

    Παράλληλα, οι ενέργειες στο πλαίσιο της στρατηγικής βιωσιμότητας, έχουν επιφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα, συνεισφέροντας στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου.

    Ειδικότερα, στόχος του ομίλου είναι το χαμηλό περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, αλλά και η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης των παραγόμενων προϊόντων, την ανακυκλωσιμότητά τους, και τη χρήση ανακυκλωμένου υλικού σε ποσοστό έως και 100%. Η έμφαση στην κυκλικότητα των προϊόντων αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Ομίλου, και ενίσχυσε σημαντικά τα αποτελέσματα του έτους 2021 σε επίπεδο χρήσης δευτερογενούς πρώτης ύλης, επιτυγχάνοντας παράλληλη μείωση στην παραγωγή αποβλήτων.

    Πλαστικά Θράκης: Ανάπτυξη με έμφαση στη βιωσιμότητα

    Επιπλέον, στον τομέα του περιβάλλοντος, ο Όμιλος υλοποίησε ένα εκτενές επενδυτικό πλάνο για την ενίσχυση της δυναμικής του σε επίπεδο ανακύκλωσης, μέσα από σειρά δράσεων και ενεργειών, επιτυγχάνοντας υψηλές επιδόσεις σε δύο βασικούς τομείς στρατηγικής προτεραιότητας, στην ανακύκλωση και στη μείωση παραγωγικών υπολειμμάτων (waste). Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του 2021 ανακυκλώθηκαν 11,443 τόνοι πλαστικών, αυξημένοι κατά 69% συγκριτικά με το 2020, παράλληλα ο τομέας περιορισμού παραγωγικών αποβλήτων (waste) κατέγραψε μείωση ύψους 29% συγκριτικά με το 2020.

    Η κυκλική οικονομία στην πράξη

    Μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Ομίλου είναι η περιβαλλοντικά στοχευμένη πλατφόρμα του Ομίλου Πλαστικά Θράκης IN THE LOOP που βασίζεται στους 3 άξονες της κυκλικής οικονομίας REDUCE | REUSE | RECYCLE και δικτυώνει εταιρείες, brands, δημόσιους φορείς και καταναλωτές με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας.

    Πλαστικά Θράκης: Ανάπτυξη με έμφαση στη βιωσιμότητα

    Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα IN THE LOOP προωθεί τη συνεργασία εταιρειών, brands, δημόσιων φορέων, περιβαλλοντολογικών οργανώσεων και καταναλωτών, παρέχοντας βιώσιμα προϊόντα και καινοτόμες επαναχρησιμοποιήσιμες λύσεις, ενώ σχεδιάζει και εξειδικευμένα συστήματα ανακύκλωσης κλειστού και ελεγχόμενου κύκλου, εφαρμόζοντας έτσι μια κυκλική προσέγγιση για τα πλαστικά και πρωτοπόρες πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης. Ήδη, πάνω από 120 μεγάλες ελληνικές εταιρείες αγκάλιασαν την πρωτοβουλία IN THE LOOP, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η κυκλική οικονομία γίνεται πράξη και στη χώρα μας.

    Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά τη διάρκεια της περσινής διοργάνωσης του ΕΚΟ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, συγκεντρώθηκαν για ανακύκλωση μέσω του IN THE LOOP, πάνω από 1000 κιλά χρησιμοποιημένων πλαστικών προϊόντων που ήταν απαραίτητα για την ασφαλή και άρτια διεξαγωγή του αγώνα, όπως το ειδικό δίχτυ σήμανσης που έθετε τα όρια σε σχεδόν 300 χιλιόμετρα των ειδικών διαδρομών. Επίσης, συλλέχθηκαν όλα τα πλαστικά απόβλητα, κυρίως κυπελάκια και μπουκάλια, τόσο στο service park της Λαμίας και  «κάλυψαν τις ανάγκες» μιας και το ΡΑΛΛΥ έχει ολοκληρωθεί

    Πλαστικά Θράκης: Ανάπτυξη με έμφαση στη βιωσιμότητα

    Στροφή στην πράσινη ενέργεια

    Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η βελτίωση ενεργειακής απόδοσης αποτελούν βασικούς πυλώνες για την εκπλήρωση των κλιματικών στόχων και της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία επικεντρώνεται όσον αφορά στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, στην προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και την ανάπτυξη ενός τομέα παραγωγής ενέργειας ο οποίος θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δράσεις οι οποίες θα συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος επενδύει διαρκώς στη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Κατά το 2021 επένδυσε σε φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1,5 MW, ενώ κατά τη διάρκεια του 2022 λειτούργησαν 6 ΜW με σαφές πλάνο περαιτέρω επέκτασής τους.

    Παράλληλα, ο Όμιλος παρακολουθεί διαρκώς την κατανάλωση ενέργειας στις παραγωγικές του διαδικασίες, με σκοπό τη βέλτιστη δυνατή αποδοτικότητα μέσω δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και επενδύσεων σε μηχανολογικό εκσυγχρονισμό, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση στην ενεργειακή ένταση.

    Ανθρακικό αποτύπωμα

    Κατά τo 2021, ο Όμιλος ενσωμάτωσε στο στρατηγικό του σχέδιο τη βελτίωση της διαδικασίας συλλογής δεδομένων για τον ακριβή υπολογισμό και μέτρηση των εκπομπών. Παράλληλα, εφάρμοσε δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη βέλτιστη διαχείριση των ανακύκλωση αποβλήτων και την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένης πρώτης ύλης. Οι δράσεις αυτές αποτέλεσαν τη βάση για τον καθορισμό ειδικών στόχων.

    Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά την παραγωγική διαδικασία, η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αύξηση του ποσοστού του ανακυκλωμένου υλικού και η μείωση των αποβλήτων αποτελούν βασικούς πυλώνες δράσης για τη μείωση των εκπομπών.

    Για πρώτη χρονιά στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου συμπεριλαμβάνεται αναλυτική αναφορά στο ανθρακικό του αποτύπωμα, καθώς και στη συνολική του συνεισφορά στην υλοποίηση της εθνικής πολιτικής για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Συγκεκριμένα, η Έκθεση αναλύει τις επιδόσεις του Ομίλου τόσο στις άμεσες και έμμεσες εκπομπές (Scope 1, 2), όσο και στις έμμεσες εκπομπές που σχετίζονται με την αλυσίδα αξίας (Scope 3).

    Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης συμμετέχει ενεργά στον διεθνή οργανισμό CDP, ένα παγκόσμιο σύστημα πληροφόρησης και αξιολόγησης εταιρειών και οργανισμών σχετικά με τις επιπτώσεις που επιφέρουν στο κλίμα οι δραστηριότητές τους.Tο 2022 ο Όμιλος αξιολογήθηκε για τις πρακτικές του λαμβάνοντας βαθμολογία ‘’Β’’, πολύ υψηλή σε σχέση με τον κλάδο που δραστηριοποιείται. Επίσης, έλαβε 4 επιπλέον ‘’ασημένιες’’ διακρίσεις μέσω των εταιρειών του από το σύστημα κατάταξης EcoVadis, κορυφαίο ευρωπαϊκό οργανισμό για την αξιολόγηση των επιχειρηματικών πρακτικών και της προσήλωσης στη βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, βρίσκεται στη διαδικασία θέσπισης σχετικών στόχων μείωσής τους και επικυροποίησής τους μέσω της διεθνούς πρωτοβουλίας Science Based Targets Initiative (SBTi) για τον καθορισμό ενός επιστημονικού στόχου για το κλίμα.

    Κοινωνία

    Ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης αναπτύσσεται με σεβασμό όχι μόνο στο περιβάλλον με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αλλά και στην κοινωνία.

    Στον τομέα της κοινωνίας, στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021 γίνεται εκτενής αναφορά στη στρατηγική του Ομίλου η οποία εφαρμόζεται με στόχο τη δημιουργία και διασφάλιση της απασχόλησης, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εργασία, αλλά και τη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και της ποιότητας των προϊόντων.

    Παράλληλα, περιγράφεται η λειτουργία του Κοινωνικού Κέντρου Σταύρος Χαλιορής και η έμπρακτη συνεισφορά του Ομίλου στην κοινωνία με πρωτοβουλίες και δράσεις εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και κοινωνικού περιεχόμενου.

    Το Κοινωνικό Κέντρο διοργάνωσε δράση-εκδήλωση στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης αποβλήτων με κοινό σύνθημα τα «Βιώσιμα Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα». Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και εντάσσεται στις δράσεις του ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης). Σκοπός ήταν η εξοικείωση των παιδιών με το ευρύτερο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και η υιοθέτηση της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αποβλήτων μέσω θεωρητικής και πρακτικής βιωματικής προσέγγισης.

    Πλαστικά Θράκης: Ανάπτυξη με έμφαση στη βιωσιμότητα

    Με αφορμή την δημοσίευση της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος του Ομίλου Πλαστικά Θράκης Κωνσταντίνος Χαλιορής επισημαίνει χαρακτηριστικά «Στην προσπάθειά μας για ένα βιώσιμο μέλλον, θέτουμε φιλόδοξους στόχους, πάντα σε συνάρτηση με το επιχειρηματικό μας μοντέλο και είμαστε σίγουροι ότι θα τους πετύχουμε, καθώς μαζί μας σε αυτή τη γεμάτη προκλήσεις πορεία, έχουμε συνοδοιπόρους τους ανθρώπους μας, τους συνεργάτες μας, τους πελάτες μας».

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτρης Μαλάμος προσθέτει ότι «με το όραμα της δημιουργίας ενός σύγχρονου και βιώσιμου κόσμου για όλους, το μέλλον μας βρίσκει προετοιμασμένους να ελιχθούμε σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που παρουσιάζει προκλήσεις, αλλά και μεγάλες ευκαιρίες».

    Σημειώνεται πως η Έκθεση Βιωσιμότητας του ομίλου Πλαστικά Θράκης έχει καταρτιστεί σύμφωνα τα υψηλότερα πρότυπα δημοσιοποίησης στοιχείων βιώσιμης ανάπτυξης, όπως GRI, SASB, TCFD, CDP, τους δείκτες επίδοσης ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τον Οδηγό Αναφοράς ESG του Nasdaq. Αντίστοιχα, λαμβάνονται υπόψη οι αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και η επίδραση στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ που εστιάζει ο Όμιλος. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως ο Όμιλος συμμετέχει στον δείκτη ATHEX ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Θερμοκήπια Θράκης

    Τα Θερμοκήπια Θράκης αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα πράσινων επενδύσεων και καινοτομίας με όραμα «τη συστηματική και οργανωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα με στόχο τη βέλτιστη παραγωγή με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

    Είναι το θερμοκήπιο χωρίς καμινάδα που από το 2014, λειτουργεί με σεβασμό προς το περιβάλλον με σχεδόν μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα καλλιέργειας με τη βοήθεια της γεωθερμίας, η οποία αποτελεί την απόλυτα βιώσιμη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Εκεί, καλλιεργούνται υδροπονικά τα πιο αγνά και νόστιμα λαχανικά, σύμφωνα με τις αρχές της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σε συνολική έκταση 185 στρεμμάτων και γίνεται πράξη η κλιματικά έξυπνη γεωργία με καινοτόμο και βιώσιμη χρήση των υδάτινων πόρων αλλά και της ενέργειας. Η βιώσιμη χρήση των υδάτινων πόρων και η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν σύγχρονες προκλήσεις στις οποίες ανταποκρίνεται η εμβληματική επένδυση στα Θερμοκήπια Θράκης.